В миналото близък приятел на Путин: Какво ще се случи сега с Шойгу?

Двамата ходеха заедно на риба и събираха тен голи до кръста в Сибир
25 юни 2023 22:10, Красимир Ангелов
164
В миналото близък приятел на Путин: Какво ще се случи сега с Шойгу?
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин и Сергей Шойгу ходеха заедно на риба, събираха тен, разголени до кръста в далечен Сибир, играеха в един и същи отбор на хокей на лед. Руският министър на отбраната от дълго време бе смятан не само за политически съюзник на руския президент, но също и за един от негови редки приятели сред руския елит, припомня Франс прес.

Но сега техните отношения и дългогодишната политическа кариера на Шойгу са изправени пред значително предизвикателство след бунта на лидера на паравоенната група "Вагнер" Евгений Пригожин.

Още по темата
Путин сложи край на бунта след изненадващо посредничество от страна на беларуския президент Александър Лукашенко. Но позицията на Шойгу, който за момента изчезна от публичната сцена, стана особено несигурна.

Пригожин успя да превземе генералния щаб на южното руско военно командване, базиран в Ростов на Дон, смятан за невралгичен център на руската инвазия в Украйна. Той обвини Шойгу, че е избягал като страхливец и се закле, че ще бъде задържан.

В миналото лидерът на "Вагнер" обвини Шойгу и началника на генералния щаб на руските сили, генерал Валерий Герасимов, че са отговорни за смъртта на десетки хиляди руснаци в Украйна и че са отстъпили територии на врага.

"Големият печеливш на вечерта е Лукашенко, а големият губещ е Шойгу", обобщи Арно Дюбиен, директор на организацията Френско-руски център за наблюдение на двустранните връзки (Observatoire franco-russe), визирайки развоя на събитията вчера вечерта.

Преди да избухне бунтът, в петък вечерта Шойгу бе подложен на серия от вербални атаки от страна на Пригожин. Той носи и като гюле на крака си неспособността на руските сили да напредват в Украйна, 16 месеца след началото на руската инвазия, отбелязва Франс прес.

На 12 юни видео на Путин и на Шойгу, присъстващи на церемония по връчване на медали във военна болница, показа руският лидер да обръща гръб с очевидно пренебрежение на министъра си. Това бе възприето като жестока немилост към Шойгу, чиято дългогодишна кариера е несравнима с тази на който и да е друг министър в постсъветска Русия.

Шойгу е в центъра на властта в Москва още преди Путин.

Роденият в Тувската автономна област в Южен Сибир Шойгу е част от съвсем малкото неетническите руснаци, заемали високопоставен пост в правителството след рухването на СССР. Възходът му започва през 1994 г. като министър на извънредните ситуации през първите години на президенството на Борис Елцин. На поста той става познато присъствие за руснаците и един от най-популярните политици в страната.

Обикаля всички краища на Русия, за да се справя с кризисни ситуации, породени от самолетни катастрофи  или земетресения. На поста е при дузина премиери, до 2012 г., когато става областен управител на Московска област, а после министър на отбраната същата година. Тогава той става генерал, въпреки липсата на опит във висшата йерархия на въоръжените сили. Като такъв той следи успешно за изпълнението на сложни операции, по-специално руската интервенция в Сирия през 2015 г., която оставя на власт съюзника на Москва Башар Асад.

За 65-ия рожден ден на Шойгу, Путин му подари  едно от най-висшите звания - Медала за заслуги към отечеството, който допълва колекцията му от други медали, връчени му досега.

Но катастрофалната инвазия в Украйна, с която Кремъл се надяваше да превземе Киев за няколко седмици, породи доста въпроси.

"Пригожин искаше да изпрати сигнал, че Шойгу  и Герасимов трябва да бъдат уволнени, защото са некомпетентни и че е нужна промяна в стратегията", казва Пиер Разу, директор на Средиземноморската фондация за стратегически изследвания.

Вече няма и признак за приятелството между Шойгу и Путин, нито техни снимки като тези от 2017 г., когато те, голи до кръста, събираха тен на брега на река в сибирската тайга. Шойгу бе сведен до функцията да ломоти доклади и отчети по време на срещите си с Путин, освен ако не е направо сбутан в някои ъгъл на стаята, докато Путин участва във видеконференция.

Рускоезични канали в "Телеграм" дори публикуваха спекулации за негов евентуален приемник, споменавайки името на областния управител на Тулска област Алексей Дюмин, който заемаше висши постове в руските сухопътни сили и в службата за сигурност на президента.

"Групата на Шойгу е на ръба на разпада, Шойгу самият е в немилост и скоро вероятно ще подаде оставка", уверява каналът "Преемник" в Телеграм, който е особено следен.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не му е известно да има промяна в отношението на президента Владимир Путин към министъра на отбраната Сергей Шойгу, предадоха ДПА и ТАСС. (БТА, Габриела Големанска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луганско направление. Сватово-Кременная. Руската армия продължава да напредва в района на Серебрянската гора близо до Кременная, а също така щурмува укрепените райони на фашистката rMeж в района на Белогоровка. Направление Запорожие. В района на Пятихатки се водят ожесточени боеве. В района на Ореховски, руските бойци твърдо държат позициите си. Може би тази информация не е вярна. Вчера започнаха да постъпват съобщения, че ВСУ са успели да настъпят в района на Работино, но тази информация все още не е потвърдена.
75
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То в Русия е нормално да има много генерали. Страшно е, че в България са много генералите и полковниците.
74
4
 
9
 
! Отговори
БлатнаяСволач преди 1 година
Дори вашия човек Пацата Рубльов каза че Рушия се разпада
73
1
 
6
 
! Отговори
Генерале - генерале преди 1 година
Генерали с лопата да ги ринеш в Русия. Все ще се намери кого да сложат на негово място.
72
0
 
10
 
! Отговори
RegularБългарин преди 1 година
До 125 Така е в връзкарска пост комунистическа България само най простите са връзкари а най кадърните и способните гледат да ги изкриват от работа ако може да ги изгонят без да им платят докато връзкарите се скътанат.Тя затова държавата пропадна и стана тотал щета защото навсякъде *** брат!!!!
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ходеха заедно на риба". Ахахахах! Да ходиш "на" риба, означава да си стъпил върху рибата и да ходиш на гърба и. Рибата трябва да е доста голяма, примерно кит. :) Да ходиш "за" риба, означава да ходиш да търсиш риба някъде, било то в магазина или да опиташ да си я наловиш. Да ходиш "на риболов" означава вече конкретно, че ще искаш да я ловиш. Чудя се как така някой е получил правото да пише статии и да получава заплата за това, като не може да говори и пише правилно на български език.
70
0
 
5
 
! Отговори
ГеройНаРепубликата преди 1 година
*** Тук не е Москва!Тук е България член на ЕС и НАТО!!!
69
1
 
4
 
! Отговори
Линда галопа преди 1 година
Не убивайте леопарди,защитен вид са!
68
0
 
3
 
! Отговори
Ушеф преди 1 година
Лицето удари лицето по лицето
67
0
 
0
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 1 година
Пенсионер ще стане.Интензитетът на военните действия,какви и колко войски да се насочат към Украйна се определя от Путин,но срещу него "не може".А и те са предимно един народ,разделен политически и това е главната им линия,но явно е имало "рецидив" - Шойгу прекалено стриктно е следвал тази линия и е оставил на практика войските без съвременно обурудване,които и без това там са ограничени по численост.Редовните пък са обучени да воюват с тактически ядрени оръжия,но там не е Германия примерно.
66
1
 
7
 
! Отговори
БлатнаяСволач преди 1 година
Вън руските слуги от БГ службите *** нещожества!!!За военен трибунал за предателство към отечеството!
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как къде намира се в ада, на където са се насочили всички теpopucти управляващи тази прекрасна страна. Братски топъл и приятелсси народ - много кофти управляващи. Върнаха Русия с години назад и я въвлякоха в каши от които едно поколение ще я измъква. Свалайте Пудинг и си оправете държавата !
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 94 Робиа Нешева . . . Какъв Съветски Съюз, какви комунисти бълнуваш? Оперирай се!
63
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В офиса на Пригожин са намерили 5 кила бело
62
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е типичен пример за дете което трябва да бъде абортирано
61
2
 
6
 
! Отговори
Копейкаджия преди 1 година
Американцити кога шса разпадат чи ни разбрахми
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е доброто пате изядено от лошия вълк Плригожин
59
6
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Като ряпа е в главата. А Путин е като кокоше допе
58
3
 
14
 
! Отговори
Питам русофилите преди 1 година
Путин избяга ли като мишка?
57
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин винаги е бил мека китка затова Запада от 24 години се бъзика с него и с Русия. Балъците са за да ги лъжеш и мачкаш. На Русия и трябва лошото момче Пригожин!