Този път Русия обвини САЩ в разполагане на ядрени оръжия в Космоса

Съветът за сигурност на ООН отхвърли руска проекторезолюция по този въпрос
21 май 2024 17:00, Нели Христова
118
Този път Русия обвини САЩ в разполагане на ядрени оръжия в Космоса
Снимка: БГНЕС

Русия обвини Съединените щати, че се опитват да разположат оръжия в Космоса, ден след като Съветът за сигурност на ООН отхвърли руска проекторезолюция по този въпрос, предаде АФП.

"С отхвърлянето на този текст от Вашингтон и неговите съюзници Съединените щати демонстрираха, че целта им е да поставят оръжия в космическото пространство и да го превърнат в арена на военна конфронтация", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

През последните месеци двете глобални сили си размениха множество обвинения в стремеж към въоръжаване на космоса. През февруари Вашингтон заяви, че е обезпокоен от "антисателитния потенциал, който Русия е разработила".

Тези коментари дойдоха след като американски медии съобщиха, че разузнавателни агенции са предупредили съюзниците си, за възможността Русия да изстреля ядрено оръжие в орбита.

Москва отхвърли тези обвинения като "злонамерени" и "неоснователни", и увери, че не притежава такива системи.

Оттогава Русия отправя подобни обвинения към Съединените щати.

В рамките на спора страните предложиха в ООН съперничещи си предложения за неразпространение на ядрени оръжия.

Русия наложи вето на инициативата на САЩ миналия месец, докато предложението на Москва беше блокирано от САЩ, Великобритания и Франция при гласуването на 20 май.

Москва описа инициативата на САЩ като „съсредоточена само върху ядрените оръжия“ и добави, че Вашингтон не се интересува сериозно от пълна забрана на оръжията в космоса.

Американският пратеник Робърт Ууд подчерта, че предложението на Русия, което призовава всички страни да "предприемат спешни мерки за предотвратяване завинаги на разполагането на оръжия в космическото пространство", е отвличане на вниманието и обвини Москва в "дипломатическо прегазване".

Русия "ще продължи да дава своя непоколебим принос за запазването на космическото пространство свободно от всякакъв вид оръжия и за предотвратяване на превръщането му в още една сфера на напрежение и въоръжена конфронтация", каза Захарова.

Космосът е рядка област, в която двете страни все още имат известна степен на сътрудничество въпреки множеството западни санкции и влошените отношения на фона на руската офанзива в Украйна.

Двете страни си пренасят взаимно членове на екипажи до и от Международната космическа станция (МКС), където съвместно са разположени техни астронавти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех, горката Русия бе, как пък все така всички я нападат? То като лична психология, нали знаете как се казва на човек дето всеки му е виновен, само не и той?
85
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вашингтон заявил, че е обезпокоен от антисателитния потенциал, разработен от Русия. Точно това негово заявление доказва, че при вече разположени негови оръжия в космоса, се бои, че руснаците са готови да ги свалят.
84
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До траверса небинарния Диана, София прайд кога ще е? Евровизия мина и гледам ти е скучно че не си участвало.
83
6
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 84 "Няма по-голям цирк от руския. Самите руснаци си го признават.":- остави цирковете, ти кажи за ке'не'фа... За ке'не'фа кажи!
82
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 85 "... пък после отишъл и построил стена в Германия." - първо, че Сталоун н НЕ Е строил НИКАКВИ стени в германия, про'с'так неграмотен и второ, Сталин е този който е ЗАБРАНИЛ на немските комунисти да строят стена в Берлин и е предлагал на германиите да се обединят. Факти.
81
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сталин и той така, обвинявал обвинявал, пък после отишъл и построил стена в Германия. Къв крим къв сащ кви нпо та?
80
8
 
4
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До Петър: Няма по-голям цирк от руския. Самите руснаци си го признават.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
немало Жендери у руско ...
78
7
 
6
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 месец
Путин не му ли омръзна за провалите си да обвинява други.. ха ха ха
77
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонименсамо не си мисли че ше ти хвана надника с коментарите, с подобни лаишки провокации. виж там да ти пускат реплики по мейла, че си за кашмер
76
4
 
7
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Тая грозната крепостна ***, защо продължавате да я показвате на снимки? По телевизията изглежда още по-грозна.
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай този път вместо балон да прати една ядрена бомба да виси над щатите. Да видим дали ще им стиска да я свалят.
74
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво да ревна, ревеш ти опорки от десет години. Талибаните в Афганистан ндправиха за смях цялата ти американска натовска армия барабар със съюзниците. В Сирия същата работа. По цял ден плескаш ау кой какъв диктатор бил. ЕС се напълни с мигранти и вече те бият по улицата понеже си много умен и красив.
73
1
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 1 месец
До анонимен *** на тоя браузер не е топспорт баце. виж там пий вода, премери си захарчицата, направи нещо.
72
6
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Хората играят СП по хокей пред пълни стадиони,русия се бъхта в Украйна :):):)
71
4
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонименсамо да не ревнеш. те и хиперзвукови ракети нямат. от тия, дето обикновен ф16 и ауаксите може да мъкнат по 6 парчета. тва е щото оня кораб клас "каракурт" са го ударили украинците с атакмс , нали.
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никъв двигател нямат американците, още ползват руските ракетни двигатели, а разните фантасмагории дори в огромни километрови колайдери не могат да ги докажат докато китайците имат реална наука и вече имат сателит с 6 G в космоса
69
1
 
2
 
! Отговори
Духай red тире Бойко преди 1 месец
България НЯМА ЦАР И ПАТРИАХ защото Николай Мистик си ПРИБРА обратно ПОДАРЪКА и сте понижени до ранг "Емигриращ Червен ДЕСПОТИЗЪМ."..................Свети Николай Чудотворец е създал илюзията континент ЕВРОПА............УНИЩОЖЕНИЕТО. на континента Европа Ви го подариха безплатно от Петровият Престол защото докато е Имало Римска империя изобщо е НЯМАЛО ЕВРОПА драги РУМЪНЦИ както Ви нарече Сенатор МакКейн
68
4
 
3
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Не виждам каква логика има в това да разполагаш ядрени ракети , за да атакуваш враг на Земята!Ядрени ракети може да се използват в Космоса само ако има някакъв астероид, който заплашва с орбитата си нашата планета!Това е като оправдание за руските варвари, които всеки ден плашат с ядрения си арсенал държавите, които въоръжават и подкрепят Украйна!Агент Джина Рамбалджи!ЦРУ!!!
67
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен от тука като се заиграеш, и айде та в пети клас другарката по география да ти обясни кво е вулкан. и както винаги съм казвал, викай си готови реплики по скайпа от оня с мустаките, не се излагай, като си с подарено средно.