Владимир Путин формира руската младеж по свой образ и подобие

Тази година правителството отпусна 511 млн. долара за патриотично възпитание
4 сеп 2024 21:45, Анисия Иванова
435
Владимир Путин формира руската младеж по свой образ и подобие
Снимка: БГНЕС

Никой на възраст под 25 години в Русия не познава друг владетел освен Владимир Путин. Кремъл е решен да се погрижи новото поколение да продължи да се формира по образа на президента.

Той отделя стотици милиони долари годишно, за да популяризира ценностите на Путин и да формира съзнанието на младите хора в Русия. Някои от промените вече са видими. Децата, които се завърнаха в училищата в понеделник в началото на учебната година в Русия, бяха посрещнати с националния химн и тържествено издигане на знамето - церемония, която Министерството на образованието насърчава всички училища да провеждат всяка седмица след инвазията в Украйна през 2022 г.

Миналия месец правителството одобри политика за младежта до 2030 г., която е фокусирана върху формирането на „патриотично, високоморално и отговорно поколение руски граждани, способно да гарантира суверенитета, конкурентоспособността и по-нататъшното развитие“ на страната, според стратегическия документ.

Тази година тийнейджърите ще имат нов курс по „основните принципи на сигурността и защитата на родината“, който ще замени уроците, които бяха по-скоро насочени към безопасността и извънредните ситуации. Те ще бъдат обучавани за въоръжението, основите на военната подготовка и живота в армията, включително в някои случаи от войници, които са се сражавали във войната на Русия в Украйна.

Уроците „ще поставят много неща на системна основа“ в училищата, заяви Путин в понеделник по време на телевизионна дискусия с група деца в град Кизил в руския регион Тува, граничещ с Монголия. Руснаците, които се сражават в Украйна, са „пример както за патриотизъм, така и за нашите вековни традиции с особено отношение към Отечеството“, каза той.

Министерството на образованието пренаписва учебниците по история, за да внуши посланието, че войната, която Путин започна, не е само срещу Украйна, но и срещу "декадентския Запад", който иска да унищожи Русия и нейния традиционен православен начин на живот. Предложенията, изготвени от академичните съветници на правителството, насърчават учителите по история да допълнят списъка на съвременните герои на страната с лица, участвали в пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Друга програма призовава учителите да популяризират сред учениците важността на създаването на многодетни семейства, за да се промени задълбочаващата се демографска криза в Русия.

В някои университети студентите посещават задължителни курсове по „основи на руската държавност“, които бяха въведени от Кремъл миналата година, за да насърчат патриотизма и „идеологическите доктрини, които са се развили в рамките на руската цивилизация“, според Министерството на образованието.

Залогът за Кремъл е голям: По данни на Федералната статистическа служба миналата година в Русия е имало близо 38 милиона души на възраст между 14 и 35 години, което е около една четвърт от цялото население.

"Формира се ново поколение путинисти, което удължава съществуването на самия режим“, казва Андрей Колесников, независим изследовател от Москва, който преди това е работил в Фондацията за международен мир „Карнеги“. „Те подготвят поколение в духа на тоталитарното послушание.“

Русия далеч не е единствена, която се стреми да възпитава чувство на национална гордост у своите младежи. Децата в много американски училища започват деня си с рецитиране на клетвата за вярност, а в повечето европейски страни в учебната програма са включени програми за гражданство, които имат за цел да внушат граждански ценности и национална идентичност.

Все по-персонализираният характер на управлението на 71-годишния Путин през четвъртвековния му мандат обаче прави усилията на Русия отличителни. Бившият агент на КГБ затегна хватката си върху страната, като отстрани или вкара в затвора потенциални съперници и потуши продемократичните протести. Войната в Украйна продължава с цената на огромни жертви, а Кремъл води идеологическа битка, за да сплоти руснаците около Путин и да обяви дори леките критици за предатели. Това се случи, след като на изборите през март той удължи президентството си с още шест години и потенциално може да управлява до 2036 г.

Само през тази година правителството отпусна 45,8 млрд. рубли (511 млн. долара) за патриотично възпитание на младежите, което е малко повече от миналата година.

Някои от младежките организации в Русия са създадени по модела на пионерските и комсомолските движения от съветската епоха. Сред тях е и Младежката армия - група, подкрепяна от Министерството на отбраната, чиито над 1 милион членове се учат да маршируват, получават обучение за боравене с огнестрелно оръжие и участват в официални държавни събития във военни униформи. Тя е обект на санкции от страна на САЩ и Европейския съюз, които нарекоха Младежката армия „паравоенна организация“, подкрепяща нахлуването на Русия в Украйна.

Държавната политика достига до младите хора и по не толкова официални начини. През март Русия проведе Световния фестивал на младежта в черноморския курорт Сочи, който привлече гости от над 100 държави, включително Иран, Мексико и Пакистан. На фона на лекциите и кръглите маси, често водени от държавни служители и пропагандатори, участниците имаха възможност да се срещнат с руски знаменитости и с популярната в Русия звезда на турските сапунени сериали Бурак Йозчивит.

Правителството инвестира близо 500 млн. рубли в компютърна игра на руска патриотична тематика. Разработена от базираната в Новосибирск компания „Cyberia Nova“, играта стартира през април и е посветена на т.нар. период на Смут в руската история в края на XVI и началото на XVII в., когато страната е била частично окупирана. Играчът управлява герой на име Юрий Милославски, който се присъединява към опълчение, за да освободи Москва от полските войски.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от Русия
Путин спешно кара учените в Русия да мислят методи против стареене
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
343
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За антигейтаци русофилите са плашещо обесебени от един възрастен мъж...
342
1
 
2
 
! Отговори
511 млн. за преди 1 седмица
ПРОДУХВАНЕ НА ЧЕРЕПИ
341
2
 
2
 
! Отговори
не мяза на човек преди 1 седмица
340
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 1 седмица
По свой та ,нема да е по джендърски !
339
3
 
3
 
! Отговори
вярно е преди 1 седмица
путин умря в 2022. Много млади граждани на РФ умират в Украйна.
338
1
 
1
 
! Отговори
ШвестерЕС преди 1 седмица
Тъкмо да кажа кви ценности имам и опааа забравих...
337
3
 
2
 
! Отговори
Сенеката преди 1 седмица
Гадина ...а колко хубаво е на парада съз знамето на дъгата в една ръка и на НАТО в другата...лишава децата от модерност...
336
1
 
1
 
! Отговори
ЕвроГейзерите преди 1 седмица
МЛЪКНАХА. ЯВНО МЕНТАЛНО МЕСТНАТА МЛАДЕЖ СЕ ФОРМИРА ОТ БОИКО БОРИСОВ , ПЕЕВСКИ И ДОГАН. НЕКА ДОБАВИМ СЛАВИ ТРИФОНОВ И ДИОНА И КАРТИНКАТА ЩЕ ВИ СТАНЕ ЯСНА
335
3
 
5
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 1 седмица
А аз съм формиран по образа на Ленин който хваща сифилис от любовника си и по образа на Бай Тошко който се мляскаше с език с другаря Брежнев преди да се усамотят в задната стая. Затова и аз казвам на това което вие наричате задния изход, моят заден вход. Обожавам да спя с африканци с големи тояги също като вожда ми Путин.
334
3
 
7
 
! Отговори
ОТ ДРУГАТА СТРАНА преди 1 седмица
Напише нещо и за Украйна и за това как там "промиват мозъците" на децата с национализъм.
333
2
 
5
 
! Отговори
Преди 20 години преди 1 седмица
поколенията в Русия се формираха от Холивуд и МакДоналдс, но тази лафа, за дълбоко съжаление на Хегемона, приключи.
332
2
 
5
 
! Отговори
Тука младежта преди 1 седмица
ПО ЧЙИ ОБРАЗ СЕ ФОРМИРА : БОЙКО БОРИСОВ, ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, АХМЕД ДОГАН
331
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Копаете дъното гущерчета, копайте.
330
6
 
12
 
! Отговори
тя преди 1 седмица
Много добре - да обичат Русия и да я бранят от чужди сили !
329
4
 
5
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 1 седмица
И тук младежтта се формира по образ на ЛГБТ. За щастие на млади години се чуккат помежду си мъж с мъж, после на 25 осъзнават, че са пораснали и спират да се мипкат. Народът е казал, от един път не се става пендераст, но на 100-я ти писва да си пендераст.
328
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най - вероятно Ленин се е заразил през 1903г. в Париж. По-късно в Лондон той забелязва обрив по тялото си. Той е помислил, че това е лишей и започнал да се маже с йод. Третичния сифилис е много странна болест. Преди да настъпи деградация на личността се наблюдава бурен творчески подем, засилва се активността. При Ленин този период е 1916-1917 г. След 1920г. при него настъпва стремително деградация на личността. Мното интересно е: "В кой стадий на сифилис в момента е Другаря Велик Путин?"....
327
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЛЕНИН УМИРА ОТ СИФИЛИС В своята книга "Вожди в законе. Очерки физиологий власти" Виктор Тополянский, руски лекар, историк и публицист, твърди, че Лени умира от третичен сифилис. РАзполагаме с недвусмисените указания на лекуващия екар Гетие. А и Бахтерев "във връзка със специфичния характер на болестта" на Ленин е препоръчвал лекарства против сифилис.
326
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отношенията межди Ленин, Зиновиев и Троцкий, очевидно, не са секрет за Сталин. оттук е и неговото пренебрежение към Крупская. Най-вероятно, Сталин запазва писмата, за да може в удобен момент Ленин посмъртно 7да бъде комптометиран и единствено той, Сталин, да остане неопетненият борец на революцията. Так или иначе, документите се запазват и се оказва, че Ленин е бил най-обикновен хомосексуалист.
325
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В средата на 1922 г. когато Ленин е болен, Крупская пише до Зиновиев: "Моля повече да не безпокоите съпруга ми със своите домогвания и молби за свиждане. Крайно време е да се успокоите. Колко може да се търпи това ваше безсрамие! Илич е болен... Този път вашите закачки могат да само да влошат здравето на Илич" В края на 30 - те години, след като Зиновиев е арестуван и екзекутиран, тези активни материали попадат в НКВД и, безусловно, за тях знае Сталин, Зашо тогава той не ги унищожава?
324
1
 
2
 
! Отговори
Застрелян русофил преди 1 седмица
До Кравар ЕвроатлантикДоре, че не е от импотентни муджехидини както е на Запад.