Този път Русия обвини САЩ в разполагане на ядрени оръжия в Космоса

Съветът за сигурност на ООН отхвърли руска проекторезолюция по този въпрос
21 май 2024 17:00, Нели Христова
118
Този път Русия обвини САЩ в разполагане на ядрени оръжия в Космоса
Снимка: БГНЕС

Русия обвини Съединените щати, че се опитват да разположат оръжия в Космоса, ден след като Съветът за сигурност на ООН отхвърли руска проекторезолюция по този въпрос, предаде АФП.

"С отхвърлянето на този текст от Вашингтон и неговите съюзници Съединените щати демонстрираха, че целта им е да поставят оръжия в космическото пространство и да го превърнат в арена на военна конфронтация", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

През последните месеци двете глобални сили си размениха множество обвинения в стремеж към въоръжаване на космоса. През февруари Вашингтон заяви, че е обезпокоен от "антисателитния потенциал, който Русия е разработила".

Тези коментари дойдоха след като американски медии съобщиха, че разузнавателни агенции са предупредили съюзниците си, за възможността Русия да изстреля ядрено оръжие в орбита.

Москва отхвърли тези обвинения като "злонамерени" и "неоснователни", и увери, че не притежава такива системи.

Оттогава Русия отправя подобни обвинения към Съединените щати.

В рамките на спора страните предложиха в ООН съперничещи си предложения за неразпространение на ядрени оръжия.

Русия наложи вето на инициативата на САЩ миналия месец, докато предложението на Москва беше блокирано от САЩ, Великобритания и Франция при гласуването на 20 май.

Москва описа инициативата на САЩ като „съсредоточена само върху ядрените оръжия“ и добави, че Вашингтон не се интересува сериозно от пълна забрана на оръжията в космоса.

Американският пратеник Робърт Ууд подчерта, че предложението на Русия, което призовава всички страни да "предприемат спешни мерки за предотвратяване завинаги на разполагането на оръжия в космическото пространство", е отвличане на вниманието и обвини Москва в "дипломатическо прегазване".

Русия "ще продължи да дава своя непоколебим принос за запазването на космическото пространство свободно от всякакъв вид оръжия и за предотвратяване на превръщането му в още една сфера на напрежение и въоръжена конфронтация", каза Захарова.

Космосът е рядка област, в която двете страни все още имат известна степен на сътрудничество въпреки множеството западни санкции и влошените отношения на фона на руската офанзива в Украйна.

Двете страни си пренасят взаимно членове на екипажи до и от Международната космическа станция (МКС), където съвместно са разположени техни астронавти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
66 абе ти глупав ли си ве, кой ти е казал че ще е непременно ядрен, има хиляди видове ракети и бойни глави а разните ти теории нищо не значат. Никой не е затварял вулкан с ракета. Ако можеха да ги затварят с ракети вече щяха да го правят. Обратното е. Една ракета ще отвори не само кратера но и ще разшири пукнатината отдолу. За разломите и земните плочи дори няма нужда да споменавам.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Представям си я да лети, яхнала ракета!
64
3
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Опорката е,че всички по добри руски хокеистчета играят в NHL(САЩ/Канада):):):)
63
3
 
3
 
! Отговори
инж. Балкански преди 1 месец
резолюцията на руснаците чисто случайно съвпада с факта, че американците имат двигател, способен да поддържа първа космическа в земната атмосфера, и че наса най накрая намериха теоретична обосновка за работещ метод за warp travel на къси разстояния.
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опорки тип "хокеистите имали пари" и "пере ме сачмата като пубер". И това нещо се представя за западняшката пропаганда по темата за космоса. Нпо сополаа толкова си може.
61
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен да си неук е като да си мрътвец, околните ги боли, а тебе ти е се едно. хабърд убеди сума от "американските хора с пари" да финансират проучване, което показа че с ядрен удар могат да се затварят вулкани, а не да се предизвикват. малко след това руснаците отидоха да гасят петролни кладенци в ирак с насочени взривове. като четеш само хриле и фсичко за оръжието, така е- излагаш се.
60
1
 
3
 
! Отговори
Нелогични обвинения! преди 1 месец
За какво му е на Пентагона да складира ядрени оръжия в космоса, когато Космическата му флотилия /USSF/ има безпилотни совалки Х-37В и плазмени летящи чинии с ядрен двигател TR-3B :Manta, Astra & Aurora, които всеки момент могат да атакуват противника от космоса с ядрени оръжия...
59
1
 
4
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Другари *** искате ли да има мир в Украйна??? И Русия да присвои всички окупирани територии???Искате ама няма , да ва е.а в селяните прости!!!Агент Матю Донахю!ЦРУ!!!
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и след някой друг месец "русия и сащ ще разполагат атомни оръжия в космоса".
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази я пуснете на трима *** (x35 cm) да я задоволят и да спре да ръси глупости
56
2
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Канада и Чехия извънземен хокей играят в момента и то без най добрите си хокеисти къде сега са на финалите в NHL.Русначетата на СП ги няма,обаче и тгехните звезди са в САЩ и папкат$$$$$:):):)
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
54 вулканът си е там и е факт. Янките мислят какво да правят от години и още не са го измислили.А ти като не можеш да си представиш какво бедствие ще е да беше видял кадри от урагана Катрина и колко милиона евакуираха тогава. И това само от въздуха, а с огромен вулкан и ракета си заминава половината континент ако не целия
54
0
 
0
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
Да бе,много е изостанала!Особено когато напускаш бг територията с олющените панелки,пътищата с многобройните дупки,закърпените бараки на самата граница и се озовеш на другата,турската страна с хубавите нови пътища,сгради и друга инфраструктура!За една страна не може да се съди по временните й икономически проблеми!Тя,икономиката винаги има възходи и спадове!Така е във всички дьржави!Турция е била и винаги ще остане като една от великите дьржави в Европа и света!Точка!
53
0
 
1
 
! Отговори
НИКОЛАЙ МИСТИК преди 1 месец
Княз Симеон пише до Василевса Роман Лакапин:"ПАТРИАРХ НИКОЛАЙ МИСТИК МИ ОБЕЩА ЧЕ ЩЕ МЕ НАПРАВИ ЦАР С ПАТРИАРХ АМА ДРУГ ПЪТ(защото бил агресор) .......... ПАТРИАРХ НИКОЛАЙ МИСТИК СИ ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНИЕТО чрез СЕЛЯНИНА С ВИЗАНТИЙСКОТО КОЛЕЛО Цар Петър..............Не се ли чувстваш престъпник и предател номер Петър 39
52
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До IQ 3.14...което горе доле е като с факта, че след като са откраднали технологията на джавелина, в типичната си грандомания са решили да го преправят на "противовъртолетна мина", та чак сега, след поредицата от фалове в украйна пребоядисаха тая технология от 80те, като "скачаща противотанкова мина".
51
1
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112126860 преди 1 месец
АЗ СЪМ ЩАСТЛИВ! АЗ СЪМ ЦИОНИСТ,ТОЕСТ ИСТИНСКИ БЪЛГАРО-ИЗРАИЛТЯНИН АШКЕНАЗ! ОБИЧАМ ТЕ,МОЙ НЕПОБЕДИМ АШКЕНАЗКИ БЪЛГАРО-ИЗРАЕЛСКИ РОД! АЗ СЪМ ЦИОНИСТ И ВСИЧКО У МЕН Е ЛЮБОВ ЗА НАРОДЪТ МИ И ГНЯВ ЗА ВРАГОВЕТЕ НА СВОБОДАТА И ЛЮБОВТА! НАПРЕД,БЕНДЖИ НЕТАНЯХУ! ОБИЧАМ ТЕ,БРАТ!
50
2
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен48 ...Която опорка между другото е крадена от л.рон хабърд, гуруто на сциентолозите. даже и руснаците се усетиха колко стабилен автогол е.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След последните учения и проверки на руските ядрени сили, един от проверяващите е заявил, че над 50% не могат да преминат границата на РФ, след изстрелване! Такива пращат в затвора!
48
4
 
4
 
! Отговори
morgan преди 1 месец
а тези водкаджии като разположиха ракети в куба какво трябваше да стане безочието им няма краи лелипутин да си ходи та да може светът да си одъхне от ***
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
47 ти не си тоя който да казва какво да е управлението някъде другаде. Соростаците кога ще го разберете? И защо хленчите по затвори като ви прочетат закона и присъдата?