Вярваше ли Пригожин, че е твърде важен, за да му отмъсти Путин?

Смъртта му даде ясен сигнал на онези, искащи да се опълчат: Недейте!
24 авг 2023 22:20, Нели Христова
186
Вярваше ли Пригожин, че е твърде важен, за да му отмъсти Путин?
Снимка: Twitter

Когато Евгений Пригожин и неговите войски на Вагнер започнаха въстанието си преди два месеца, Владимир Путин изрази чувствата си повече от ясно. Той го нарече "предателство" и "нож в гърба" на Русия. А след това обеща -  извършителите ще бъдат наказани.

Но в Русия се появи съмнение, когато именно тези предатели всъщност не бяха наказани. Беше сключена сделка между Пригожин и Кремъл за прекратяване на бунта, а всички обвинения срещу основателя на Вагнер и неговите бойци бяха свалени. Въпреки факта, че руските военни бяха убити по време на мрачното, но кратко въстание.

Това накара президента Путин да изглежда слаб.

Коментирайки договорения компромис (прекратяване на бунта в замяна на имунитет от съдебно преследване) един руски вестник написа: "Този вид компромис обикновено се прави с политически опоненти. Никога с престъпници и терористи. Това означава ли, че сега трябва да гледаме на Пригожин като на политическа фигура?"

Изведнъж нещата изглеждат доста по-различно.

Точно два месеца по-късно Пригожин се смята за мъртъв, след като частният му самолет се разби и експлодира в поле. Командирът на "Вагнер" Дмитрий Уткин е бил на същия самолет.

Руският елит ще пролее малко сълзи за кончината на Пригожин.
Това важи и за руското военно ръководство, което Пригожин публично и гласно осъди и когото поиска да бъде уволнено. Шефът на "Вагнер" твърдеше, че т. нар. "Марш на справедливостта" (неговият евфемизъм за въстанието) не е бил насочен към Кремъл, а вместо това е бил насочен към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

В действителност бунтът на "Вагнер" беше пряко предизвикателство към авторитета на президента Путин и унизителни 24 часа за Кремъл. Самият Путин посочи, че руската държава е финансирала "Вагнер". Парите очевидно не бяха купили лоялност.

Ако това е акт на отмъщение от властимащите, това изпраща две ясни послания към лоялните на Пригожин и към всеки друг в Русия, който може би е обмислял въоръжена съпротива: Не опитвайте. Вижте какво се случва с тези, които го правят.

Това означава, че президентът Путин може да излезе от тези драматични събития по-силен във вътрешен план.

Но какво ще стане, ако Пригожин стане мъченик? Какво ще стане, ако онези, които са му се заклели във вярност - и които са добре обучени бойци - призоват за собствени действия за отмъщение?

Grey Zone, канал в Telegram, свързан с "Вагнер", обвини "руските предатели" за смъртта на Пригожин.

Каналът не изясни кои според нея са тези предатели и какъв ще бъде отговорът на "Вагнер".

Ако тази катастрофа е била отмъщение, това няма да е изненада за мнозина в Русия. Още от бунта има трескави спекулации за съдбата на Пригожин, за това дали действията му наистина ще бъдат простени.

Трябва да е знаел това. И все пак през последните седмици, докато летеше с частния си самолет, той очевидно не гледаше на пътуването по въздух като на опасност. Може би е вярвал, че е твърде силна, твърде важна фигура в днешна Русия, за да бъде премахнат?

Анализът е на Стив Росенберг за BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Русия преобладава външните клозети, а в повечето градове половината улици са черни пътища и чакъл. Живеят в колиби. Дори в Маскве и Петербург има такива квартали с външни клозети и улици без асфалт.
39
1
 
4
 
! Отговори
Рендету преди 8 месеца
ОчевАдно, Пригожин силно се е самозалъгвал!!! Първо: трябваше да създаде видео и аудио компромат с достоверни материали и документи в случай, че с него или близките му се случи нещо! Второ: Трябваше да спазва Стриктно правилото - никога цялото ръководство на ЧВК "Вагнер" да не пътува/лети в един и същ ден, в един и същи полет! Трето: Сторото правило Ще те предадът само приятелите или близките и никога не врвраговете ти!
38
3
 
11
 
! Отговори
нормално за Раша преди 8 месеца
Пригожин ,крайцера Москва , Луна 25 - все достойни финали породени от Великата Специална Операция.
37
3
 
7
 
! Отговори
Пешо Алкохолика преди 8 месеца
Сгъвайте палатките, след малко идваме!
36
3
 
3
 
! Отговори
хх преди 8 месеца
"Кравария е нелигимна страна. Избили са местните индианци и без да питат никой си правят страна. От къде накъде?" - вместо да питаш въпроси като хлапе, може би да прочетеш малко история? Америго Веспучи сигурно дори не знаеш кой е.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
лошото начало завършва с лош край. - древна китайска поговорка.
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Истински демократ, Пригожин беше единственият демократ в Русия. Ако всички руснаци бяха демократи, като Пригожин и правеха бунтове и революции, изобщо нямаше да има война в Украйна и путинистка тирания.
33
3
 
6
 
! Отговори
гдгд преди 8 месеца
"Истината е, че запада иска да докопа ресурсите на Русия и да пороби руското население" - това е съдбата на руския народ от време оно, само дето няма никакъв Запад. За това и направиха тази болшевишка революция уж да се оттърват от алчните елити, ама получиха ново робство. Още В. Левски е казал едно време, че в Русия на хартия няма робство, но там е по-зле и от Османската империя.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
45 Знаеш ли, колко руснаци живеят в САЩ? Доста от дедите им, са участвали лично, в убийствата на индианците. Щатите са емигрантска страна, милиони европейци живеят там, също...
31
2
 
6
 
! Отговори
Путин мачка преди 8 месеца
С голо дупи един таралеж мачка.
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гражданската война в Русия е неизбежна.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
33 Накрая, ще видим, кой, кого мачка....Путин бе планирал блиц кръг, да прегази Украйна за седмица, но не стана, както виждаме.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пригожин има доста компромати, но къде са и какви планове е имал за тях ако нещо му се случи, може да гадаем.
27
4
 
5
 
! Отговори
препърс преди 8 месеца
Пригожин и Уткин са живи,целия поход на Вагнер към Москва бе една пародия,не всичко е това което е .Путин, Пригожин, Медведев са пионки,командва КГБ
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лукашенко изпрати поздравителна телеграма до Зелнски по случай деня на независимостта на Украйна и е написал че подкрепя териториалната цялост на Украйна.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до22!А в Азарбейдждан нито стотинка не се плаща сметки за ток!
24
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 32 преди 8 месеца
Туй посред лятото ли им увеличили сметките за отопление ба. Уау!
23
3
 
1
 
! Отговори
Токмакчиев преди 8 месеца
Да бяха го метнали от самолета. Щеше да е летящия нидерландец с рекорд при олигарсите за падане от високо.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин страда от параноя, да не бъде убит. Затова ликвидира за назидание, всеки, който дръзне да му противоречи, също като Сталин и Хитлер, към края на живота им. Нито един диктатор не умира от естествена смърт.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добър бизнесмен...проторечива личност...но убит, все едно, за убития Алексей Петров говори...