В окопите на Соледар: без вода, без храна, без сън

Мащабите на разрушенията се виждат добре на сателитните снимки
14 яну 2023 16:25, Петя Славова
473
В окопите на Соледар: без вода, без храна, без сън
Снимка: БГНЕС

"Руснаците всеки ден късат по едно парче от страната ни", разказва един украински войник, който се е сражавал в Соледар. "Тези, които издържат, са свръхчовеци. Там, откъдето са минали руснаците, вече няма живот."

Войник в Соледар

Мащабите на разрушенията се виждат добре на сателитните снимки. Безбройните артилерийски обстрели са превърнали малкото градче Соледар в Донбас в прах и пепел. Дърветата са се овъглили, домовете са руини, някогашните зелени поля сега са заледени кратери, предава "Дойче Веле".

Украинецът Алексей Слобаденюк се е сражавал там. От окопите се е опитвал да удържи руското нашествие. Пред германската обществено-правна телевизия АРД той казва, че руснаците имали предимство с артилерията си и са изстреляли невероятно много муниции. "Нашите позиции просто спряха да съществуват - всичко се разпадна на парчета, живот не остана. Москва се опитва по този начин да ни прогони от нашите позиции и от нашата страна."

Още по темата


Изстрели на всеки десет секунди

Седмици наред малкият град Соледар е в центъра на вниманието на руската частна армия "Вагнер". Експертите гадаят защо. Градът не е от стратегическо значение, но Русия отдавна не е отбелязвала никакви военни успехи в Украйна и руските държавни медии превръщат Соледар във важен успех.

Като с един вид огнен валяк руската артилерия от месеци буквално изтрива украински градове като Соледар от картата. Позициите на Слобаденюк също са били изцяло ликвидирани - на всеки десет секунди се е чувал изстрел. "Когато артилерията стреля постоянно и без прекъсване, е много трудно да се бориш - ако нямаш позиции, при положение, че всички са уплашени. Много е трудно. Затова руснаците ежедневно успяват да откъснат по едно парче от страната ни. Всеки ден един, два, три метра."

"Нечовешко положение"

Руската частна армия "Вагнер" вече обяви, че Соледар е под неин контрол. Но очевидно в някои части на града още се водят боеве. Украинската армия твърди, че все още поддържа отбраната, но Слобаденюк говори за много жертви - и от украинска страна. В окопите в Източна Украйна положението било нечовешко - без храна, без вода, без сън. "Шишетата ни за вода бяха пробити от изстрелите. Ледът в шишетата се стопи и това пиехме. Беше много тежко. Положението е нечовешко, натоварването е огромно. Тези, които издържат, са истински свръхчовеци. Там, откъдето са минали руснаците, вече няма живот."

Студът тежи допълнително

Студът допълнително изтощава войниците. През нощта в окопите те нямат с какво да се топлят дори да имат печка, разказва Слобаденюк - защото руснаците биха могли лесно да ги открият с термокамерите си. Затова им се налагало да студуват. Слобаденюк е оцелял като по чудо. "В сънищата си и в мислите си все се връщам там, тъй като много хора бяха убити. Руснаците бяха само на десет метра от нас. Една граната експлодира само на един метър от мен в окопа."

Слобаденюк е воювал в Соледар само пет дни - след това бил ранен. Но иска да се върне в своята част. Планове за по-далечното бъдеще няма - ще мисли за това едва когато войната бъде спечелена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
10
 
13
 
! Отговори
Теодоро преди 1 година
МНОГО МАЗЕН ПАСКВИЛ!!! СЛАВА НА РУСИЯ И НЕИНИЯ ПЪЛКОВОДЕЦ ПУТИН
222
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еднин '' наркоман '' им разказва играта на '' неподимата червена армия '' вече цяла година...
221
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин си мислеше че украинците имат малка армия и старо оръжие бързо ще ги окупира Но изкуфелият пенсионер не знае какв е демокрация и солидарност Не се сети че западът и Америка ще помагат на Украйа и сега затъна в калта и вика истерично на генералите си в бункера / като в онзи филм /
220
7
 
9
 
! Отговори
Вън преди 1 година
украинските фашсти!
219
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелевски го чака трибунал а Украйна дълги години ще плаща репарации за терора си срещу Русия, Европа и Америка няма да оставят украинските фашисти да спечелят тази война.
218
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Левски отказва да играе контроли с руските фашисти
217
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПТН ХЛО
216
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин го чака трибунал а Русия дълги години ще плаща репарации за терора си срещу Украйна Европа и Америка няма да оставят руските фашисти да спечелят тази *** война Вече всички страни са съгласни да изпратят танкове Леопард на украинците Така както помогнаха на Съветския съюз да спечели войната срещу немските фашисти сега ще помогнат на Украйна в тази война срещу руските фашисти
215
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е сега да пишем и четем статии колко героично са отстъпвали от Соледар. Истината е, че укритата са чал. И са чал от ден първи - няма как държава, марионетка на Запада, да победи ядрена сила - било то Русия, било то Китай или друга. В момента американците печатат долари и с кеф гледат как укритата изчезват. Щото американеца е наясно, че укритата няма да са му съюзник. В процеса загиват и руснаци? Добре дошло на американците. А ние сме мажоретките, дето пляскаме и ги надъхваме!
214
6
 
14
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Във всяка война този, който има повече войници печели. Въпроса е кой може да мобилизира повече войници, украинците или руснаците. Оръжията също оказват някакво влияние, но най-важния фактор във всяка война е живата сила. Който разполага с повече жива сила, той печели. И всичкото оръжие на запада да пратят в Украйна като имаш ограничен брой войници изгаряш, нямаш шанс да победиш. Ние в България имаме складове с оръжия да въоръжим пет държави, но реално нямаме войници, така че сме лесна жертва.
213
21
 
6
 
! Отговори
българин преди 1 година
русията да мре, няма цивилизация там
212
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе какво стана с тази контраофанзива, бе? контраофанзива не означаваше ли натовците да настъпват, а не руснаците?
211
20
 
10
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До уточнение Русия е ненужен развъдник на фашисти ,пияници и нагли разбойници. Виждаш ли, когато изречението започва с Русия е по логично. Не приписвай качествата на блатниците на украинците. Нагъл русофил.
210
16
 
7
 
! Отговори
Дежа ву преди 1 година
Така бе и в афганистан,така бе и в чечня....Но...Украйна не е Афганистан, нито чечня и руските жертви го доказват...а спомнете си как напуснаха Афганистан.....след 15000 жертви за 10 г., сега са над 100 000 за по малко от 1 година.
209
14
 
7
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Мордорци пожертваха единствените боеспособни войници за едни подземия и солни мини, все едно, че превземаха рудниците на Цар Соломон. Следващите етапи на войната за Русия включват: гризане на нокти, хапане на устни, шляпане с учудени клепачи, паническо отстъпление, капитулация.
208
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Днес на протест излязоха съпругите на украински военнослужещите, които са в плен и се водят за безследно изчезнали.
207
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зелевски на съд заради убиството на хиляди млади хора!
206
19
 
6
 
! Отговори
Уил Смит преди 1 година
Бегейците масово и тотално са дезинформирани от проруските им " медии", това не е от вчера или оня ден, закваската идва още от десетилетията НРБ ействане, както и да е ФАКТИТЕ са че Соледар е под контрол на ВСУ към този момент и няма никакви изгледи Zките на путин да продължат щурмуването на града защото малко поумряха има- няма към 25+ хиляди оркляци- "вагнер"Z, резила за пригожин е огромен от към загуба на репутация, лъжата за " превземането" на Соледар я опроверга дори терориста Гиркин...
205
6
 
17
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
Дойчо Велев да не обяснява за "никаквото стратегическо значение" на Соледар и Бахмут. Ние можем да се оринтираме по карти и виждаме транспортните възли. А и не минава мантрата за това колко малки били тези населени места. За военните операции е по-важно колко са укрепени, пък дори само една къща да има там. А в тунелните градове са криели тежка техника. Защо Зеленски пожертва десетки хиляди там?? И продължава със жертвоприношенията. Ако се бяха махнали нямаше да има разрушения. Тя е на донбасци
204
9
 
23
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
"Москва се опитва по този начин да ни прогони от нашите позиции и от нашата страна."//// Какво търси тоя там? Тая земя там е на жителите на Донбас наследена от дедите им, а не на Зеленски. А жителите на Донецк и Луганск бяха основната армия срещу азовците преди Зеленски да затвори границите и направи няколко насилствени общонационални мобилизации, за да ги изгони от домовете им или избие.