МААЕ с опасения за безопасността на атомните електроцентрали в Запорожие и Курск

Гроси се срещна с ръководителя на руската ядрена агенция „Росатом"
6 сеп 2024 22:23, Анисия Иванова
68
МААЕ с опасения за безопасността на атомните електроцентрали в Запорожие и Курск
Снимка: БГНЕС/EPA

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси проведе нови разговори с руски официални лица във връзка с опасенията за безопасността на две атомни електроцентрали, застрашени от боевете между Москва и Киев.

Той вече отправи предупреждения за ситуацията в окупираната от руснаците атомна електроцентрала в Запорожие и в електроцентралата в Курск.

Гроси се срещна с ръководителя на руската ядрена агенция „Росатом“ Алексей Лихачов в Калининград, след като тази седмица посети Запорожката централа в Югоизточна Украйна, а седмица по-рано - Курската централа.

„Времената са много трудни“, каза Гроси пред Лихачов, съобщиха руските информационни агенции.

Ситуацията в Курската електроцентрала - на около 50 км от силите на Киев - е „тревожна“, предупреди той.

И двамата официални представители обаче заявиха, че работата на централата е стабилна, а Гроси отново призова двете страни да се въздържат от нападения срещу обектите.

„Казах това в Запорожие, казах го в Киев, а сега го казвам и в Калининград: електроцентралите никога не могат да бъдат легитимни цели във въоръжен конфликт“, подчерта Гроси.

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че се е опитала да нанесе удар по централата в Курск, без да представи доказателства за своето твърдение.

Лихачов заяви, че Русия „очаква адекватен отговор“ от Международната агенция за атомна енергия.

Нахлуването на Украйна в Курск продължава вече месец, като Киев предявява претенции към десетки руски погранични селища.

Тази седмица Путин заяви, че Москва „постепенно“ е започнала да изтласква силите на Киев от Курск.

Запорожие падна под окупацията на Москва в първите дни на настъплението ѝ през 2022 г. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от Русия
90% от руските самолети са недостъпни за американските ракети с голям обсег в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
един преди 1 седмица
Гроси бавно и много трудно, с много намеци и заобикаляне започва да признава, че руснаците не обстрелват сами себе си!Мисля, че само изключително интерлектуално обременено същество не разбира фактите и многобройните доказателства, че редовните обстрели на инсталациите на двете АЕЦ са само и единствено украинско дело.
52
6
 
2
 
! Отговори
от 107 г. Кремъл преди 1 седмица
изнася терористи, революции и войни в цял свят. Окупираха България в 1916 г. и в 1944 г. Убиваха всички свободомислещи и грабиха десетилетия цяла Източна Европа, сринаха Сирия, Афганистан, Грузия, Чечня, сега и Украйна ! ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 107 ГОДИНИ ИЗБИХА С ГЛАД, РАЗСТРЕЛИ И В СИБИР ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ОТ СОБСТВЕНОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ ! КАКВО ОЧАКВАТ ПСИХОПАТИТЕ В КРЕМЪЛ ? СВЕТЪТ ДА ГИ ОБИЧА ? ДЕМОКРАТИЧНИЯТ СВЯТ СЕ ДИСТАНЦИРА ОТ КРЕМЪЛ КАКТО ЗДРАВ ЧОВЕК СЕ ИЗОЛИРА ОТ ЧУМАВИ !
51
4
 
2
 
! Отговори
варварите от Кремъл преди 1 седмица
В 5ч. СУТРИНТА на 4 СЕПТЕМВРИ НАНЕСОХА РАКЕТЕН УДАР ПО ЛЬВОВ. ЗАГИНАХА 7 ДУШИ, МЕЖДУ КОИТО 3 ДЕЦА. 47 СА РАНЕНИ И НАСТАНЕНИ В БОЛНИЦА, МЕЖДУ КОИТО 3 ДЕЦА. ХИЛЯДИ УКРАИНЦИ СЕ ПРОСТИХА С ЖЕРТВИТЕ НА ВАРВАРСКИЯ КРЕМЪЛ. ПО ЧУДО С РАНЕНО ОКЪРВАВЕНО ЛИЦЕ ОЦЕЛЯ 48 г. ЯРОСЛАВ БАЗИЛЕВИЧ, СЪПРУГ И БАЩА НА ЗАГИНАЛИТЕ : 43 г. СЪПРУГА ЕВГЕНИЯ И ТРИТЕ ИМ ДЪЩЕРИ : 21 г. ЯРИНА, 18 г. ДАРЬЯ И 7 г. ЭМИЛИЯ. ОСВЕН ЧОВЕШКИТЕ ЖЕРТВИ ИМА РАЗРУШЕНИЯ НА ЖИЛИЩА И НА 6 ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА. ПОЗОР ЗА ВАРВАРСКИЯ КРЕМЪЛ !
50
0
 
7
 
! Отговори
Fena преди 1 седмица
До 62. Жалко е колко много умни хора са измрели, за да спсят останалите от тази трагедия. А от останалите половината са като този номер 62, демек не е имало никакъв смисъл да ги спасяват. Промитите kpaтуни гледат "Чернобил", но кой знае защо няма филм за Хирошима и Нагазаки. Да видиш тогава какво се казва гръмване. Макар, че като гледам колко тъпaнapи са се нароили.....
49
0
 
3
 
! Отговори
Ром'с преди 1 седмица
И какво се опитават тез "драскачи"-преписвачи от "Днес" да ни убедят ,че украинците не са агресорите към 2-та АЕЦа ? Те на украинското черно ни "казват" ,че бяло и много красиво.Е ,има ли таквиз debbili тук,разбира се ,че има...то навсякъде ги има ..
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Да гръмва АЕЦА 61. Много сте зле с представите си за ядрената енергия, ядрената енергетика и особено по въпросите за "гръмването".
47
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Да гръмва АЕЦА. Кат гръмна Чернобилската измрехме ли бе ?
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В 1794 г преди 230 години Екатерина Велика издаде указ за построяването на Одесса.
45
0
 
11
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
щеше да е прегазена за няколко седмици, но целият запад си излива оръжията там, предполагам си на ясно какво ще стане, ако се намеси Китай и Северна Корея:) Дори сега ще стане до месец.
44
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В края на 80-те така се бъзикали като им казвали, че Съветския съюз ще се разпадне. После, през 1991, вече не им било до смях. През 1995 пък се смеели като им разправяли какво ще се случи с парите им. През зимата на 1996 (Жанвиденовата зима) - вече не им било до смях. Няякои се смееха и на Украйна, как ще я прегазят за седмица. Вече не им е смешно. Повярвай ми, скоро и на вас няма да ви бъде. :)
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 54. Що ва пускат за уикенда не мога да разбера...
42
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лъчева болест ще има заради неизбежната размяна на ядрени удари, умен. Или мислиш, че ще ви се размине? :) Спокойно, няма. А близките ви, да уточня, ще бъдат децата, ако имате такива близки - тях ще можете да наблюдавате. Просто детските имунни системи са по-неукрепнали и ще гушнат букета малко преди вас. Така че ще гледате с удоволствие. :)
41
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До cмoтльо 44. Ще ви се случи, че лично ще наблюдавате как се смъква кожата на близките ви, като змиите есенно време - такъв интерен ефект има лъчевата болест. :) Но ще ви остане утехата, че ще бъдете... утилизирани от човеколюбива руска ракета, а не от злобна американска :)
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зеленски ще избомби някоя атомна централа,защото губи войната
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 43. Верну ли Ще доди таквози времи ? И кво ще ни се случи като узнаем нещуту ?
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще дойдат дни, когато се разберат реалните загинали мирни украинци в тая война, жени, деца, бебета, старци, както и реалните руски войници, загинали в тая война, както и реалните пари, които Русия потроши в тая война и тогава копейките ще изтръпнат, ще налегне ужас! Сега е лесно. Информацията се засекретява, по телевизиите шоу, подигравки към Украйна, песни, танци и не знаем размерите на ставащото. И които знаят, и те не знаят истинските размери.И тогава ще видите какво ще ви се случи.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи пожарите, руснаците ги правят!
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз нямам опасения. Руснаците са обезопасили желязно централите. Усраинците не могат да ги пробият с ръждясалата си техника и двете леви ръце. Те и не са ги строили, не са обучавали специалисти сами, нямат си представа, че това не е вентилатор. Но усилено се мъчат да ни докарат ядрена катастрофа. По всячески начини.
35
0
 
9
 
! Отговори
Защо преди 1 седмица
Гроси призовава двете страни да се въздържат от нападения срещу АЕЦ, след като обстрелите срещу ядрените обекти са извършвани от киевската хунта?
34
0
 
0
 
! Отговори
До 37 преди 1 седмица
Много се правиш на умен и хитър, но не ти се получава. Не си.