Вярваше ли Пригожин, че е твърде важен, за да му отмъсти Путин?

Смъртта му даде ясен сигнал на онези, искащи да се опълчат: Недейте!
24 авг 2023 22:20, Нели Христова
186
Вярваше ли Пригожин, че е твърде важен, за да му отмъсти Путин?
Снимка: Twitter

Когато Евгений Пригожин и неговите войски на Вагнер започнаха въстанието си преди два месеца, Владимир Путин изрази чувствата си повече от ясно. Той го нарече "предателство" и "нож в гърба" на Русия. А след това обеща -  извършителите ще бъдат наказани.

Но в Русия се появи съмнение, когато именно тези предатели всъщност не бяха наказани. Беше сключена сделка между Пригожин и Кремъл за прекратяване на бунта, а всички обвинения срещу основателя на Вагнер и неговите бойци бяха свалени. Въпреки факта, че руските военни бяха убити по време на мрачното, но кратко въстание.

Това накара президента Путин да изглежда слаб.

Коментирайки договорения компромис (прекратяване на бунта в замяна на имунитет от съдебно преследване) един руски вестник написа: "Този вид компромис обикновено се прави с политически опоненти. Никога с престъпници и терористи. Това означава ли, че сега трябва да гледаме на Пригожин като на политическа фигура?"

Изведнъж нещата изглеждат доста по-различно.

Точно два месеца по-късно Пригожин се смята за мъртъв, след като частният му самолет се разби и експлодира в поле. Командирът на "Вагнер" Дмитрий Уткин е бил на същия самолет.

Руският елит ще пролее малко сълзи за кончината на Пригожин.
Това важи и за руското военно ръководство, което Пригожин публично и гласно осъди и когото поиска да бъде уволнено. Шефът на "Вагнер" твърдеше, че т. нар. "Марш на справедливостта" (неговият евфемизъм за въстанието) не е бил насочен към Кремъл, а вместо това е бил насочен към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

В действителност бунтът на "Вагнер" беше пряко предизвикателство към авторитета на президента Путин и унизителни 24 часа за Кремъл. Самият Путин посочи, че руската държава е финансирала "Вагнер". Парите очевидно не бяха купили лоялност.

Ако това е акт на отмъщение от властимащите, това изпраща две ясни послания към лоялните на Пригожин и към всеки друг в Русия, който може би е обмислял въоръжена съпротива: Не опитвайте. Вижте какво се случва с тези, които го правят.

Това означава, че президентът Путин може да излезе от тези драматични събития по-силен във вътрешен план.

Но какво ще стане, ако Пригожин стане мъченик? Какво ще стане, ако онези, които са му се заклели във вярност - и които са добре обучени бойци - призоват за собствени действия за отмъщение?

Grey Zone, канал в Telegram, свързан с "Вагнер", обвини "руските предатели" за смъртта на Пригожин.

Каналът не изясни кои според нея са тези предатели и какъв ще бъде отговорът на "Вагнер".

Ако тази катастрофа е била отмъщение, това няма да е изненада за мнозина в Русия. Още от бунта има трескави спекулации за съдбата на Пригожин, за това дали действията му наистина ще бъдат простени.

Трябва да е знаел това. И все пак през последните седмици, докато летеше с частния си самолет, той очевидно не гледаше на пътуването по въздух като на опасност. Може би е вярвал, че е твърде силна, твърде важна фигура в днешна Русия, за да бъде премахнат?

Анализът е на Стив Росенберг за BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Запад като хиена слуша своя ШАРХАН(юсей) и неразбира че именно с това се вижда че те са убииците - прочетете сами вчерашната преса - (може и без превот защото всичкия текст е един с и същ
99
5
 
4
 
! Отговори
Луцифер преди 8 месеца
И пирожката и путник са роби на рогатия, но се знае, че когато дявола си няма си гласи децата!
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички заглавия на западната преса зхапочнаха с едно и също заглавие ! МОЖЕ БИ Е СЛУЧАЙНО както и коментара на Шархан (бай дон ) за своите хиени (ЕС ) юсей си е терорист намба уан !!!!!
97
1
 
3
 
! Отговори
къф император преди 8 месеца
бе каскет смачкан...императотНаМужиците....пфу.
96
3
 
2
 
! Отговори
Та - Недейте! преди 8 месеца
Гледайте филма "47 ронини"! Дори и за добро, опълчилите се срещу императора свършвас с публична екзекуция!
95
2
 
4
 
! Отговори
Вярваше ли някой преди 8 месеца
че мисирките ще пропуснат шанс да куткудякат?
94
2
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Въстание скоро ще има със сигурност.Ще видим може и да спре войната
93
2
 
1
 
! Отговори
Червенски преди 8 месеца
Зеленски може само да завижда на актьорството на Пригожин.
92
10
 
9
 
! Отговори
Сът преди 8 месеца
Последните 2-3 дена много малко коментари от p0c0p0бите? Явно след края на пригожката умряха и *** фермите му! Копейките са пияни от 2-3 дена и още не могат да удавят мъката. Всеки ден нов ред от кулата им от лъжи рухва..
91
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо мучиш на луна, о крaварино? Крaва ли ти е бегала, или за Пригожин скърбиш? Мъка е да си русофил!
90
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путинци, залягайте над компютъра!
89
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега на русофилите ЦРУ им виновно! Как ЦРУ ще обстрелва самолета на дюнерджията сракети от руска земя?
88
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо мучиш на луна, о крaварино? Крaва ли ти е бегала, или за Пригожин скърбиш?
87
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Президентът Путин за Русия е герой! Във бyнкер най дълбок се укрива той!
86
1
 
2
 
! Отговори
оракул на боб преди 8 месеца
Войната да не свършила?Като гледам зърноновини,Пригожинновини,а от фронта няма?
85
1
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Тука и без война се разчиства наркомафията :) Какео остава, ако има война? Вие говорете какво става тук и защо тъмни субекти, свързани с ПП, през месец омирисват трънките!
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Песимист съм, че ще бъде възможно да вземем Мелитопол в свои ръце преди зимата и по този начин да нарушим руските линии за доставки в дългосрочен план", призна Катер.
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зомбитата на киевският наркокартел се разбиват във фронтални атаки срещу руската отбранителна линия. Това заяви в интервю за Die Welt пенсионираният генерал-лейтенантът от Бундесвера Роланд Катер. "Винаги е трудно да се опише реалистично такава тактическа ситуация в динамична битка. Но ако погледнете фронтовата линия за няколко месеца, тогава нищо не се е променило", каза той. Според него зомбакнацистишен правят грешка, като продължават да се борят с "тази брилянтна отбранителна система" със зомбивълни. "Песимист съм, че ще бъде възможно да вземем Мелитопол в свои ръце преди зимата и по този н
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Новият състав на БРИКС ще контролира 80% от световното производство на петрол. С добавянето на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Иран към БРИКС Съюзът ще може да контролира лъвския пай от световното производство на петрол. Същото се отнася и за рязкото нарастване на БВП на новите страни от БРИКС. Той ще възлезе на 30% от световния БВП и ще надхвърли 30 трилиона долара.
81
1
 
5
 
! Отговори
Център преди 8 месеца
За Украйна не го убиха, но за Африка не го пощадиха.