Вярваше ли Пригожин, че е твърде важен, за да му отмъсти Путин?

Смъртта му даде ясен сигнал на онези, искащи да се опълчат: Недейте!
24 авг 2023 22:20, Нели Христова
186
Вярваше ли Пригожин, че е твърде важен, за да му отмъсти Путин?
Снимка: Twitter

Когато Евгений Пригожин и неговите войски на Вагнер започнаха въстанието си преди два месеца, Владимир Путин изрази чувствата си повече от ясно. Той го нарече "предателство" и "нож в гърба" на Русия. А след това обеща -  извършителите ще бъдат наказани.

Но в Русия се появи съмнение, когато именно тези предатели всъщност не бяха наказани. Беше сключена сделка между Пригожин и Кремъл за прекратяване на бунта, а всички обвинения срещу основателя на Вагнер и неговите бойци бяха свалени. Въпреки факта, че руските военни бяха убити по време на мрачното, но кратко въстание.

Това накара президента Путин да изглежда слаб.

Коментирайки договорения компромис (прекратяване на бунта в замяна на имунитет от съдебно преследване) един руски вестник написа: "Този вид компромис обикновено се прави с политически опоненти. Никога с престъпници и терористи. Това означава ли, че сега трябва да гледаме на Пригожин като на политическа фигура?"

Изведнъж нещата изглеждат доста по-различно.

Точно два месеца по-късно Пригожин се смята за мъртъв, след като частният му самолет се разби и експлодира в поле. Командирът на "Вагнер" Дмитрий Уткин е бил на същия самолет.

Руският елит ще пролее малко сълзи за кончината на Пригожин.
Това важи и за руското военно ръководство, което Пригожин публично и гласно осъди и когото поиска да бъде уволнено. Шефът на "Вагнер" твърдеше, че т. нар. "Марш на справедливостта" (неговият евфемизъм за въстанието) не е бил насочен към Кремъл, а вместо това е бил насочен към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

В действителност бунтът на "Вагнер" беше пряко предизвикателство към авторитета на президента Путин и унизителни 24 часа за Кремъл. Самият Путин посочи, че руската държава е финансирала "Вагнер". Парите очевидно не бяха купили лоялност.

Ако това е акт на отмъщение от властимащите, това изпраща две ясни послания към лоялните на Пригожин и към всеки друг в Русия, който може би е обмислял въоръжена съпротива: Не опитвайте. Вижте какво се случва с тези, които го правят.

Това означава, че президентът Путин може да излезе от тези драматични събития по-силен във вътрешен план.

Но какво ще стане, ако Пригожин стане мъченик? Какво ще стане, ако онези, които са му се заклели във вярност - и които са добре обучени бойци - призоват за собствени действия за отмъщение?

Grey Zone, канал в Telegram, свързан с "Вагнер", обвини "руските предатели" за смъртта на Пригожин.

Каналът не изясни кои според нея са тези предатели и какъв ще бъде отговорът на "Вагнер".

Ако тази катастрофа е била отмъщение, това няма да е изненада за мнозина в Русия. Още от бунта има трескави спекулации за съдбата на Пригожин, за това дали действията му наистина ще бъдат простени.

Трябва да е знаел това. И все пак през последните седмици, докато летеше с частния си самолет, той очевидно не гледаше на пътуването по въздух като на опасност. Може би е вярвал, че е твърде силна, твърде важна фигура в днешна Русия, за да бъде премахнат?

Анализът е на Стив Росенберг за BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин-Мордашов,Авен,Дерипаска,Милер,Абрамович, Чорни,Розенщайн, са дълбоко обезпокоени,загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия български гражданин!
119
2
 
5
 
! Отговори
= преди 8 месеца
Следващия превратаджия ще доведе нещата докрай. И тогава убития ще е путин. В бандитската русия убийствата са ежедневие
118
1
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 8 месеца
Путин много обичаше Пригожин.Уби го от любов.
117
3
 
3
 
! Отговори
Самолетът преди 8 месеца
не е бил удрян от ракета, а има вътрешен взрив, поставен предварително от един от пилотите, които е трябвало да лети, но не е летял "по технически причини". Прашчайте тавагишчи. Който и да ви отрепе, няма да сбърка. От вас нищо не става. Правите само бели по планетата.
116
6
 
5
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Оказа се, че май украинци са го думнали. Но няма значение. Няколко рашиста по-малко винаги е добра новина.
115
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гърмяно е с патичарка. В Рашка откриха ловния сезон, а на борда с Пригожин беше Уткин. Книжал може да е нищо, но патичарката не прощава
114
2
 
2
 
! Отговори
Хубаво съчинение! преди 8 месеца
Хареса ми вътрешната борба на ученика между "правилната пропаганда" и опита му да намекне и за другата гледна точка,но без да обиди спонсорите и да излезе от "правилната трансатлантическа демократична рамка"...Все пак, за човек изгонен от Укрия заради разкриване на пикантни подробности за демократизацията на Донбас от бандера3тите, се е справил прилично... Но пък,който плаща - той поръчва статията,налЕ?
113
5
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 8 месеца
Пълни глупости пишите и то много настойчиво за да повярват хората в това което не е така.Пригожин го премахнаха Ми 6 и ЦРУ евентуално Жабарските служби. Всичко е свързано с Африка!Много ги е шубе че остават без влияние в Африка!
112
4
 
3
 
! Отговори
Володя Улянов преди 8 месеца
Когато се занимаваш с мошенници и убийци, завършваш по този начин. Да му е мислил навремето Пригожин. В хода на войната в един момент беше въпрос дали неговите хора да го убият или Путин! Руските военни започнаха да унищожават лагери на Вагнер и той или трябваше да им се противопостави или да го убият неговите хора. Трябваше да си продължи ресторантьорския бизнес и да не сензанимава с Путин
111
2
 
7
 
! Отговори
Снощи гледах един преди 8 месеца
анализ на... начина на живот на Пригожин. Оказа се, че това не е първата му смърт в самолетна катастрофа, а има добре документиран още един случай - в Африка, преди години. Освен това, документи за фалшива самоличност бол, дори има теория, че "Пригожин" е просто последното му въплъщение. Иначе, не ви ли се струва странно, че от 10 човека на борда са открити 8 тела?
110
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Така е .. така го каза и бай дън вчера по тв - без и да мисли - а този просто папагал защото и няма мозък за да расмисли защо е казал бай дъньо това без да мисли
109
4
 
7
 
! Отговори
Тагарев съм преди 8 месеца
Храбрите украински десантчици се зарекоха да оставят южният плаж в Крим без шезлонги. С генерал Танас събираме пари за гумени лодки и шнорхели. Русофоби и кравофили, дарете по някой лев !
108
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Винаги пресата на запад показва и доказва кой е убииеца и за своята неграмотна работа А бъл-та е просто мисирка която без всякаква логика - но така когато си илот
107
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
УБИТ е и по поръчка на макарона защото им спря хляба от африка ДВЕ МНЕНИЯ НЕ МОЖЕ И ДА ИМА ! скоро всичко ще покаже И ИМЕННО ЗАТОВА И ИМА БОГ
106
9
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 8 месеца
Е тези русначета не спряха да занимават света с глупостите си. Минаха и Холивуд. Водки, лади, бомби, ама вече. Нато да ги удря с атома, писна ни.
105
9
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 8 месеца
Това че Путин уби Пригожин не е изненада. Много коментатори прогнозираха това убийство.Путин е изключително опасен за човечеството.Като нищо ще запали света. Необходими са спешни мерки.
104
3
 
4
 
! Отговори
В нормалните страни преди 8 месеца
НЕ се интересуваме от лоши "готвачи"
103
7
 
4
 
! Отговори
Говорит Москва преди 8 месеца
Пригожин е жив и здрав. Докато се води мъртъв подготвя втория и вече успешен преврат срещу Путин. Дните на джуджето -диктатор са преброени.
102
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
и какво от това че НИЕ (ес и сащ ) го ликвидирахме - цените пак всеки ден ще са по скъпи а ние ще се върнем в 19 век И ТОВА Е ФАКТ !!! И КЪДЕ Е КИРРРРО НА КИРИЯ питам хамериканофилите
101
4
 
2
 
! Отговори
Хора преди 8 месеца
Ами ако това е поредното шоу и той е жив някъде в Африка?