Вярваше ли Пригожин, че е твърде важен, за да му отмъсти Путин?

Смъртта му даде ясен сигнал на онези, искащи да се опълчат: Недейте!
24 авг 2023 22:20, Нели Христова
186
Вярваше ли Пригожин, че е твърде важен, за да му отмъсти Путин?
Снимка: Twitter

Когато Евгений Пригожин и неговите войски на Вагнер започнаха въстанието си преди два месеца, Владимир Путин изрази чувствата си повече от ясно. Той го нарече "предателство" и "нож в гърба" на Русия. А след това обеща -  извършителите ще бъдат наказани.

Но в Русия се появи съмнение, когато именно тези предатели всъщност не бяха наказани. Беше сключена сделка между Пригожин и Кремъл за прекратяване на бунта, а всички обвинения срещу основателя на Вагнер и неговите бойци бяха свалени. Въпреки факта, че руските военни бяха убити по време на мрачното, но кратко въстание.

Това накара президента Путин да изглежда слаб.

Коментирайки договорения компромис (прекратяване на бунта в замяна на имунитет от съдебно преследване) един руски вестник написа: "Този вид компромис обикновено се прави с политически опоненти. Никога с престъпници и терористи. Това означава ли, че сега трябва да гледаме на Пригожин като на политическа фигура?"

Изведнъж нещата изглеждат доста по-различно.

Точно два месеца по-късно Пригожин се смята за мъртъв, след като частният му самолет се разби и експлодира в поле. Командирът на "Вагнер" Дмитрий Уткин е бил на същия самолет.

Руският елит ще пролее малко сълзи за кончината на Пригожин.
Това важи и за руското военно ръководство, което Пригожин публично и гласно осъди и когото поиска да бъде уволнено. Шефът на "Вагнер" твърдеше, че т. нар. "Марш на справедливостта" (неговият евфемизъм за въстанието) не е бил насочен към Кремъл, а вместо това е бил насочен към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

В действителност бунтът на "Вагнер" беше пряко предизвикателство към авторитета на президента Путин и унизителни 24 часа за Кремъл. Самият Путин посочи, че руската държава е финансирала "Вагнер". Парите очевидно не бяха купили лоялност.

Ако това е акт на отмъщение от властимащите, това изпраща две ясни послания към лоялните на Пригожин и към всеки друг в Русия, който може би е обмислял въоръжена съпротива: Не опитвайте. Вижте какво се случва с тези, които го правят.

Това означава, че президентът Путин може да излезе от тези драматични събития по-силен във вътрешен план.

Но какво ще стане, ако Пригожин стане мъченик? Какво ще стане, ако онези, които са му се заклели във вярност - и които са добре обучени бойци - призоват за собствени действия за отмъщение?

Grey Zone, канал в Telegram, свързан с "Вагнер", обвини "руските предатели" за смъртта на Пригожин.

Каналът не изясни кои според нея са тези предатели и какъв ще бъде отговорът на "Вагнер".

Ако тази катастрофа е била отмъщение, това няма да е изненада за мнозина в Русия. Още от бунта има трескави спекулации за съдбата на Пригожин, за това дали действията му наистина ще бъдат простени.

Трябва да е знаел това. И все пак през последните седмици, докато летеше с частния си самолет, той очевидно не гледаше на пътуването по въздух като на опасност. Може би е вярвал, че е твърде силна, твърде важна фигура в днешна Русия, за да бъде премахнат?

Анализът е на Стив Росенберг за BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
7
 
3
 
! Отговори
Споко преди 8 месеца
Споко, промишлеността на ЕС минава на вятърни перки и слънчеви панели, можи и водород и биогориво и кохезионно-фузионни плаващи електростанции.
59
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
A какво става с контранастъплението?
58
7
 
3
 
! Отговори
иван преди 8 месеца
Знам точно , че европа повече я няма или няма да има вече по простата причина няма я вече тази промишленост ! и даже на територията на българия която беше някога и СТРАНА не ПРОИЗВЕЖДА вече електрокари или поне това което беше при Т.Живков месо и месни храни, мляко и млечна промишленост кожа и кожени изделия понеже имаше повече от 15 млн едър рогат *** !!!! а сега два !!!!!!! вървим като и джи сетем -или надолу !!!
57
4
 
3
 
! Отговори
Orte преди 8 месеца
Как върви контраофанзивата?
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
а целта му беше да вземе Киев !!!!! и кой го е убил?????
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво са тези статии?Съчинения по картинка ли?
54
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 8 месеца
Да бе да, точно по време когато Брикс се е събрал и Вагнер за Агрика е много важен
53
3
 
3
 
! Отговори
До 87 преди 8 месеца
Естествено. Това беше гаф. Часовникът на дясната ръка - също! Кръстенето надясно, като католик - башка. Има и други интересни моменти, но нас не ни касаят.
52
1
 
5
 
! Отговори
UFO преди 8 месеца
Да, има намеса на НЛО. Явно Пригожин е бил много наивен. Когато тръгнеш да правиш пуч, никога не спирай. Пригожин е подценил отмъстителността на Путин и се е доверил на голи обещания, с можеше да го смачка. Уви, it's too late.
51
4
 
7
 
! Отговори
нафърфорий преди 8 месеца
В официалните руски медийни сайтове цари пълна "Тишина"..., все едно , че нищо не се е случило, а Пригожин и Уткин не са екзекутирани от Путин! Провова държава е Русията, бе, много е правова, Путин тъй казва! -)))
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Самолетът е изчезнал от радарите. Стюардесата се обадила на роднини, че полета ще се забави поради ремонт на самолета. Всичко е инсценирано. Дори никога в други полети не са летели в един самолет Пригожин и Дмитрий Уткин. И точно сега когато имат 2 еднакви самолета, ще се качат двамата в един? Абсурдно е.Другият самолет също е тръгнал от Москва междувременно. Само трябва мъртви са са качени заедно.Това е планирано отдавна-за това имат 2 еднакви самолета.
49
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
явно авиокатастрофите са любими на путята - сега като се сетя - самолетът с триста души на борда дето свалиха над Украйна, самолетът на Качински, сега и самолетът на Пригожин
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Потенциални купувачи са направили оглед на самолета на Евгений Пригожин няколко часа преди катaстрофата, съобщи руският Телеграм канал ВЧК-ОГПУ, като публикува видео, заснето вътре в самолета.Ми6
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичките важни фигури летели за конференция или се връщали ли,че се събрали в един самолет и то в самолета на Пригожин,който едва ли е имал толкова заслуги в създаването на ЧВК и оформял документи,а сега ще съставят друга по необходимост заради охраната на важни обекти,с тази приключиха документално.
46
2
 
5
 
! Отговори
до Рендету преди 8 месеца
Наивен човечец излезе Пригожин, ейй...., наивен!!!! Е, следващите "приятели" на Путин ще се Пре-Пре-Застраховат! -)))
45
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зеленски и демокрацията и чичо Джо не са ви врагове. Врагът ви е тиранинът Путин! Тиранията е враг на народа. Победете страха си от смъртта и ще победите тиранина. И ще живеете свободно и добре!
44
4
 
5
 
! Отговори
До Пешо Алкохолика преди 8 месеца
В коя София - Сухата река и Левски Г не са София, а предградия, в които мирише на оборска тор и пикоч!
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Все тая в какво е вярвал, никой не е по-голям от държавата! Който много си повярва, приключва като куче без история!
42
5
 
7
 
! Отговори
Краваранитет преди 8 месеца
Много са забавни родните pусороби с глупостта си и липсата на елементарни знания по история и въобще за света. Какви са тия неща дето говорите за САЩ? Все едно е няква нация?! НЕ съществува такова нещо като 'американец'. САЩ е т. нар. мелтинг пот на всичката *** в ЦЕЛИЯ свят. Елитът е същия като навсякъде, печелившата им карта беше, че оставиха мъничко хората на мира да се развиват и берат плодовете от всички изобретения от всички култури по света, вкл България.
41
8
 
8
 
! Отговори
Пешо Алкохолика преди 8 месеца
В София има един закон: Или си левскар, или ядеш ритниците по т*пата русофилска кратуна!