В окопите на Соледар: без вода, без храна, без сън

Мащабите на разрушенията се виждат добре на сателитните снимки
14 яну 2023 16:25, Петя Славова
473
В окопите на Соледар: без вода, без храна, без сън
Снимка: БГНЕС

"Руснаците всеки ден късат по едно парче от страната ни", разказва един украински войник, който се е сражавал в Соледар. "Тези, които издържат, са свръхчовеци. Там, откъдето са минали руснаците, вече няма живот."

Войник в Соледар

Мащабите на разрушенията се виждат добре на сателитните снимки. Безбройните артилерийски обстрели са превърнали малкото градче Соледар в Донбас в прах и пепел. Дърветата са се овъглили, домовете са руини, някогашните зелени поля сега са заледени кратери, предава "Дойче Веле".

Украинецът Алексей Слобаденюк се е сражавал там. От окопите се е опитвал да удържи руското нашествие. Пред германската обществено-правна телевизия АРД той казва, че руснаците имали предимство с артилерията си и са изстреляли невероятно много муниции. "Нашите позиции просто спряха да съществуват - всичко се разпадна на парчета, живот не остана. Москва се опитва по този начин да ни прогони от нашите позиции и от нашата страна."

Още по темата


Изстрели на всеки десет секунди

Седмици наред малкият град Соледар е в центъра на вниманието на руската частна армия "Вагнер". Експертите гадаят защо. Градът не е от стратегическо значение, но Русия отдавна не е отбелязвала никакви военни успехи в Украйна и руските държавни медии превръщат Соледар във важен успех.

Като с един вид огнен валяк руската артилерия от месеци буквално изтрива украински градове като Соледар от картата. Позициите на Слобаденюк също са били изцяло ликвидирани - на всеки десет секунди се е чувал изстрел. "Когато артилерията стреля постоянно и без прекъсване, е много трудно да се бориш - ако нямаш позиции, при положение, че всички са уплашени. Много е трудно. Затова руснаците ежедневно успяват да откъснат по едно парче от страната ни. Всеки ден един, два, три метра."

"Нечовешко положение"

Руската частна армия "Вагнер" вече обяви, че Соледар е под неин контрол. Но очевидно в някои части на града още се водят боеве. Украинската армия твърди, че все още поддържа отбраната, но Слобаденюк говори за много жертви - и от украинска страна. В окопите в Източна Украйна положението било нечовешко - без храна, без вода, без сън. "Шишетата ни за вода бяха пробити от изстрелите. Ледът в шишетата се стопи и това пиехме. Беше много тежко. Положението е нечовешко, натоварването е огромно. Тези, които издържат, са истински свръхчовеци. Там, откъдето са минали руснаците, вече няма живот."

Студът тежи допълнително

Студът допълнително изтощава войниците. През нощта в окопите те нямат с какво да се топлят дори да имат печка, разказва Слобаденюк - защото руснаците биха могли лесно да ги открият с термокамерите си. Затова им се налагало да студуват. Слобаденюк е оцелял като по чудо. "В сънищата си и в мислите си все се връщам там, тъй като много хора бяха убити. Руснаците бяха само на десет метра от нас. Една граната експлодира само на един метър от мен в окопа."

Слобаденюк е воювал в Соледар само пет дни - след това бил ранен. Но иска да се върне в своята част. Планове за по-далечното бъдеще няма - ще мисли за това едва когато войната бъде спечелена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
6
 
3
 
! Отговори
Баладжия преди 1 година
До 309. В Украйна има доказано български доброволци. За Русия видяхме италиански доброволци, сирийски, африканци някакви, но не и български. Защо вие не отидете да се биете за спасителя на бялата раса - хан Путин? Спасителят на християнското семейство - разведеният Путин. Алтернативата на прогнилия запад - олигарси някви, на които децата до едно са им из прогнилия запад да живеят за постоянно. Айде де, идете път разкажете, колко е добре.
242
3
 
4
 
! Отговори
Баладжия преди 1 година
Обясненията на путинистите вече удрят нива неприсъщи и за деца. В Украйна вече имаме юдео-нацисти. Имаме ЛГБТ-нацисти. Имаме фашисти, които путин щял да подложи на "декомунизация" (негови думи от 24.02.2022). Имаме нацисти с президент евреин. Имаме отричащи се от православните ценности славяни, срещу които пращаме буряти и чеченци, за да им върнат православното славянство. Имаме европейци умиращи от студ на 19 градуса :O докато руснаците стоят на топло и уютно... в окопите. То няма изброяване...
241
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Окопите са празни вече споко..
240
4
 
2
 
! Отговори
Славянофил преди 1 година
До 325 А Русия внася всичко от където може, защото Путин я докара до ниво на арабска държава без стандарта на живот на арабите. Каквото и да стане се почва "газ това, нефт онова, ресурси това, ресурси онова". Нищо не им остана и каквото произвеждат е завещано и едвам кретащо производство от съветско време. Един и същи управлява 20 години, разчитат само на износ на ресурси и постоянно се бият в гърдите каква армия имат. Това е или Путинова арабия или Саудитска Русия, не знам какво е вече.
239
10
 
4
 
! Отговори
Славянофил преди 1 година
До 323 ЛГБТ ще викаш на азиатските си господари в Кремъл! Как Русия ще е защитник на ценности и морал? Първи по разводи, първи по наркомания. Пълно с видеа как се изнасилват мобилизирани в армията им. В центъра на "освободения" Лисичанск излязоха 1000 тик-ток видеа как "освободителите" крещят АЛАХ АКБАР. Това ли ви е морала? Това ли са ви ценностите? Предатели сте и ви лъжат така, както никога! Първи в света по случаи на педофилия. Все статистики, които Русия САМА признава и публикува.
238
7
 
5
 
! Отговори
Славянофил преди 1 година
Само най-пропадналите путинофили в България още вярват на Рутин. Никой не му вярва след като предаде по най-брутален и гнусен начин Армения, единственият му християнски съюзник (Беларус не е истинска държава), което е най-голямото анти-християнско предателство в историята от 1204та и превземането на Константинопол от кръстоносците насам. Казахстан, най-силният му съюзник в ОНД е на път да напусне и се гаври с него. Таджики и Киргизи се бият. Азербайджан и Туркменистан също отсвириха Русия.
237
5
 
4
 
! Отговори
Славянофил преди 1 година
Путин задейства последна точка от плана за унищожаване на славяните и православието. Най-гениалното в плана на господарите му е, че успява да залъже милиони предатели по цял свят, че се опитва да спаси точно тези неща. Пазел страната си от западния разврат. А Русия е първа по разводи, първа по наркомания, първа по ислямска имиграция, славянското и православно население са в демографски колапс, чеченците имат ефективна автономия. А собствените му съюзници се бият по между си (Таджики и киргизи).
236
4
 
2
 
! Отговори
Баладжия преди 1 година
До Анонимен 303 А Русия цъфне и върже. Такова развитие не са виждали не са и мечтали. Братският украински народ търпение няма да се върне при тях, само дето не се дава, 300 000 бяха мобилизирани, в пъти повече избягаха, а през ден някой висш държавен или корпоративен служител някак съумява да падне през прозореца. Запорожци щяха да правят, Европейците от студ щяха да измират тази зима, война щяха да печелят за 3 дни, после 3 седмици, после 3 месеца, излезе че било 3 дни ама на Венера (729 земни)
235
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 289: Докато разбитите бригади на въоръжените сили на Украйна умират в Соледар и Артемовск, елитният киевски батальон Куршевел току-що е превзел поредната планинска височина и празнува нещо. Явно победа в Соледар?
234
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 289: Докато съм президент на Велика Русия, аз решавам какво да правя и какви закони да приемам. Веднъж се каза за Украйна, не провокирайте Русия! Беше необходимо да се изтрие Украйна през 2014 г., всички чакаха да помъдреят, но напразно. И не е твоя работа да казваш на президента на Великата държава какво да прави!
233
1
 
2
 
! Отговори
Гхйл преди 1 година
Господи, спри тази война!
232
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен до 281 преди 1 година
Хайде още на който не са му ясни нещата. В Афганистан беше СССР не Русия тогава и вашите любими украинци воюваха срещу муджахидините. И тогава половин Афганистан беше контролипан от муджахидините сащ им помагаха както и НАТО с инструктури и оръжие. А на талибаните никой не им е помагал но смачкаха сащ.
231
11
 
19
 
! Отговори
До запъртъка преди 1 година
Вън от България украинските фашисти!Вън от Донбас! В Донбас са войнци от западна Украйна и наемници! Войниците от Донбас воюват в армията на Донецката и Луканската републики.
230
12
 
5
 
! Отговори
Бохем преди 1 година
До Анонимен до Минзухар - Никакво позорно бягство не е имало. Анонсът за изтегляне от Афгъснистан беше даден две години преди изтеглянето. А това, че някои афганци се накачулиха връз самальотите и измряха из въздуха, си е техен проблем, а не проблем на САЩ. Докато САЩ бяха в Афганистан имаше мир. Виж сега как се движат нещата там. Апропо рашковцете се изнесаха много преди "гнилите капиталисти", оставяйки 16 000 тона с човешка съветска тор и още толкова негодни за цял живот.
229
16
 
7
 
! Отговори
Запъртък преди 1 година
До Вън - Защо вън!? Те са на тяхна територия. Това е все едно да имаш наематели и те да ти кажат, вън от апартамента или от къщата. Ся загря ли? Рашковцете са узурпатори, престъпници и криминален контингент от висша класа.
228
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен до Минзухар преди 1 година
Да сащ са супер сила през 2001 влязоха в Афганистан с цялата си военна мощ. Ф16-18, Апачита, Абрамси и след 20 гадини се изнизаха от там без дори да превземат нещо. Всички помним позорното им бягсво като изостамиха военната си техника. А на Афганистан никой не е помагал биха ги със старо съветско оръжие. Сега гладкия ти мозък прави ли разлика, че срещу Русия са 32 държави, НАТО, сащ и ЕС които помагат на Украйна и тя въпреки всичко яде бой до спукване. А редовната армия на Русия не се е намесила
227
11
 
17
 
! Отговори
Вън преди 1 година
украинските фашисти!
226
6
 
7
 
! Отговори
Планът на сащ работи преди 1 година
Колко по-дълго войната продължава толкова по-малко Y хромозоми остават и ще се налага руските и украинските жени да се омъжват за мъже от други националности и така генетично украинците и руснаците ще се промият. Но може както казва народът всяко зло за добро.
225
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво ги пишат тези ненужни статии. Който е чел за войната знае, че това е лицето и. Няма нормален човек който да очаква, че в окопите ще е топло и уютно. Дано Господ даде заслуженото на тези които предизвикаха този ад за да печелят, алчността им ще ги самоунищожи.
224
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен до 263 преди 1 година
И кой ще осъди Путин и ще накара Русия да плаща репарации бе смеш ? Някой път наистина деца пишат глупости без да знаят за какво става въпрос и си мислят, че това е геймърска игро. Кои всичи страни ще пращат Леопард бе смеш ? Само Полша ще прати 1 рота знаеш ли колко е това 10 танка. В Сирия кюрдите 2016 с РПГ-та унищожиха една рота Леопарди на Турската армия за един ден. С танковете няма да стане ако измислиш тякоя простотия пак я напиши. Само да вметна ВСУ имаха 2400 танка в началото но ги ням