Трябва ли Западът да се страхува от ядрената реторика на Путин?

Той беше необичайно остър
1 мар 2024 21:00, Нели Христова
379
Трябва ли Западът да се страхува от ядрената реторика на Путин?
Снимка: БГНЕС

Президентът Путин повиши опасността от ядрени удари срещу Запада, като обеща да отмъсти, ако забележи посегателство върху руска територия.

За мнозина тази реторика се чувства едновременно тревожна и дълбоко позната. Трябва ли да внимават Европа и САЩ?

Наблюдателите на руската сцена отдавна играят Путин бинго с публичните му изяви. Повече от две десетилетия и половина годишната му пресконференция, телефонните и видео разговори с хората и годишното му обръщение към депутатите се отклониха към познатите теми.

Любимите карти за бинго на Путин са моралната деградация на Запада, бързият технологичен напредък на руските оръжия, сплотеността (единството) на руската нация и необходимостта от повишаване на раждаемостта.

Всички присъстваха в последната реч във форми, които Путин е повтарял десетки пъти. Неговият език относно военното отмъщение обаче беше особено остър.

Путин обвини Запада, че избира цели за удари на руска територия и се готви да изпрати войски на НАТО в Украйна. Той предупреди "интервенционистите", които биха могли да напреднат в Русия, че ще има "трагични последици", които далеч надхвърлят отговора на минали нашественици като Хитлер и Наполеон. Имайте предвид, че Москва смята части от Украйна, които е завзела, за неделими региони на Руската федерация .

Дрънкането на Путин със саби не е нещо ново. В първия ден от нахлуването си в Украйна, 24 февруари 2022 г., той заяви: "Който се опита да ни попречи... трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще ви доведе до последствия, каквито никога не сте срещали в историята си."

Но коментари в речта ву дойдоха на фона на възмущението в Москва - било то истинско или измислено - относно присъствието на западни агенти в Украйна.

Високопоставен служител на европейската отбрана каза пред Financial Times тази седмица, че специални сили от западни страни вече са на място в Украйна, докато New York Times съобщи, че ЦРУ финансира и частично оборудва "шпионски бункери", за да проследява движението на руски войски и да предоставя разузнаване за насочени ракетни удари.

Това стана след като френският президент Макрон каза, че не може да изключи изпращането на войски в Украйна, тъй като Русия "се стреми да завземе още територия".

Каква е червената линия на Русия по отношение на участието на НАТО в Украйна и колко далеч може да стигне в отговор на възприеманите заплахи, е трудно да се калибрира.

Класифицирани руски военни досиета, изтекли тази седмица, показаха, че официални лица в Москва са имали много по-нисък праг за използване на тактически ядрени оръжия, отколкото някога са признавали публично. По-рано Путин каза, че ядрените оръжия могат да бъдат разположени, ако Русия е изправена пред екзистенциална заплаха, но файловете предполагат, че те могат да бъдат използвани за постигане на редица по-офанзивни цели като "спиране на агресия" или предотвратяване на руските сили да загубят битки или територия.

Някои анализатори смятат, че последните забележки на Путин са били само буфер преди президентските избори в Русия следващия месец. Други предупреждават, че той не е рационален актьор и може да избухне неочаквано. Това, че толкова малко анализатори прогнозираха нахлуването на Путин в Украйна, въпреки признаците, е силно напомняне: подценявайте го на свой риск.

Анализът е на Том Парфит за The Times

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Повече трябва да се страхува Русия, защото може да се самовзриви.Както направи преди 5 години с пробен полет на,, Буревестник"ракета с ядрен двигател. След инцидента 7 души инжинери и техници загинаха на о. Новая земя,а североизтока на Русия се повиши радиацията. Но мужик *** и упорит и продължи да прави още тестове, всички неуспешни. Извод до които преди 70 години стигнаха съветски и американски учени. Законите на химията, физиката, екологията казват, Ньет ракета с ядрен двигател.
135
0
 
8
 
! Отговори
Некадърната преди 6 месеца
журналистика в България взема пари само когато преписва власт угодни лакардии.
134
2
 
9
 
! Отговори
Въпрос към автора преди 6 месеца
Госпожо Христова,Вие бихте ли изпратили децата си на фронта в името на евроатлантическата солидарност. Моля, отговорете с да или не!
133
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До137 точно така!
132
8
 
1
 
! Отговори
Нет Войне преди 6 месеца
Запада застарява, Русия застарява два пъти по-бързо. Запада има нормална икономика, Русия вече е във военна икономика. Веднъж свърши ли войната в Украйна, на Русия ше и трябва нова война за да не се срине индустрията. Гес уот муахахаха!!!
131
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Такива като макарон и тагаренко трябва да се страхуват -да.
130
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До КуКлус, мда! Америка си свърши работата! Мосю Макрон ще е сам като бай си Наполеон срещу Русия. Щото чичо Сам не иска да мрре в ядрена война срещу Русия.
129
2
 
10
 
! Отговори
КуКлус преди 6 месеца
Европа трябва да се страхува , а не САЩ ! САЩ насъскаха Европа да е на предна линия ...те си стоят зад океана !
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На Американците не може да се разчита щото те винаги разчитат на това че са зад океана и едва ли не инвазия на тяхна територия е невъзможна. Никой не може да прати кораби или самолети с войници и танкове натам щото ще бъдат свалени. Затова и най голямата им гордост са изтребителите и твърдят че винаги овладяват небето.
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
130, йоок засичат радарите в Източна Европа. Ще ми засечеш авангарда дет фърчи с 15 маха, гат ти цъфнат налъмите пред Козяяка :)))
126
1
 
4
 
! Отговори
Тап преди 6 месеца
Докато Русия побеждава и е стабилна Запада страх да няма.
125
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Време е за изтрезвяване,разпадът на Русия за пореден път се оказа кауза пердута,събирайте такъмите и се кротвайте,след стотина години може да пробвате пак!
124
2
 
7
 
! Отговори
Нотариуската преди 6 месеца
Нали им викате Рашки на руснаците ,бедни и нещастни а и изостанали.Те няма какво да губят.Да му мисли богатия Запад и Господарите на светът Сащ.Там са милиардите от планини в Евро и Долари.
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Западът трябва да се плаши от реториката на такива като Макрон. Има един момент, в който играчката става плачка.
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако изгревът е от запад, да знаете, че на Путин не са му издържали нервите,от вас евроатлантиците!
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С-75 двина! Колко УС кръстачки свали тая ракета! Над 1500 задокеански хвърчила. Един американски пилот разказваше в док.филм, как имал бележки преведени на виетнамски, ако бъде заловен да не го убиват, защото има жена и деца :)) Молдец, СССР! Браво на Русия. Виетнамците и до днес са благодарни, че руснаците са им спасили държавата от нео-колониалните западни куучета.
120
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украинци, докато ви пращаха да воювате срещу братя си руснаци и ви убиваха, евреите ви изкупуваха домовете и земята, замърсената ви радиоактивна земя е изкупена от чужденци, не само евреи, за какво им е тази замърсена земя? Трябва да смените властта и то веднага, да си сложите натурални местни украино-руснаци да управляват, а не чужди!
119
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Давайте зеленясалият шут за курбан,целувайте ръка на късият и квото било,било!
118
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По Берлин, Рамщайнн, по Avenue Leopold III, 1110 Brussels тактически ядрени удари, по Франция и Великобритания като ядрени държаваи - стратегически удари. И толкова. Всичко ще приключи за по-малко от час. Никой няма да се занимава с прибалтийски пуделчета, никакво нападане на страна от НАТО няма да има. И какво, САЩ после ще започна 3св? За да бъдат унищожени и те?
117
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
НАТО се оказаха лаладжии. За нищо не стават, и България отново изтегли късата клечка.