Този път Русия обвини САЩ в разполагане на ядрени оръжия в Космоса

Съветът за сигурност на ООН отхвърли руска проекторезолюция по този въпрос
21 май 2024 17:00, Нели Христова
118
Този път Русия обвини САЩ в разполагане на ядрени оръжия в Космоса
Снимка: БГНЕС

Русия обвини Съединените щати, че се опитват да разположат оръжия в Космоса, ден след като Съветът за сигурност на ООН отхвърли руска проекторезолюция по този въпрос, предаде АФП.

"С отхвърлянето на този текст от Вашингтон и неговите съюзници Съединените щати демонстрираха, че целта им е да поставят оръжия в космическото пространство и да го превърнат в арена на военна конфронтация", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

През последните месеци двете глобални сили си размениха множество обвинения в стремеж към въоръжаване на космоса. През февруари Вашингтон заяви, че е обезпокоен от "антисателитния потенциал, който Русия е разработила".

Тези коментари дойдоха след като американски медии съобщиха, че разузнавателни агенции са предупредили съюзниците си, за възможността Русия да изстреля ядрено оръжие в орбита.

Москва отхвърли тези обвинения като "злонамерени" и "неоснователни", и увери, че не притежава такива системи.

Оттогава Русия отправя подобни обвинения към Съединените щати.

В рамките на спора страните предложиха в ООН съперничещи си предложения за неразпространение на ядрени оръжия.

Русия наложи вето на инициативата на САЩ миналия месец, докато предложението на Москва беше блокирано от САЩ, Великобритания и Франция при гласуването на 20 май.

Москва описа инициативата на САЩ като „съсредоточена само върху ядрените оръжия“ и добави, че Вашингтон не се интересува сериозно от пълна забрана на оръжията в космоса.

Американският пратеник Робърт Ууд подчерта, че предложението на Русия, което призовава всички страни да "предприемат спешни мерки за предотвратяване завинаги на разполагането на оръжия в космическото пространство", е отвличане на вниманието и обвини Москва в "дипломатическо прегазване".

Русия "ще продължи да дава своя непоколебим принос за запазването на космическото пространство свободно от всякакъв вид оръжия и за предотвратяване на превръщането му в още една сфера на напрежение и въоръжена конфронтация", каза Захарова.

Космосът е рядка област, в която двете страни все още имат известна степен на сътрудничество въпреки множеството западни санкции и влошените отношения на фона на руската офанзива в Украйна.

Двете страни си пренасят взаимно членове на екипажи до и от Международната космическа станция (МКС), където съвместно са разположени техни астронавти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 1 месец
Лъжи са бе, постановки за балъци в Тик Ток, ама толкова ти е акъла бошменски
25
2
 
1
 
! Отговори
До азъканъзъ преди 1 месец
С глупавата си ирония за Турция както винаги българите се правите на умни.Все още сте под влиянието на дядо Вазовите измислени разказчета с твърденията,че ,,Туркия ке падне"!Заровили сте си главите като щрауса в пясъка и не виждате какво става около вас!Ако осъзнавате каква велика икономическа и военна сила с капацитет притежава комшията ви просто сън няма да ви хваща от страх!Ама нали се успокоявате,че пак сте под крилото на поредния ,,защитник",в случая ЕС и НАТО!Ще видим колко ще ви опазят...
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Егати наглата мучашая корова! Целия цивилизован свят им търпи простотията и изостаналостта!
23
7
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Анонимен ....има Китай и още доста миларди хора с армии, които са против сащ..... Мдааа, а хоповете пиешли ги?
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
20 в Германия в Деня на победата украинец даже пусна дрон с руското знаме на райхбундестага. Теб само трябва някой да те извади от нпо кашонения офис и ще се наакаш. И не ми цъкай с кликера шизофреник
21
9
 
9
 
! Отговори
Феминистът. преди 1 месец
Американците ще разполагат ядрено оръжие в космоса, казва Русия. Отлично решение според мен. Съжалявам, че още в България няма разположено ядрено оръжие на НАТО, поне на тактическо ниво. Русия разбира само от езика на силата, никакви компромиси с Русия, ако не искаме да ни сполети съдбата на Украйна. Така че дай, Боже, решението на американците да е истина и тези руски обвинения да не се окажат само поредния руски пропаганден кьорфишек.
20
10
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
САМО ПУТИН И ТЕРОРАШКА МИЗЕРАШКА! ДОЛУ ФАЩ ДОЛУ ФАЩ ДОЛУ ФАЩ УРААААААААААААААААААААААААААА
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напротив победител има от теория на игрите само че ти не си чувал за това и само плескаш опорки. Освен това не е само Русия, има Китай и още доста миларди хора с армии, които са против сащ.
18
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Украйна може някой и да иде при война, ама в Русия никой няма да иде в мир и цветущо благоденствие, хахаха...
17
5
 
11
 
! Отговори
Германец преди 1 месец
"Руското управление, ако изяви воля..." -- А мы еще не начинали, а? :) Айде почвайте да ви видиме какви сте убавци безаналогови :) Досега само клоунадата ви е на ниво. Друго нещо в програмата имате ли?
16
8
 
8
 
! Отговори
Магелан преди 1 месец
Шок и ужас.За кой ли път на тези диваци руските бушмени не може да им се има вяра .Само в последните няколко месеца една част от руските полетици начало с Медведев заплашва света и че може да използват ядрено оръжие за да защита на Русия.Много добре знаят че при една употреба на ядрено оръжие няма да има победител.Но въпреки всичко многократно изнудват запада.Сега за едно сравнение..Кой американски полетик сие позволил да споменава ядрено оръжие като заплаха за нападение .
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Офф го пишеш като ник във флагман, обърка мястото на опорката
14
8
 
14
 
! Отговори
ФАЩ преди 1 месец
Са долни ко...ле. нца!!! Всеки един който си мисли,че САЩ нямат пръст във войната в Украйна е страшно деградирал бустер мозък и да ходи в Украйна да си спасява братята!!!
13
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Захарова, жалки сте. Ама много. САЩ има 50 000 военни сателита, а вие, руски смешки- 5. Отново виете на умряло без причина. Никой не ви смята за живи.
12
7
 
8
 
! Отговори
Оффф, преди 1 месец
изненадващо, за пръв път на Русия друг и е виновен! Ама то там е вече, че на крив....вълната му пречи!
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия свали един стар свой сателит с ракета за показно и шефчетата ти ореваха вселената. Вече си наджаскал сам дузина шизофренични коментари, ревеш ти само че никой не го интересува. Руските ракети вече поразяват натовци в крайна, не само натовската техника. Руското управление, ако изяви воля, цялата западна пропаганда ще се срине точно с няколко ракетни удара по натовските щабове и дори няма да са ядрени, а ти ще си с 5 пакета тоалетна хартия в мазето.
10
6
 
9
 
! Отговори
Германец преди 1 месец
Маша Алкаша пак ли ги реди като след микроинсулт?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега малко сметки. Космосът ли е по-близо или Беларус? Понеже Лукашенко сам призна за руските ядрени оръжия в неговата страна!
8
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Заглавието за пореден път няма нищо общо със съдържанието на статията.
7
9
 
8
 
! Отговори
Бай Дън преди 1 месец
Мнението на гнусни съветски агресори не ни интересува.