В миналото близък приятел на Путин: Какво ще се случи сега с Шойгу?

Двамата ходеха заедно на риба и събираха тен голи до кръста в Сибир
25 юни 2023 22:10, Красимир Ангелов
164
В миналото близък приятел на Путин: Какво ще се случи сега с Шойгу?
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин и Сергей Шойгу ходеха заедно на риба, събираха тен, разголени до кръста в далечен Сибир, играеха в един и същи отбор на хокей на лед. Руският министър на отбраната от дълго време бе смятан не само за политически съюзник на руския президент, но също и за един от негови редки приятели сред руския елит, припомня Франс прес.

Но сега техните отношения и дългогодишната политическа кариера на Шойгу са изправени пред значително предизвикателство след бунта на лидера на паравоенната група "Вагнер" Евгений Пригожин.

Още по темата
Путин сложи край на бунта след изненадващо посредничество от страна на беларуския президент Александър Лукашенко. Но позицията на Шойгу, който за момента изчезна от публичната сцена, стана особено несигурна.

Пригожин успя да превземе генералния щаб на южното руско военно командване, базиран в Ростов на Дон, смятан за невралгичен център на руската инвазия в Украйна. Той обвини Шойгу, че е избягал като страхливец и се закле, че ще бъде задържан.

В миналото лидерът на "Вагнер" обвини Шойгу и началника на генералния щаб на руските сили, генерал Валерий Герасимов, че са отговорни за смъртта на десетки хиляди руснаци в Украйна и че са отстъпили територии на врага.

"Големият печеливш на вечерта е Лукашенко, а големият губещ е Шойгу", обобщи Арно Дюбиен, директор на организацията Френско-руски център за наблюдение на двустранните връзки (Observatoire franco-russe), визирайки развоя на събитията вчера вечерта.

Преди да избухне бунтът, в петък вечерта Шойгу бе подложен на серия от вербални атаки от страна на Пригожин. Той носи и като гюле на крака си неспособността на руските сили да напредват в Украйна, 16 месеца след началото на руската инвазия, отбелязва Франс прес.

На 12 юни видео на Путин и на Шойгу, присъстващи на церемония по връчване на медали във военна болница, показа руският лидер да обръща гръб с очевидно пренебрежение на министъра си. Това бе възприето като жестока немилост към Шойгу, чиято дългогодишна кариера е несравнима с тази на който и да е друг министър в постсъветска Русия.

Шойгу е в центъра на властта в Москва още преди Путин.

Роденият в Тувската автономна област в Южен Сибир Шойгу е част от съвсем малкото неетническите руснаци, заемали високопоставен пост в правителството след рухването на СССР. Възходът му започва през 1994 г. като министър на извънредните ситуации през първите години на президенството на Борис Елцин. На поста той става познато присъствие за руснаците и един от най-популярните политици в страната.

Обикаля всички краища на Русия, за да се справя с кризисни ситуации, породени от самолетни катастрофи  или земетресения. На поста е при дузина премиери, до 2012 г., когато става областен управител на Московска област, а после министър на отбраната същата година. Тогава той става генерал, въпреки липсата на опит във висшата йерархия на въоръжените сили. Като такъв той следи успешно за изпълнението на сложни операции, по-специално руската интервенция в Сирия през 2015 г., която оставя на власт съюзника на Москва Башар Асад.

За 65-ия рожден ден на Шойгу, Путин му подари  едно от най-висшите звания - Медала за заслуги към отечеството, който допълва колекцията му от други медали, връчени му досега.

Но катастрофалната инвазия в Украйна, с която Кремъл се надяваше да превземе Киев за няколко седмици, породи доста въпроси.

"Пригожин искаше да изпрати сигнал, че Шойгу  и Герасимов трябва да бъдат уволнени, защото са некомпетентни и че е нужна промяна в стратегията", казва Пиер Разу, директор на Средиземноморската фондация за стратегически изследвания.

Вече няма и признак за приятелството между Шойгу и Путин, нито техни снимки като тези от 2017 г., когато те, голи до кръста, събираха тен на брега на река в сибирската тайга. Шойгу бе сведен до функцията да ломоти доклади и отчети по време на срещите си с Путин, освен ако не е направо сбутан в някои ъгъл на стаята, докато Путин участва във видеконференция.

Рускоезични канали в "Телеграм" дори публикуваха спекулации за негов евентуален приемник, споменавайки името на областния управител на Тулска област Алексей Дюмин, който заемаше висши постове в руските сухопътни сили и в службата за сигурност на президента.

"Групата на Шойгу е на ръба на разпада, Шойгу самият е в немилост и скоро вероятно ще подаде оставка", уверява каналът "Преемник" в Телеграм, който е особено следен.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не му е известно да има промяна в отношението на президента Владимир Путин към министъра на отбраната Сергей Шойгу, предадоха ДПА и ТАСС. (БТА, Габриела Големанска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин избяга със самолет и за да не го смени в негово отсъствие, отвлече Мишустин.
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригожин искаше оставката на Шойгу и очакваше руската армия да го подкрепи, но единственият, с когото можа да преговаря беше от БЕЛАРУС, Лукашенко. ВСИЧКИ СЕ ПОКРИХА : Путин, Шойгу, Герасимов, ГосДума, ФСБ, РосГвардия, Полиция. И ако това може да го наречеш държава ?
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
глобалярите не им се сбъднаха мокрите надежди :)
93
0
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До До Укро феновете - не?! Пак ли ще ходят за 3 дни до Киев? Стига! Тея вече на тур-оператори се превърнаха. ***-травъл!
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще пие чай с Путин, може и да го пратят на екскурзия до Хага.
91
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ше му резнат шойгуна :()))))
90
3
 
14
 
! Отговори
Клеций II преди 1 година
"Въпросът е Колко още ще остане наркомана на трона в Киев ?" Паляячо, платена Муурзилке, "нааркомана" и "клооуна" в Киев вече повече от година прави смешна "втората армия в света" това го виждат всички. Колкото и да разправяш приказки кой как заграждал, и как аха ей сега са в Киев, нищо поодбно не се случва. Това същото както с всички останали "безаналогови" неща от Русия - ще станат ама друг път. Единственото което видяхме е, че 25000 души стигнаха на 200км от Москва за 1-2 дни без проблем.
89
1
 
4
 
! Отговори
гого преди 1 година
Много слаба пропаганда
88
0
 
5
 
! Отговори
100% преди 1 година
Всичко е наред
87
0
 
4
 
! Отговори
Заслуженото. преди 1 година
- това ще получи. Други въпроси?
86
18
 
26
 
! Отговори
До Укро феновете преди 1 година
Въпросът е Колко още ще остане наркомана на трона в Киев ? А резултатът от така наречения "метеж" на Вагнер е че...50 хилядна елитна армия със стотици единици най различна бойна техника се оказа на...100 километра от Киев ! Това се нарича ШАХ ! Иначе Бандер феновете в България би трябвало да се притесняват повече за руската офанзива в района на Купянск а не измисленият преврат на Вагнер. В този район на фронта руските части реално минават в гръб на Краматорск от североизток ! Приятен ден Укри !
85
8
 
12
 
! Отговори
Puff daddy преди 1 година
Шойгу трябва да е спокоен, нищо няма да му се случи. Не че Путин много го обича, просто ак ого махне това ще е проява на слабост и ще легитимира действията на Пригожин. Русия се управлява като една голяма организирана престъна група. Тъжно е, че в 21 век все още съществуват такива държави, с подобно управление.
84
7
 
8
 
! Отговори
Клеций II преди 1 година
Това което гледаме в момента, е боричкане кой да целува краката на Путин. Пирожкин явно се бори за тази позиция, е се дразни на Шойгу, който редовно целува краката на ботксовото джуудже. Да не забравяме, че Пирожкин започна като личен слуга на джууджето, наливаше му вино, сервираше му храната. Сега явно са го хвърлили да върши мръсната работа, а облаги няма никакви. Забележитлно е как Могучая и Безаналоговая се управлява като монголски хаганат, с вожд и придворни.
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е да се пенсионира в един момент Шойгу и Путин едва ли ще са с памперси на служба, ще се оттеглят рано или късно. Историята ще ги съди, не разни разбирачи от политика, лаладжии с претенции.
82
9
 
3
 
! Отговори
Черната дупка преди 1 година
На всички джендурля Шойгу ще друсне в устите миризливото кебабче
81
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Слава Украини /\aпaй 6anypa ge6u/\!!!
80
13
 
7
 
! Отговори
Слава Украини преди 1 година
До 135 Рушиzката и з м е т назадва само никъде не напредва аутист
79
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В посока Южнодонецк фашистката rMeж успя да заемат нови позиции близо до Приютное и североизточно от Ровнопол (Времиевски участък). Руските войски, подкрепени от артилерия, се опитаха да контраатакуват при Макаровка, Золотой Нива и в покрайнините на Угледар. Без успех.
78
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направление Херсон. В района на Антоновския мост тази нощ ситуацията беше следната: "ВС на РФ през цялата нощ и в този момент сутринта предприемат настъпателни действия. Битката е трудна, те работят с леки оръжия, снайперисти работят на този рубеж, БПЛА летят и хвърлят подаръци. Няколко бойни машини на пехотата и танкове пристигнаха за подкрепление, отработват се с минохвъргачки и артилерия. Зомби нацитата успяха да прехвърлят достатъчно биомаса през нощта.
77
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут и околностите. Вчера подразделенията на фашистката rMeж не успяха да изпълнят задачата на деня: след като три пъти атакуваха позициите на руските въоръжени сили в Бахмут, rMeжTa се окъп в собствената кръв и отстъпи. В посока Соледарск атаките на rMeжTa продължават, руски бойци държат позициитe си. Донецко направление. В района на Авдиевка се водят позиционни боеве. Зомбитата на киевската хунта предприеха няколко неуспешни атаки срещу руските позиции в Маринка. Междувременно ВС на РФ настъпват в направление Новомихайловка.