Вярваше ли Пригожин, че е твърде важен, за да му отмъсти Путин?

Смъртта му даде ясен сигнал на онези, искащи да се опълчат: Недейте!
24 авг 2023 22:20, Нели Христова
186
Вярваше ли Пригожин, че е твърде важен, за да му отмъсти Путин?
Снимка: Twitter

Когато Евгений Пригожин и неговите войски на Вагнер започнаха въстанието си преди два месеца, Владимир Путин изрази чувствата си повече от ясно. Той го нарече "предателство" и "нож в гърба" на Русия. А след това обеща -  извършителите ще бъдат наказани.

Но в Русия се появи съмнение, когато именно тези предатели всъщност не бяха наказани. Беше сключена сделка между Пригожин и Кремъл за прекратяване на бунта, а всички обвинения срещу основателя на Вагнер и неговите бойци бяха свалени. Въпреки факта, че руските военни бяха убити по време на мрачното, но кратко въстание.

Това накара президента Путин да изглежда слаб.

Коментирайки договорения компромис (прекратяване на бунта в замяна на имунитет от съдебно преследване) един руски вестник написа: "Този вид компромис обикновено се прави с политически опоненти. Никога с престъпници и терористи. Това означава ли, че сега трябва да гледаме на Пригожин като на политическа фигура?"

Изведнъж нещата изглеждат доста по-различно.

Точно два месеца по-късно Пригожин се смята за мъртъв, след като частният му самолет се разби и експлодира в поле. Командирът на "Вагнер" Дмитрий Уткин е бил на същия самолет.

Руският елит ще пролее малко сълзи за кончината на Пригожин.
Това важи и за руското военно ръководство, което Пригожин публично и гласно осъди и когото поиска да бъде уволнено. Шефът на "Вагнер" твърдеше, че т. нар. "Марш на справедливостта" (неговият евфемизъм за въстанието) не е бил насочен към Кремъл, а вместо това е бил насочен към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

В действителност бунтът на "Вагнер" беше пряко предизвикателство към авторитета на президента Путин и унизителни 24 часа за Кремъл. Самият Путин посочи, че руската държава е финансирала "Вагнер". Парите очевидно не бяха купили лоялност.

Ако това е акт на отмъщение от властимащите, това изпраща две ясни послания към лоялните на Пригожин и към всеки друг в Русия, който може би е обмислял въоръжена съпротива: Не опитвайте. Вижте какво се случва с тези, които го правят.

Това означава, че президентът Путин може да излезе от тези драматични събития по-силен във вътрешен план.

Но какво ще стане, ако Пригожин стане мъченик? Какво ще стане, ако онези, които са му се заклели във вярност - и които са добре обучени бойци - призоват за собствени действия за отмъщение?

Grey Zone, канал в Telegram, свързан с "Вагнер", обвини "руските предатели" за смъртта на Пригожин.

Каналът не изясни кои според нея са тези предатели и какъв ще бъде отговорът на "Вагнер".

Ако тази катастрофа е била отмъщение, това няма да е изненада за мнозина в Русия. Още от бунта има трескави спекулации за съдбата на Пригожин, за това дали действията му наистина ще бъдат простени.

Трябва да е знаел това. И все пак през последните седмици, докато летеше с частния си самолет, той очевидно не гледаше на пътуването по въздух като на опасност. Може би е вярвал, че е твърде силна, твърде важна фигура в днешна Русия, за да бъде премахнат?

Анализът е на Стив Росенберг за BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да вярваш на Путин е все едно да вярваш,че има дядо Мраз!
79
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дали бил вярвал Пригожин на Путин?Ами Путин заяви пред света,че няма да нападне Украина,когато беше струпал войската на границата преди година и половина,обаче нападна!Та кой в какво вярва незнам.
78
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 месеца
В *** е така,каквото каже джуджето !
77
4
 
6
 
! Отговори
Кравар мучи на луна преди 8 месеца
Как е перемогата ве кравите, върви ли? Още някой спасителен пост на плажа в Крим да сте атакували да му смените байряка или селфи пред начупен паметник на Пушкин...паляци
76
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А ако ЦРУ са зад всичко? Кой има най-голям интерес от всичко - ФАЩ и запада.
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това от заглавието си личи кой го е писал..
74
5
 
4
 
! Отговори
ББ преди 8 месеца
недейте!!да не предизвика обратният и Вагнер да превземат...Беларуес...няма да им е проблем...и ядрените на путин да бъдат насочени към...мАсква,знак е,че вагнеровци са пътници към Ада,предадени,нямат полезен ход!!!опасни игри...Източният на Нато да не спи да не прави компромиси!Война е...приятеля на тРъмп...вЛадимир обяви война на света ни,убива жени и деца в Украйна,убива служещи му,убиващи за него...и Си му вярва...уау,г-н Си "приятелят"ви е убиец на жени и деца...убива ги само защото можел
73
5
 
4
 
! Отговори
Зелено,зелено преди 8 месеца
Гледа като умрелооооо,зеленоооо,как да не те убияаааа.
72
5
 
7
 
! Отговори
Хамериканците преди 8 месеца
Помогнаха на пирожки да се самоутрепат,за да обвинят Путин?!? Факт!
71
6
 
9
 
! Отговори
Айде сега преди 8 месеца
Всичко, което окупира Пригожин в Украйна, да го върнат на украинците !
70
7
 
11
 
! Отговори
От къдя на къдя? преди 8 месеца
Аз не знам нищо за путин, пирожкин, Вагнер Магнер, ама едно неоспорим факт относно блатная: Ако човек иска да доживее над 39 години просто трябва да спре да пуши, да минава близко до прозорци, да споменава името на бункерния диктатор. А, някой виждал ли е Песков наскоро?
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А бе, я кажете какво става с Работино, я тука сега някой да каже какво става с Работино?
68
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А бе, я сега някой тук да каже какво става с конранастъплението!
67
6
 
12
 
! Отговори
До 93 преди 8 месеца
Той, Пригожин, превземаше едно градче с размерите на Чирпан повече от 6 месеца, с да превземе Киев му бяха нужни най-малко 60 години. Смях в залата, другаре! За нищо не ставате.
66
0
 
12
 
! Отговори
До 95 преди 8 месеца
Иване, Иванчо! Колко пъти си живял поне за месец в Западна Европа или САЩ, че си нацвъкал подобни уйдурми. Ние живеем на Запад и се чудим какво си ги наредил от село Куртово Конаре.
65
5
 
10
 
! Отговори
Боже, преди 8 месеца
колко умопомрачени тролеи от "успехите" на Рассия са се разшетали из това пространство. А дали си вярват в словесните композиции, само те си знаят.
64
6
 
13
 
! Отговори
До 96 преди 8 месеца
А какво стана с Одеса, Киев, Берлин, Лисабон, Ламанша,... Тях кога? И защо спряха да говорят за специалната военна операция и се изпокриха из окопите? Или това е някаква съветска тактика, като загубата на СеСеСеРе, СИВ, сателитните васточни държави... Смях отвсякъде. Даже и Луната им се изплю в муцуните.
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всяка съпротива е важна. И Атинската демокрация също е започнала с бунт срещу тиранина! И Римската република също е основана след бунт срещу царя! Великите времена помнят велики хора, герои като Пригожин, а не бункерни плъхове, като Путин.
62
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
вярвам в едно - сега мечтата на юсей ще се сбъдне защото че убият и зленото наркоманчето като главен терорист
61
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пригожин имаше мечта - да щурмува Киев. Във Вагнер има блестящи командири коиото остават след него - Лотус, Барин, Стратибор, Зомби... и те ще отдадат почит на Пригожин като изпълнят мечтата му.