Белият дом увери: САЩ нямат намерение да ескалират конфликта в Украйна

Не дават с техни оръжия да се удрят цели в Русия
29 май 2024 06:58, Александър Попов
119
Белият дом увери: САЩ нямат намерение да ескалират конфликта в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Белият дом уверява, че администрацията на САЩ не се стреми към ескалация на конфликта в Украйна под каквато и да е форма, предаде ТАСС.

На редовния брифинг за журналисти говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер беше помолена да коментира изказването на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който предложи съюзниците от алианса да преразгледат въпроса дали Украйна трябва да може да нанася удари със западно оръжие по военни обекти, разположени на международно признатата руска територия.

Още по темата
"Много сме благодарни на нашите съюзници от НАТО, повече от 50 държави, които успяха да се обединят и да подкрепят Украйна в борбата ѝ за собствената й суверенна територия. Просто не разполагам с нищо извън това. Честно казано, не искаме тази ситуация в Украйна да ескалира под каквато и да е форма", отговори Жан-Пиер.

Според нея високопоставени служители от администрацията на Вашингтон "ясно са заявили американската позиция относно използването на военна помощ“, предоставена на Киев.

Изпълнителната власт на САЩ, продължи говорителката на Белия дом, смята за важно одобряването от Конгреса през април на допълнителни бюджетни кредити за помощ на Украйна, за да може Киев "да продължи да защитава своята демокрация“. "Искаме това да продължи“, добави говорителката на Белия дом.

"Смятаме, че Украйна трябва да разполага с всичко необходимо за самозащита. Това е нашата позиция".

Белият дом отхвърли молбите на украинския президент Володимир Зеленски за прекратяване на ограниченията за Киев да използва оръжия, доставени от САЩ, за нанасяне на удари по руска територия.

„На този етап няма промяна в нашата политика. Ние не насърчаваме и не позволяваме използването на оръжия, доставяни от САЩ, за нанасяне на удари на територията на Русия", заяви на брифинг говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, цитиран от Ен Би Си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: САЩвойната в украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
вгз преди 1 месец
допълнение към 93: вижте по-надолу статията "Боян Чуков: Натискът върху Русия цели Путин да употреби тактическо ядрено оръжие".
90
0
 
1
 
! Отговори
вгз преди 1 месец
САЩ няма да ескалират войната, както и не я започнаха сами. Но подведоха Путин да я започне, за да имат кого да сочат с пръст. Сега няма да я ескалират, но така ще притиснат Путин, че той да няма друг изход и сам да я ескалира. Този подход ни е пределно ясен.
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Типично. САЩ предизвикаха тази война и набързо си умиха ръцете след като спечелиха милиарди. САЩ и Русия ще се разберат и ще си поделят печалбите. Всяка война е човешки загуби и парични печалби, а Европа ще загине икономически, но поне без човешки загуби, да се надяваме. Никой няма нужда от Европа. Пак знам какво ще се случи и то е очевидно и за слепците.
88
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТГледах кадро как украинските майданци скачат с кастрюли по главите с индиански викъци-искаме в Европа, искаме в САЩ, високи пенсии, заплати, да пътуваме, да сме първи сред първите....Е, бавно но сигурно почнаха да схващат, че нахер са нужни на запада и сега драпат да минат филтрация, за да попаднат в Русия. Искаш гражданство в страната "агресор"? Странно, нали?
87
0
 
8
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Уверява?А има ли такива,които му вярват?
86
10
 
1
 
! Отговори
Белия дом преди 1 месец
Няма да ескалираме. Само ще бием Раша.
85
0
 
17
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 1 месец
Днеска краварците получиха доста убедителен сигнал ... - от Индия! Ще купува руски петрол срещу рубли! ХА ХА ХА ХА!
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само един трррол е евроатлантическият парррцал. Пише истерично, по няколко пъти, за да прави вятър!
83
0
 
11
 
! Отговори
ЦИТАТ преди 1 месец
САЩ И ПОВЕЧЕ ОТ 50 ДЪРЖАВИ ДАВАТ ОРЪЖИЕ, БОЕПРИПАСИ И НАЕМНИЦИ ЗА ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ!!!
82
0
 
10
 
! Отговори
Ненормално звучи преди 1 месец
Що дават оръжия тогава? Ако няма оръжия няма война!
81
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
този конфликт го ескалира постоянно параноята на путин
80
4
 
14
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
И кои има интерес и кои дърпа конците и заради кои е целият конфликт и цялата воина мръсни нищожни капиталисти глупав народ
79
0
 
9
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Друга песен ще запеем за да може последни да се смеем Едва ли ще успеем така обаче повече не може да виреем За всички който имат собствено мнение .
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Петдесет страни но много от тях нямат и по милион население като черна гора и косово и прибалтика и Албания и макетата но и Бг Словения Словакия хърватска кипър малта Дания Швеция Норвегия Люксенбург Ирландия Исландия са все малки страни по 2 по 3 по 4 по 5млн. Нищо и половина.
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мястото на украйна ще се разнисля за САЩ и Нато .
76
1
 
9
 
! Отговори
Оня преди 1 месец
СТраааааахххх
75
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ - най умните политици, винаги с англосаксите.
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се запише за Ергенът, белким издържи 26 жени, гледам жизнен е и не помни нищо :)))
73
0
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Прав си дядо, 90% от помощите ти отиват в твоя джоб. Това добре ли е или не? Киркор казал на Гарабет че не е добре че ходи при жена му. Не мога да го разбера това ваше семейство: жена ти вика че е добре ти че не е добре... що не се разберете?....
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеления ся ко ши праи, като в небрано лозе... :)))