В миналото близък приятел на Путин: Какво ще се случи сега с Шойгу?

Двамата ходеха заедно на риба и събираха тен голи до кръста в Сибир
25 юни 2023 22:10, Красимир Ангелов
164
В миналото близък приятел на Путин: Какво ще се случи сега с Шойгу?
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин и Сергей Шойгу ходеха заедно на риба, събираха тен, разголени до кръста в далечен Сибир, играеха в един и същи отбор на хокей на лед. Руският министър на отбраната от дълго време бе смятан не само за политически съюзник на руския президент, но също и за един от негови редки приятели сред руския елит, припомня Франс прес.

Но сега техните отношения и дългогодишната политическа кариера на Шойгу са изправени пред значително предизвикателство след бунта на лидера на паравоенната група "Вагнер" Евгений Пригожин.

Още по темата
Путин сложи край на бунта след изненадващо посредничество от страна на беларуския президент Александър Лукашенко. Но позицията на Шойгу, който за момента изчезна от публичната сцена, стана особено несигурна.

Пригожин успя да превземе генералния щаб на южното руско военно командване, базиран в Ростов на Дон, смятан за невралгичен център на руската инвазия в Украйна. Той обвини Шойгу, че е избягал като страхливец и се закле, че ще бъде задържан.

В миналото лидерът на "Вагнер" обвини Шойгу и началника на генералния щаб на руските сили, генерал Валерий Герасимов, че са отговорни за смъртта на десетки хиляди руснаци в Украйна и че са отстъпили територии на врага.

"Големият печеливш на вечерта е Лукашенко, а големият губещ е Шойгу", обобщи Арно Дюбиен, директор на организацията Френско-руски център за наблюдение на двустранните връзки (Observatoire franco-russe), визирайки развоя на събитията вчера вечерта.

Преди да избухне бунтът, в петък вечерта Шойгу бе подложен на серия от вербални атаки от страна на Пригожин. Той носи и като гюле на крака си неспособността на руските сили да напредват в Украйна, 16 месеца след началото на руската инвазия, отбелязва Франс прес.

На 12 юни видео на Путин и на Шойгу, присъстващи на церемония по връчване на медали във военна болница, показа руският лидер да обръща гръб с очевидно пренебрежение на министъра си. Това бе възприето като жестока немилост към Шойгу, чиято дългогодишна кариера е несравнима с тази на който и да е друг министър в постсъветска Русия.

Шойгу е в центъра на властта в Москва още преди Путин.

Роденият в Тувската автономна област в Южен Сибир Шойгу е част от съвсем малкото неетническите руснаци, заемали високопоставен пост в правителството след рухването на СССР. Възходът му започва през 1994 г. като министър на извънредните ситуации през първите години на президенството на Борис Елцин. На поста той става познато присъствие за руснаците и един от най-популярните политици в страната.

Обикаля всички краища на Русия, за да се справя с кризисни ситуации, породени от самолетни катастрофи  или земетресения. На поста е при дузина премиери, до 2012 г., когато става областен управител на Московска област, а после министър на отбраната същата година. Тогава той става генерал, въпреки липсата на опит във висшата йерархия на въоръжените сили. Като такъв той следи успешно за изпълнението на сложни операции, по-специално руската интервенция в Сирия през 2015 г., която оставя на власт съюзника на Москва Башар Асад.

За 65-ия рожден ден на Шойгу, Путин му подари  едно от най-висшите звания - Медала за заслуги към отечеството, който допълва колекцията му от други медали, връчени му досега.

Но катастрофалната инвазия в Украйна, с която Кремъл се надяваше да превземе Киев за няколко седмици, породи доста въпроси.

"Пригожин искаше да изпрати сигнал, че Шойгу  и Герасимов трябва да бъдат уволнени, защото са некомпетентни и че е нужна промяна в стратегията", казва Пиер Разу, директор на Средиземноморската фондация за стратегически изследвания.

Вече няма и признак за приятелството между Шойгу и Путин, нито техни снимки като тези от 2017 г., когато те, голи до кръста, събираха тен на брега на река в сибирската тайга. Шойгу бе сведен до функцията да ломоти доклади и отчети по време на срещите си с Путин, освен ако не е направо сбутан в някои ъгъл на стаята, докато Путин участва във видеконференция.

Рускоезични канали в "Телеграм" дори публикуваха спекулации за негов евентуален приемник, споменавайки името на областния управител на Тулска област Алексей Дюмин, който заемаше висши постове в руските сухопътни сили и в службата за сигурност на президента.

"Групата на Шойгу е на ръба на разпада, Шойгу самият е в немилост и скоро вероятно ще подаде оставка", уверява каналът "Преемник" в Телеграм, който е особено следен.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не му е известно да има промяна в отношението на президента Владимир Путин към министъра на отбраната Сергей Шойгу, предадоха ДПА и ТАСС. (БТА, Габриела Големанска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
13
 
! Отговори
Робка Нешкова преди 1 година
. е Слаб и Мек Лидер - ако беше Силен - Отдавна да беше Изстрелял Сарматите.Сарматите са еквивалент на съветска Зазка или Москвич, Путин и Съветският му Съюз са наистина много слаби! Само българските потомствени шумкаря вярват в обратното но това си е чисто и просто ленински сифилис и сталинистка шизофрения!
55
4
 
3
 
! Отговори
ЦРУ преди 1 година
Г.нома аyтист е много вероятно вече да се разлага в някоя шахта
54
3
 
4
 
! Отговори
Путин за Момента преди 1 година
е Слаб и Мек Лидер - ако беше Силен - Отдавна да беше Изстрелял Сарматите!
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кошмар,само като се замисли човек че,някой от коментиращите може да ни е комшия,например.Смятайте в ква лудница живеем.Добре че ние българите сме лицемери по ген,и нямаме голям достъп до оръжия,иначе не ни мърда това дето го четем по новините в америка..стрелби и т.н
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригожин превзе Ростов без бой, а двойниците на Путин се разхвърчаха във всички посоки. Това ще го помня вечно! Амин!
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сигурност Шойгу няма да остане гладен и жаден. Ще ходи до супермаркета и ще си купува пиенЙе и сельодка и ще ходи в Сочи да се плацика. Има и тлъсти суми в разни Банки та не му берете гайлето. хихи
50
0
 
0
 
! Отговори
До 71 здравейте преди 1 година
Здравейте ама след малко ЩЕ МЕ ИЗТРИЯТ..ЯСНОО..БЕЗ ПАРИ ГО ПРАВЯ..
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябват ли му врагове на Путин при приятели като Пригожин и Шойгу. Нормално е бяга през глава с наакан памперс.
48
3
 
5
 
! Отговори
До търсещите Путин преди 1 година
Ориентирайте се по миризмата на пресно ако.
47
5
 
4
 
! Отговори
Президент РОССИИ преди 1 година
Унищожавам укрите и съм си в РОССИЯ..давигонабия..
46
3
 
8
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Стягам багажа и дим да ме няма. Изключвам телефона си дим да ме няма.
45
7
 
4
 
! Отговори
Бай Дън преди 1 година
Спя с четир памперса..и катетър ша ми слагат..и проходилка..и дишам с акумулатори и *** с клизма..а другото е секретно..щот мирише!
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се върне обратно в далечния изток да развъжда отново елени.
43
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е началото на края за путин. Диктаторите разчитат да проектират сила, свърши ли са това са пътници. Путин вчера се беше спекъл и избяга от столицата си като страхлив плъх. Според мен руснаците ще си го свалят и го очаква съдба като на всеки сатрап. Освен ако бързо не се предаде в Хага, там ще го съдят, но смъртни присъде не се изпълняват.
42
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригожин има жена, дъщеря и син. Вероятно те са били смъртно заплашени от руските служби, защото изведнъж Пригожин стана много хрисим и изпълнителен. Той знае че рано или късно ще бъде убит, няма къде да се скрие, но е решил да се жертва заради семейството си. Това е единственото логично обяснение на рязката промяна на намеренията му да атакува кремълската върхушка.
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф, цял ден оправяте хората. Оправихте Путин, оправихте Пирожкин, сега е ред на Шойгу. А нашите генерали кой ще оправи?
40
5
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 1 година
Много Вагнери Умряха от Турските Дрони - В Сирия , Либия, Армения , Украйна - Турските Дрони - Щяха Да Ги Ликвидират - За 3 часа - Пригожин Знае Това ........ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА...Браво Ердоганеее.....
39
7
 
5
 
! Отговори
нашмъркан преди 1 година
Зелето кога ще отиде при татко си Байдън да му се гушка в прегръдките му .Ще има дрога ,парички и много оръжие за обречените хохли.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В миналото Шойгу и Бойко Борисов вървели по една новооткрита алея. Бойко му показвал красотите на България. Шойгу изведнъж видял една светулка и попитал Борисов:- Что ета?Борисов отговорил:- Ета гадинка с електрическа газинkа!
37
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците искаха да прецакат Путин ,но не се получи.