Уникална кола, златни каляска и бюро... Колекцията на Фердинанд I

Регионалният исторически музей на София пази ценни експонати
Обновена: 29 май 2024 08:36 | 29 май 2024 08:33, Александър Попов
53

Снимка: БГНЕС

Ценни съкровища, притежавани от Фердинанд I Български, пази Регионалният исторически музей на София. Вещите на българския монарх постъпват поетапно в музея и са част от постоянната експозиция, предаде БГНЕС.

Монархът е бил високообразован, колекционер на изкуство, налага европейски порядки в българското общество, почитател е на новите технологии, а една от големите му страсти, наред с ботаниката, ентомологията и филателията, са автомобилите и локомотивите.

Неслучайно на първия етаж в музея е разположен един изключително ценен експонат – автомобилът с двигател „Мерцедес“ и купе, изработено в Париж от фирмите „Ротшилд и синове“ и „Р. Хеймс и Ошер“ през 1905 г. Колата е закупена от княз Фердинанд I за „нуждите на Двореца“ след участието ѝ в рали Берлин – Мюнхен, на което печели второ място. Автомобилът е с черен кожен салон и освен това е и първата кола собственост на българската държава. Болидът е реставриран в оригиналния му вид през 2011 г. и е в перфектно състояние.

В друга зала на музея се съхранят сабята на княз Фердинанд I и сувенирна купа, която му е подарена от Министерството на железниците през 1912 г. по случай 25-годишнината от възшествието му на трона.

Масивното златно бюро, изработено в мебелното ателие на А. Бембе в град Майнц в края на XVIII – началото на XIX век, също няма как да остане незабелязано. Бюрото е подарено на княз Фердинанд I от германския канцлер Ото фон Бисмарк. Двамата са водили кореспонденция, изпълнена с кодирани думи и псевдоними.

Сред ценните вещи несъмнено е и големият часовник, дар на княз Фердинанд I от английската кралица Виктория в края на XIX век. Часовникът е изработен от черно дърво с позлатени елементи и напомня за емблемата на Лондон – Биг Бен.

Залата с бюрото, часовника, сабята и сувенирната купа пресъздава дворцовия кабинет.

Друга зала ни отвежда до величествената каляска в стил „Луи XVI“ от двореца Версай, Франция. Златната каляска, изработена за френската кралица Мария-Антоанета, е използвана за сватбата на княз Фердинанд I и княгиня Мария Луиза през 1893 г.

Каляската е сватбен подарък за младоженците от майката на Фердинанд I – княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска, дъщеря на френския крал Луи Филип.

Княз Фердинанд I и княгиня Мария Луиза преминават с пищната каляска от града до двореца, бурно аплодирани от събралото се множество, невиждало дотогава подобно великолепие. Сбруята, украсена с българския герб, е специално изработена във Виена. Грамадната колесница е теглена от шест коня с позлатени хамути, с високи щраусови пера,

Една от фотографиите на стената в залата е запечатала огромната арка, издигната в центъра на София за посрещането на княз Фердинанд I и княгиня Мария Луиза по повод сватбата им през 1893 г. Друга фотография показва младоженците, облечени в сватбени одежди.

На стената е окачено и текстилно пано с монограм на цар Фердинанд I.

Посетителите на музея могат да видят също и фотография от сватбата на цар Фердинанд I и царица Елеонора от 1908 г., както и негов портрет.

На втория етаж на музея се намира Първи том на Златната книга на София, отворена на първа страница, на която цар Фердинанд I се подписва с калиграфския си подпис.

„Мъдра София, разположена в полите на величава и благотворна Витоша, Ти, чието географско местоположение изтръгва възхищение у цела Европа, нека се надяваме, че твоите жители ще съумеят да направят от Теб столица, достойна за природните хубости, сред които Бог те е поставил“, пише царят на 12 април 1912 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Фердинанд I
Още от Звезди
Алекс Сърчаджиева: Радев покани покойния ми съпруг за 24 май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Златната Каляска с която Фердинанд е смятал да влезе в Истамбул като Император на Ориента но не му се е отдало защото ни вкара в историческа Катастрофа пренебрегвайки съветите на генералите си .Така става като се самозабравиш.
36
1
 
1
 
! Отговори
ХАШИШЧЕТО преди 3 седмици
тсилеаР ПАК Е СТАНАЛ С ГАЗОТО НАГОР И ЯВНО СНОЩИ Е ПРЕКАЛИЛ С КОНЯКА И ШАМПАНА,ТА Е СЪНУВАЛ ИЗОСТАНАЛАТА ЗЕМПЕДЕЛСКА БЪЛГАРИЯ КАТО РАЙСКАТА ГРАДИНА С РОГА НА ИЗОБИЛИЕТО...
35
4
 
4
 
! Отговори
академик Денков преди 3 седмици
Поклон! Дълбок поклон пред тези свети мощи! Ние всички българи ще посрещнем нашият любим цар Фердинанд с "Добре дошъл на българска земя!" След цели 76 години най-великият български владетел, Негово Величество Фердинанд Сакс Кобург-Гота се завръща на родна земя. Царю наш, цяла България те очаква!
34
2
 
1
 
! Отговори
Баба преди 3 седмици
Всичко Мара васали та и стари г обове ролитеВЪРНЕТЕ КОСТИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ ЗАГИНАЛИ ВЪВ ВОЙНИТЕ ПО ЧУЖДИТЕ ДЪРЖАВИ
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е кодирана статия. Не посещавайте музея с каляската!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 18 Друго изключително важно нещо, което е направил, е постигането на независимостта на България. Затова са го нарекли Фердинанд Лисицата, защото е изхитрувал в удобен за целта исторически момент. Иначе още дълго време сме щели да бъдем васали.
31
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Всичко това е "подарено" на Фердинанд от "благодарния" български народ ! За съжаление ,той не е получил и "Бунарджика" в Пловдив ,защото тогавашният кмет е заявил "Той не се продава, а камо ли да се подарява,макар и на цар! " За сметка на това Симеон получи всичко "подарено" на дядото и баща му!
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичко това е платено с пари изкарани от работата на българските селяни и работници. Които за награда ги е изпратил да измират на купчини по фронтовете, защото е имал мечта да си пие кафето от двореца си на брега на Босфора.
29
4
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
кои разреши бълг самолет да лети го кобург да докара мумията да поемеразходите българите съгласни ли са българия да се превръща в гробище насулъо и пулъо позор в 21 век
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 24 - - - И аз забелязах това. Фердинандовата България има други граници, не е като днешната.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 27, Англия и САЩ говорят ли за Русия като за враг - не, те винаги са били съюзници, а ние винаги сме били срещу тях, във всички войни, сега говорим колко сме им верни, след бомбардировките над София и хилядите загинали и останали без покрив през зимата
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво мисли Чърчил няма значение защото мнението на един дебел стар мъртъв алкохолик не струва пукната пара. Във велика кралска Британия в която слънцето никога не залязва сега царуват африканци,индийци и пакистанци.Някогашната им армия от която трепери цял свят сега е сюжет за комедийни филми и порно-гей скандали.Самият Чарлз казва на любовницата си че мечтата му е да и бъде.. дамският използван тампон.Времената се менят-вчерашните братя сега са смъртни врагове а утре пак ще са с общи интереси.
25
0
 
4
 
! Отговори
Стамболов преди 3 седмици
том 3-ти от мемоарите му : "Защо ошамарих Фердинанд". Пикантно четиво е. Нещо има "влакче" ама няма жени.
24
4
 
2
 
! Отговори
ТЕКСАСЕЦА преди 3 седмици
КАКЪВ НАПРЕДЪК - ДА ПОСЕЕШ СЕМКАТА НА СЪМНЕНИЕТО У ХРИСТО ХРИСТОВ... HOW INSIGNIFICANT!!!
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От картата в паницата разбирам, че Фердинанд не е знаел за Сев Мак хахаха
22
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До25 . Нищо не пишеш конкретно . Предците са уважавали Цар Фердинанд . Показват исторически факти . Това ,че се пуска противоречива и не доказана информация , за катастрофа на Царството не те прави по българин .
21
5
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 9 "Управлението на Фердинант със всичките си негативи, пак е 5 пъти по-добро..." - спокойно можеш да се наречеш Про'с'ташки тр'ол. Никой няма да го оспори.
20
5
 
25
 
! Отговори
Всъщност... преди 3 седмици
Ферди е бил потомък на кралски особи ама е нямло над кого да царува.Та затова са му нагласили нещата да го "поканят" да стане цар на нашата малка балканска държавица.Тй, де. Да не стои без работа нащо мумче.Ама бил маааалко несръчен, та причинил две национални катастрофи и не успял много много да си задържи трона. И като им напекло на задните части на "кралското семейство" натоварили де що има НАРОДНО злато и всякакви скъпоценности и ПОБЕГНАЛИ. С празни джобове дощли... с вагони злато побегнали
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не разбирам, защо се кефите толкова на този тиранин и вещите му, но когато някое честно и добро момче направи парата и живее като бос, го хейтвате...
18
1
 
10
 
! Отговори
Не че нещо ама... преди 3 седмици
много го засмисляхте тоя Фердинанд. да не би да ни готвите нов монарх? Това демократично ли е?