Русия срещу НАТО - слeдваща война в Европа?

НАТО трябва да повиши потенциала си за сплашване
18 ное 2023 12:12, Елка Василева
552
Русия срещу НАТО - слeдваща война в Европа?
Снимка: архив, БГНЕС

Ако войната в Украйна бъде "замразена", Русия би могла в рамките само на 6 години да подготви своите въоръжени сили за нападение срещу НАТО. Подобна опасност вече не може да бъде изключвана, сочи ново проучване.

На натовските държави в Европа им остават само „пет до девет години“, за да се подготвят за евентуално нападение от страна на Русия. Констатацията се съдържа в анализ на Германското дружество за външна политика, пише Дойче веле. Авторите Кристиан Мьолинг и Торбен Шюц са убедени, че „следващата война в Европа ще може да бъде предотвратена ефективно само за ограничен период от време“.

Русия е настроила оръжейното си производство на военен режим

Те посочват, че в рамките на войната срещу Украйна Русия вече е настроила оръжейното си производство на военен режим. „И след почти две години война руската боеспособност е по-голяма, отколкото изглежда в момента.

Още по темата
Сухопътните войски бяха тези, които претърпяха най-големите загуби на персонал и материал“, се казва в анализа със заглавие „Да се предотврати следваща война“. Германия и НАТО били „в надпревара с времето“, за да въоръжат конвенционалните си сили до такава степен, че техният потенциал на сплашване да надхвърля руските перспективи за успешно нападение - например срещу натовските държави Литва, Латвия и Естония.

Кристиан Мьолинг се позовава в това отношение на военни източници и на източници от тайните служи в Германия. Анализът се покрива с новите директиви за развитие на Бундесвера в сферата на отбраната, представени от военния министър Борис Писториус в началото на ноември. Тогава той за първи път спомена думата „способност за водене на война“ като цел на реформите в Бундесвера.

„С бруталното нападение на Путин срещу Украйна войната се върна в Европа“, каза Писториус. „По този начин степента на заплаха се промени. Германия, която има най-голямото население и е най-силната икономика в центъра на Европа, трябва да бъде гръбнакът на Европа както в сферата на сплашването, така и в сферата на колективната отбрана“, заяви германският военен министър, представяйки новите насоки за германската армия.

Прогнозните срокове, в които би трябвало да се вмести НАТО, за да предотврати евентуална война, увеличавайки потенциала си за сплашване, произтичат от предположенията, че Русия ще успее да „замрази“ войната в Украйна. По този начин Кремъл би могъл да спечели време, за да възстанови потенциала на сухопътните си войски. Същевременно никой в Берлин не допуска, че войната в Украйна ще приключи бързо. „И двете страни имат по-нататъшни военни планове“, каза пред ДВ военният експерт Нико Ланге.

„Замразяване“ на фронта в Украйна

Неотдавна украинският върховен главнокомандващ Валерий Залужний предупреди, че досегашната военна помощ, предоставена на неговата страна от държавите, които я подкрепят, е довела единствено до патова ситуация. Фронтовите линии в източната и в южната част на Украйна почти не са се променили от началото на украинската контраофанзива през юни. Но при позиционна война Русия би имала предимство, тъй като нейната оръжейна промишленост има почти неограничен потенциал, както предупреди в интервю за ДВ австрийският военен анализатор Маркус Райзнер. Украйна би имала успех само ако войната не е позиционна, като, за да стане това възможно през следващата година, тя ще има нужда от най-модерните западни оръжия.

Мнозина познавачи на военното дело са на мнение, че фронтът в Украйна се превръща в бойно поле, което е все по-зависимо от електрониката. Все повече се говори за използването на изкуствен интелект при воденето на войната.

„Става дума за управлението на електромагнитното поле, чрез което се осъществяват комуникациите и се управляват дроновете“, казва Райзнер. Нико Ланге също потвърждава, че междувременно Русия може успешно да пречи по сателитен път на украинските оръжия.

Провал на санкциите по отношение на високите технологии?

Това се отнася и за доставяните от САЩ ракетни комплекси „HIMARS“, с които преди година Украйна успя да прекъсне веригата на руските доставки. „Русия има големи успехи в заглушаването“, изтъква Ланге. Той има предвид смущенията на различните видове сигнали на противника. Това е особено важно от гледна точка на факта, че почти две години след началото си войната в Украйна тя все повече се превръща във война на дроновете. Те атакуват не само с оръжие, но и предоставят снимки и заедно със сателитното разузнаване създават прозрачност на фронта. Русия се е въоръжила и в това отношение, казва Ланге.

Очевидно икономическите санкции на ЕС и на САЩ не са попречили на Русия да продължи да се снабдява с микрочипове и други високи технологии. Освен това тя продължава да разполага със собствена сателитна навигация за насочването на ракети, обяснява военният експерт. Очевидно това също е било отразено в анализа на Германското дружество за външна политика.

НАТО трябва да повиши потенциала си за сплашване

В Берлин нараства убеждението – както отбелязва анализът, че при тези темпове на оръжейно производство Русия бързо ще може да възстанови сухопътните си сили. И то така, че нейната боеспособност да надхвърля сегашния потенциал за сплашване на НАТО при една конвенционална война в Европа: „Експертите и тайните служби смятат, че Русия ще има нужда от шест до десет години, за да се реши на нападение срещу НАТО“, посочва Кристиан Мьолинг. Съответно НАТО разполага със срок от пет до девет години, за да въоръжи от своя страна така, че да може да се защити срещу евентуално нападение от Русия.

„Нападение на Русия срещу НАТО вече не може да бъде изключено“, заявява Мьолинг. „При това положение въпросът вече не е дали Германия и НАТО трябва да са способни на война, а само – в какъв срок ще успеят да го постигнат.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


552
Още по темата: войнаНАТОрусияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
2
 
1
 
! Отговори
руский мечтатель преди 6 месеца
ние и сега ядем бой от малка Украйна .... резултата ще е ясен ха ха ха ха за перчене с НАТО..ха.ха
459
3
 
4
 
! Отговори
До АТОМ в столицата преди 6 месеца
Пич, ако 50 батки скочат едновременно на Тайсън ше му изпочупат кокалите за 10 секунди, аз не мога да разбера в кви филми си се вкарал.
458
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Точно обратното... НАТО иска да замрази военния конфликт за да създаде наново ВСУ
457
7
 
5
 
! Отговори
АТОМ в столицата преди 6 месеца
До ПЕШЕВти Л$У%Д ли си бе Пешев. За теб специално обяснявм още един, последен път: Представи си уличен бой в който участват 50 махленски бабаита или както стана модерно да ги наричат "батки" и Тайсън. Точно така ще изглежда една ойна на НАТО срещу Росия. КОйто намаже ъперкът или кроше вече НЯМА ДА СЕ ВДИГНЕ ОТ ПОДА. В този случай количеството не преминава в качество. Готов съм да залагм всеки път, че Тайсън ще победи в подобно меле.
456
2
 
14
 
! Отговори
ти да видиш преди 6 месеца
"Русия би могла в рамките само на 6 години да подготви своите въоръжени сили за нападение срещу НАТО." Тази статия тагаренко ли я написал....
455
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще увеличите потенциала си да плашите гаргите. Както предизвикахте сегашната война, така се мъчите и за следващата по-мащабна. Но няма да ви се получи, капитализмът тоя път наистина прогни. Корупция, лицемерие, колониализъм, либерастия.
454
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украинците правят Мадани през 10 години. 2004, 2014, догодина 2024 се навършват 10 години от последния. А той беше кървав. На Майдан 3 ще тричат Зеленски и много вероятно е да го увесят да се суши на слънце. Въпреки бруталната пропаганда, хората в Украйна скоро ще се събудят. А Зеленски планира да отмени изборите за президент през март.
453
12
 
10
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 6 месеца
Ай стига пропаганда! Стига сте плашили прости4кият народ. За рашистан е по добре да няма война с НАТО, защото *** нямат потенциал да водят такава война с толкова много държави и народи ... Просто ще бъдат прегазени. Спасява ги само ядреното оръжие :) Но нищо , никой няма да ги напада, по скоро ще ги затрият на чужда територия...И да който не е ходил казарма да не пише тук ... :)))
452
3
 
15
 
! Отговори
33 преди 6 месеца
Очевадно е! Кой има полза от такива действия и такова говорене (през Дойче Веле, разбира се)? Военно-промишления комплекс. А думата "огромни" би била доста дребна за печалбите, които получиха и продължават да получават от войната в Украйна, а сега и в Израел. Човешкият живот е нищо за тях. Важна е печалбата. А може и да прочетете една от книгите на Ноам Чомски - "За западния тероризъм. От Хирошима до дроновете".
451
6
 
14
 
! Отговори
иванова преди 6 месеца
много странно! всички знаят, че в дъното на всеки военен конфликт по света, е сащ, използвайки умело пионките в нато, но т.н. анализатори не говорят за това. и не само те. крайно време е, ние да се вгледаме в собствените си проблеми, които никак не са малко и да не влизаме в ролята на жабока!
450
18
 
10
 
! Отговори
Хе Хееее преди 6 месеца
Тя Русията не може да победи малка Украйна а вие искате срещу НАТО да воюва...
449
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 485 пореден де Билл
448
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Следващата война ще е на територията на Русия и нито Путин нито руснаците могат да направят нещо за да я предотвратят. Въпроса е дали НАТО и Китай ще сключат пакт за поделянето на Русия или не.
447
0
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 6 месеца
Не за шест години,а за шест месеца.
446
7
 
32
 
! Отговори
ай сектир преди 6 месеца
Да бе Руснаците самоз а това мсилят, война срещу НАТО. Айде спрете се с вс тези глупости. Конфликт в Украйна е ясен за всеки ,който има поне базова интелигентност. Нато показа средният пръст на Русия, ебаваше Путин 10 години и в същото време въоражаваше границите и се разширяваше въпреки (макар и вербалното ) обещание ,че няма да го прави. Всички знаеха ,че прекрачваха червената линия , но на никой не му пукаше. Сега като Руснаците най- накрая реагираха , щели да завладяват света LDLDLDL смешни
445
5
 
9
 
! Отговори
Банкеръ преди 6 месеца
*** можеха да заличат Велика Украйна,но странно защо приеха стратегия на окопна война,която изтощава Украйна откъм жива сила.Рано или късно годните да носят оръжие ще свършат.Така се избягват военни действия,като в ивицата Газа.На евреите не им пука особено за арабите и християните.Тяхната цел е да си разширят държавата,докато *** правят денацификация на техните си ниви.После ще наемат работници да ги сеят от Африка и Бхарат.
444
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чета статията, чета коментарите и винаги ме удивява колко пр0ст народ има тук. Никой ли не разбира, че тези които започнаха войната в момента започват подготовката за новата ера, която предстои, в която отново ще се постави приоритет в развитието на военните технологии и производството на оръжия за дълъг период от време, защото Русия едва ли не след 10 години ще тръгне да превзема европа и света. Оръжията изискват враг срещу който да се използват, но вече не останаха врагове, освен Русия...
443
6
 
16
 
! Отговори
Малко за политика преди 6 месеца
От САЩ вече искат замразяване на конфликта в Украйна, но това няма как да стане без преговори с Русия. Но как да преговаря Зеленски, след като е издал указ, с който се забраняват каквито и да е преговори с Русия? И ето че Зеленски става неудобен за американските интереси, а избори не се кани да прави. Нищо чудно през следващата година с помощта на САЩ да му спретнат един преврат.
442
10
 
4
 
! Отговори
ЯДРЕНА ВОЙНА ЩЕ ИМА: преди 6 месеца
Когато Китай завземе газовия сектор на Русия у Сибир и петрола !...ГАРАНЦИЯ!
441
14
 
10
 
! Отговори
Глупости преди 6 месеца
Русия е държава със затихващи функции-- работят само ВПК -за производство на оръжия, и добива на горива ....вече им клъвнаха зърнения бизнес със излизането на Украйна от РФ!...ЗАТОВА Е И ТАЯ ВОЙНА ВСЪЩНОСТ!!!!