В окопите на Соледар: без вода, без храна, без сън

Мащабите на разрушенията се виждат добре на сателитните снимки
14 яну 2023 16:25, Петя Славова
473
В окопите на Соледар: без вода, без храна, без сън
Снимка: БГНЕС

"Руснаците всеки ден късат по едно парче от страната ни", разказва един украински войник, който се е сражавал в Соледар. "Тези, които издържат, са свръхчовеци. Там, откъдето са минали руснаците, вече няма живот."

Войник в Соледар

Мащабите на разрушенията се виждат добре на сателитните снимки. Безбройните артилерийски обстрели са превърнали малкото градче Соледар в Донбас в прах и пепел. Дърветата са се овъглили, домовете са руини, някогашните зелени поля сега са заледени кратери, предава "Дойче Веле".

Украинецът Алексей Слобаденюк се е сражавал там. От окопите се е опитвал да удържи руското нашествие. Пред германската обществено-правна телевизия АРД той казва, че руснаците имали предимство с артилерията си и са изстреляли невероятно много муниции. "Нашите позиции просто спряха да съществуват - всичко се разпадна на парчета, живот не остана. Москва се опитва по този начин да ни прогони от нашите позиции и от нашата страна."

Още по темата


Изстрели на всеки десет секунди

Седмици наред малкият град Соледар е в центъра на вниманието на руската частна армия "Вагнер". Експертите гадаят защо. Градът не е от стратегическо значение, но Русия отдавна не е отбелязвала никакви военни успехи в Украйна и руските държавни медии превръщат Соледар във важен успех.

Като с един вид огнен валяк руската артилерия от месеци буквално изтрива украински градове като Соледар от картата. Позициите на Слобаденюк също са били изцяло ликвидирани - на всеки десет секунди се е чувал изстрел. "Когато артилерията стреля постоянно и без прекъсване, е много трудно да се бориш - ако нямаш позиции, при положение, че всички са уплашени. Много е трудно. Затова руснаците ежедневно успяват да откъснат по едно парче от страната ни. Всеки ден един, два, три метра."

"Нечовешко положение"

Руската частна армия "Вагнер" вече обяви, че Соледар е под неин контрол. Но очевидно в някои части на града още се водят боеве. Украинската армия твърди, че все още поддържа отбраната, но Слобаденюк говори за много жертви - и от украинска страна. В окопите в Източна Украйна положението било нечовешко - без храна, без вода, без сън. "Шишетата ни за вода бяха пробити от изстрелите. Ледът в шишетата се стопи и това пиехме. Беше много тежко. Положението е нечовешко, натоварването е огромно. Тези, които издържат, са истински свръхчовеци. Там, откъдето са минали руснаците, вече няма живот."

Студът тежи допълнително

Студът допълнително изтощава войниците. През нощта в окопите те нямат с какво да се топлят дори да имат печка, разказва Слобаденюк - защото руснаците биха могли лесно да ги открият с термокамерите си. Затова им се налагало да студуват. Слобаденюк е оцелял като по чудо. "В сънищата си и в мислите си все се връщам там, тъй като много хора бяха убити. Руснаците бяха само на десет метра от нас. Една граната експлодира само на един метър от мен в окопа."

Слобаденюк е воювал в Соледар само пет дни - след това бил ранен. Но иска да се върне в своята част. Планове за по-далечното бъдеще няма - ще мисли за това едва когато войната бъде спечелена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-смешни са тролеите на козяк. Хем виждат, че центовете им вече не стигат за половин пица, хем обясняват как Русия пак ще се разпада. Но не отиват да помагат на обичните си натовци, само стоят и тракат по клавиатурките. Нищо де, тъй като гледам, до година -две ще висят по самолетните колесари. Освен ако не са първи посрещачи на руснаците. Те са свикнали бързо да обръщат палачинката, и активни борци може да се изкарат.
202
7
 
21
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Въпрос! Кой напечата трилиони долари през последните 2 години за да може да дава пари на чер-нилките които не могат да работят заради Ковид. Сега тези пари се разляха из целия свят и предизвикаха тази инфлация. Русия ли направи тази беднотия?
201
5
 
16
 
! Отговори
Така искат САЩ и ЕС преди 1 година
Да си гърмят там и затова наливат нови оръжия за да се поддържа войната.
200
23
 
9
 
! Отговори
Красимир преди 1 година
До рубладжиите, продаващи се за копейки:Руснаците наричат държавата си "гавно". Трезвите, колкото и малко да са, знаят в какво живеят. Останалите са като нашите рубладжии, заработващи инфлационни руски рубли в мрежата за да смучат руски банани.Приятна вечер, рубладжийчета! Пожелавам ви прекрасно сибирско бъдеще! Неизпълнените задания се заплащат, нали знаете?
199
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите трябваше навреме да свият Зеле на сърма и да започнат преговори с Русия. Сега вече е късно - не могат изгони натреслите се там "доброволци", "отпускари", инструктори, екипажи на техника и всякаквата гмеж, платен с парите на САЩ и ЕС. Ще трябва да изчакат руснаците да изтрепят тази гмеж и ако могат да им помагат. Друг изход няма. чеченците този филм го гледаха от първи ред, затова сега са с Русия.
198
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов - Пак ли те изтърваха , от коя палата си ?
197
6
 
21
 
! Отговори
До Красимир преди 1 година
3 3Украинските коментари в Ютюб, под публикации, как всичко с движи по план, показва едно болно и деградирало общество, изпадащо във възторг, че Донбас и Луганск са без ток, че ракетите рушат жилища, че ще измрат от студ през зимата... Това е извратено светоусещане, извратена ценностна система, извратени представи за собствена значимост и стойност на чуждия живот. Тази нация е болна. След презрението на чехи и словаци и омразата на поляците, украинците се сдобиха с вековна ненавист от руснаци
196
20
 
7
 
! Отговори
Красимир преди 1 година
Когато руския ботуш, драги ми Анонимко, нагази земята на дедите ни, ти обещавам, че с удоволствие ще газя мутрите на убитите руски ***. И ще се върна да повторя.А ти ако искаш, може да им пееш "Ставай, страна огромния!", за да възкръснат.Добрият руски *** е мъртвия ***.
195
15
 
2
 
! Отговори
тодор живков преди 1 година
До АНКЕТА - Хала на Мордора е 9 дена , на десетия московчани ще посрещат Байдън кат Папа Римски .
194
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До коментар 216:Хитлеристите като преминаваха през България и ние ги посрещнахме с хляб и вино.
193
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Красимир Тоя блок е поредното постижение на укро пво-то. Славно ПВО - половин блок срина. Укрокомпетентност!
192
20
 
12
 
! Отговори
Красимир преди 1 година
Руските коментари в Ютюб, под публикации, как СВО се движи по план, показва едно болно и деградирало общество, изпадащо във възторг, че украинците са без ток, че ракетите рушат жилища, че ще измрат от студ през зимата... Това е извратено светоусещане, извратена ценностна система, извратени представи за собствена значимост и стойност на чуждия живот. Тази нация е болна. След презрението на чехи и словаци и омразата на поляците, руснаците се сдобиха с вековна ненавист от всички украинци за векове.
191
15
 
37
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Днес се навършват 145 години от освобождението на Дупница! В този ден руската войска освобождава този наш град от Турското иго! Слава на руските войни!!!СЛАВА!!!!
190
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нечовешко положение" - значи укропите се чувстват като у дома ;)
189
5
 
23
 
! Отговори
До "хуманния&qu преди 1 година
Тромей, нв се напъвай, върви си скуби веждите! За вдичкото зло на света са виновни елитите на САЩ. Що праеят дълги гидини бизнес с фамилията Бин Ладен? Що постилаха червен килим пред Кадафи? Станаха неудобни и ги избиха... За Чили и Алиенде да не говорим, спретнаха му преврат и го убиха в Президентския дворец.
188
13
 
45
 
! Отговори
АНКЕТА преди 1 година
Днес въпросът е: Трябва ли Русия да победи САЩ в Украйна! Отговор Да-Палец нагоре,, Отговор НЕ- Палец надоло
187
24
 
11
 
! Отговори
Красимир преди 1 година
За възстановяването на Украйна, независимо дали ще е част от Рашистката империя или победила във войната държава, ще трябват огромни средства. И в двата случая това ще са пари на руснаците. И в двата случая обаче, руснаците ще получат единствено омразата и жаждата за отмъщение на украинците за убитите близки, за изнасилените жени и деца, за разграбеното и разрушено имущество, за причинените страдания. Много мъка с много кръв ще се изкупува през следващите векове. Русия спечели в Украйна - ОМРАЗА
186
32
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Русия загуби и таи война.
185
15
 
35
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Българите обичаме и подкрепяме Русия! И мразим Украйна и САЩ!! Това е най-криения факт от политиците!!
184
9
 
25
 
! Отговори
До 198 преди 1 година
Ей тюфлek,кой каза че ще се бия за вашата България срещу братска Русия? Ако ме мобилизират изчезвам,а ако насила ми дадат автомат ,бъди сигурен,че мишената ми няма да е руски войник!