В окопите на Соледар: без вода, без храна, без сън

Мащабите на разрушенията се виждат добре на сателитните снимки
14 яну 2023 16:25, Петя Славова
473
В окопите на Соледар: без вода, без храна, без сън
Снимка: БГНЕС

"Руснаците всеки ден късат по едно парче от страната ни", разказва един украински войник, който се е сражавал в Соледар. "Тези, които издържат, са свръхчовеци. Там, откъдето са минали руснаците, вече няма живот."

Войник в Соледар

Мащабите на разрушенията се виждат добре на сателитните снимки. Безбройните артилерийски обстрели са превърнали малкото градче Соледар в Донбас в прах и пепел. Дърветата са се овъглили, домовете са руини, някогашните зелени поля сега са заледени кратери, предава "Дойче Веле".

Украинецът Алексей Слобаденюк се е сражавал там. От окопите се е опитвал да удържи руското нашествие. Пред германската обществено-правна телевизия АРД той казва, че руснаците имали предимство с артилерията си и са изстреляли невероятно много муниции. "Нашите позиции просто спряха да съществуват - всичко се разпадна на парчета, живот не остана. Москва се опитва по този начин да ни прогони от нашите позиции и от нашата страна."

Още по темата


Изстрели на всеки десет секунди

Седмици наред малкият град Соледар е в центъра на вниманието на руската частна армия "Вагнер". Експертите гадаят защо. Градът не е от стратегическо значение, но Русия отдавна не е отбелязвала никакви военни успехи в Украйна и руските държавни медии превръщат Соледар във важен успех.

Като с един вид огнен валяк руската артилерия от месеци буквално изтрива украински градове като Соледар от картата. Позициите на Слобаденюк също са били изцяло ликвидирани - на всеки десет секунди се е чувал изстрел. "Когато артилерията стреля постоянно и без прекъсване, е много трудно да се бориш - ако нямаш позиции, при положение, че всички са уплашени. Много е трудно. Затова руснаците ежедневно успяват да откъснат по едно парче от страната ни. Всеки ден един, два, три метра."

"Нечовешко положение"

Руската частна армия "Вагнер" вече обяви, че Соледар е под неин контрол. Но очевидно в някои части на града още се водят боеве. Украинската армия твърди, че все още поддържа отбраната, но Слобаденюк говори за много жертви - и от украинска страна. В окопите в Източна Украйна положението било нечовешко - без храна, без вода, без сън. "Шишетата ни за вода бяха пробити от изстрелите. Ледът в шишетата се стопи и това пиехме. Беше много тежко. Положението е нечовешко, натоварването е огромно. Тези, които издържат, са истински свръхчовеци. Там, откъдето са минали руснаците, вече няма живот."

Студът тежи допълнително

Студът допълнително изтощава войниците. През нощта в окопите те нямат с какво да се топлят дори да имат печка, разказва Слобаденюк - защото руснаците биха могли лесно да ги открият с термокамерите си. Затова им се налагало да студуват. Слобаденюк е оцелял като по чудо. "В сънищата си и в мислите си все се връщам там, тъй като много хора бяха убити. Руснаците бяха само на десет метра от нас. Една граната експлодира само на един метър от мен в окопа."

Слобаденюк е воювал в Соледар само пет дни - след това бил ранен. Но иска да се върне в своята част. Планове за по-далечното бъдеще няма - ще мисли за това едва когато войната бъде спечелена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
1
 
! Отговори
Лили преди 1 година
До Анонименхахахаха и ти не си жив май хахахаха
262
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофили, пребоядисвайте се ! Трябва да се яде !
261
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо, Путин не е жив, има двойници с латексови маски. Второ, по 500 до 700 руснаци загиват в денонощие без да напредват. Украинците събират бронетехника. Чалинджър 2 е издържал на 70 изстрела от ръчен гранатомет през войната в 2003. Ще има и Гепард 2, ще има и Брадли, ще има и други танкове и БТРи и БРДМи. Ще се повторят офанзивите както при Харков и Херсон, но тоя път ще е още по неочаквано и по тежко за руснаците.
260
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия беше добра да даде независимост на Украйна през 1991 г. Укрите се обърнаха против Русия. Голяма грешка!
259
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Победа за нами!
258
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се биета срещу руснаците , ако спрете и те ще спрат ,не се подчивямайне на укр неонацисти и войната ще спре за жалост на САЩ , а вие ще се спасите !
257
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като фашизмът в Украйна беше ударен и унищожен в зародиш,на Зеленски и хунтата не им остава нищо друго освен да играят ролята на невинни жертви пред световната общност,които нямат нищо общо с Айдар,Азов,Десен сектор,които не са провъзгласили един фащист убиец на хиляди руснаци и поляци,като Бандера за национален герой и да извършват престъпления след престъпления против човечеството, като прехвърлят вината на руснаците-Буча,Юзум,Запорожката АЕЦ,теракта с/у Дугина и кримският мост.
256
25
 
4
 
! Отговори
Слава на Украйна! преди 1 година
А всички Путинофили марш на фронта, като ви убият, на семействата ви ще подарят по една Лада!
255
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дойче веле . франспрес ройтерс са наи лъжливите новини предават
254
10
 
24
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Защо ревете укри че жилищен блок е ударен от ракета.Малко ви е.Вие по няколко пъти на ден обстрелвате мирни жители болници училища в ДНР и ЛНР.Колкото до земята ви тя не е ваша и Русия ще си я върне цялата.Нали сте велики и ще марширувате на Червения площад ревете и крадете от това което ви изпраща Запада.Да ще марширувате но като затворници.
253
10
 
26
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Освен оръжия и боеприпаси украинците са солидно дрогирани с психотропни вещества....Ще минат години докато истината излезе наяве . Първия който скоро ще "увисне на въжето" е дедо Бъдън....
252
23
 
8
 
! Отговори
Fool преди 1 година
Всички надолу сте за Руския фронт. Даже другаря Путин ще ви даде и гражданство. Тъкмо ще се отървем от вас. А логиката ви е желязна, Украйна сама си искала войната, защото отказала да предаде на Русия нейната суверенна територия. По същата логика драги ми смехурковци утре Ердоган паша като обяви Източна Румелия, за Турска какво ще кажете?
251
8
 
46
 
! Отговори
До 370 преди 1 година
Какво да гледа Беларус, там не носят пречупени кръстове и не маршируват със запалени факли като СС едно време. Не забравят, че 25% от населението им е избито през ВСВ от фашистка Германия!
250
10
 
48
 
! Отговори
123 преди 1 година
Да не бяха правили преврат укроте, да бяха спазвали Минските споразумения, да не бяха бомбиюи Донбас 8 години, да не бяха горили живи хора в Одеса..... И т. н. Сега ревът...
249
14
 
36
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Аз пък гледах руска телевизия. Соледар е напълно превзет. Местните жители, които показаха, бяха измъчени, но спокойни. Казаха, че най-страшното е минало. Раздаваха им хуманитарни помощи. Солните мини са дълбоки до 300 метра и там има музей с фигури и скулптури от сол. Дори подземен футболен стадион има. Там може да се укриват още украински войници, но ще излязат, няма къде да отидат.
248
3
 
33
 
! Отговори
Скоро! преди 1 година
Войната е страшно и жестоко нещо! . Но всички драскачи по форумите, съвсем скоро ще го разберат. Демократ за бой се стяга по заповед на НАТО !
247
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интервюто на тоя сополанко е кат мемоарите на Хари - воювал бил само 5 дена но бърза да си даде екпертното мнение за ситуацията там. Дава ли си сметка какви простотии говори - нямало било вода - човек без вода не може да изкара повече от 2 дена, гледах и в тубата - в Соледар е заснежено, е как да няма вода. Отвсякъде им пращат хуманитарна помощ, също така амуниции, оръжие, дрехи, бронежилетки, балистични щитове, информация от шпионски сателити а те не спират да ривът.
246
30
 
15
 
! Отговори
21 век преди 1 година
Кат Русия няма втора,тъй проклета на Света!Тя е нашата прокоба,тя е наща срамота!
245
2
 
18
 
! Отговори
Хаоус преди 1 година
.."Всяка война е Престъпление. Ако в предишни времена са казвали, че да умрете за родината е дълг, чест или достойнство, то в съвременните войни, не е така. Просто ще умрете като куче, без причина"..............Ърнест Хемингуей
244
3
 
4
 
! Отговори
Лъжецът Путин преди 1 година
Пока я президент, я никогда не повышу пенсионный возраст никогда не поменяю Конституцию под себя... Дворец в Геленджике не мой На Украину нападать не будем Не будет проводиться и дополнительный призыв резервистов из запаса - говорил Путин.