В окопите на Соледар: без вода, без храна, без сън

Мащабите на разрушенията се виждат добре на сателитните снимки
14 яну 2023 16:25, Петя Славова
473
В окопите на Соледар: без вода, без храна, без сън
Снимка: БГНЕС

"Руснаците всеки ден късат по едно парче от страната ни", разказва един украински войник, който се е сражавал в Соледар. "Тези, които издържат, са свръхчовеци. Там, откъдето са минали руснаците, вече няма живот."

Войник в Соледар

Мащабите на разрушенията се виждат добре на сателитните снимки. Безбройните артилерийски обстрели са превърнали малкото градче Соледар в Донбас в прах и пепел. Дърветата са се овъглили, домовете са руини, някогашните зелени поля сега са заледени кратери, предава "Дойче Веле".

Украинецът Алексей Слобаденюк се е сражавал там. От окопите се е опитвал да удържи руското нашествие. Пред германската обществено-правна телевизия АРД той казва, че руснаците имали предимство с артилерията си и са изстреляли невероятно много муниции. "Нашите позиции просто спряха да съществуват - всичко се разпадна на парчета, живот не остана. Москва се опитва по този начин да ни прогони от нашите позиции и от нашата страна."

Още по темата


Изстрели на всеки десет секунди

Седмици наред малкият град Соледар е в центъра на вниманието на руската частна армия "Вагнер". Експертите гадаят защо. Градът не е от стратегическо значение, но Русия отдавна не е отбелязвала никакви военни успехи в Украйна и руските държавни медии превръщат Соледар във важен успех.

Като с един вид огнен валяк руската артилерия от месеци буквално изтрива украински градове като Соледар от картата. Позициите на Слобаденюк също са били изцяло ликвидирани - на всеки десет секунди се е чувал изстрел. "Когато артилерията стреля постоянно и без прекъсване, е много трудно да се бориш - ако нямаш позиции, при положение, че всички са уплашени. Много е трудно. Затова руснаците ежедневно успяват да откъснат по едно парче от страната ни. Всеки ден един, два, три метра."

"Нечовешко положение"

Руската частна армия "Вагнер" вече обяви, че Соледар е под неин контрол. Но очевидно в някои части на града още се водят боеве. Украинската армия твърди, че все още поддържа отбраната, но Слобаденюк говори за много жертви - и от украинска страна. В окопите в Източна Украйна положението било нечовешко - без храна, без вода, без сън. "Шишетата ни за вода бяха пробити от изстрелите. Ледът в шишетата се стопи и това пиехме. Беше много тежко. Положението е нечовешко, натоварването е огромно. Тези, които издържат, са истински свръхчовеци. Там, откъдето са минали руснаците, вече няма живот."

Студът тежи допълнително

Студът допълнително изтощава войниците. През нощта в окопите те нямат с какво да се топлят дори да имат печка, разказва Слобаденюк - защото руснаците биха могли лесно да ги открият с термокамерите си. Затова им се налагало да студуват. Слобаденюк е оцелял като по чудо. "В сънищата си и в мислите си все се връщам там, тъй като много хора бяха убити. Руснаците бяха само на десет метра от нас. Една граната експлодира само на един метър от мен в окопа."

Слобаденюк е воювал в Соледар само пет дни - след това бил ранен. Но иска да се върне в своята част. Планове за по-далечното бъдеще няма - ще мисли за това едва когато войната бъде спечелена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
23
 
7
 
! Отговори
Хуманен убиец преди 1 година
До Мишо - Да, убиха диктатори и престъпници, които водеха политика на геноцид. Бин Ладин и доста от съпортърите му бяха изтребени. Ладен беше терорист и може би "неправилно" го отстреляха, криейки се зад жените си от страх и ужас, че няма къде да се маскира. Следващият който трябва да отстрелят е джуджака, и ако неговите хора не го претрепят, НАТО ще свърши работата. Надали ще се стигне до Хага. В Хага ще замине Готвача и путинската шайка карашик с Коня и останалите джуджаци.
182
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е по-добрия? Какво ти говори кристалната топка?
181
3
 
9
 
! Отговори
По-добрия преди 1 година
ще спечели! Доброто ще победи злото!
180
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее зелето и всичките му поддръжници, гробари!
179
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мишо - Милошевич си умря от високо кръвно .
178
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да късат докато съвсем ви скъсат -украински нозисти...вие като убивахте хора в Домбас 8 г ...си мислехте че Сащ ще ви опази от възмездие..ето ви сега нац изъм
177
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво са виновни руснаците, че зеления не им пращал провизии, муниции и спални чували, а само дрънка глупости и проси кинти.. ...
176
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Washington Post - Тези двамата дето ги споменаваш казаха и нещо друго но това другото не искаш да го кажеш .
175
8
 
5
 
! Отговори
Агенция ЕЖК, преди 1 година
с вечерните покраински приказки за лека нощ деца...
174
5
 
19
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Тук някой ви пише за съд в Хага. Какво право и легитимност имат тези терористи, а по друг начин не мога да ги назова, да съдят те хора?! Тези сами си пишат законите и сами си ги прилагат. Как те могат да налагат екстериториално право на други държави! Фалш, лицемерие и диктатура! Разкъсаха Югославия, убиха Милошевич. Кадафи просто го застреляха, Садам го обесиха. Хуманисти!!!!!Нагли, наглеци искащи да подчинят на своята воля целия свят.
173
16
 
6
 
! Отговори
Съветски гном преди 1 година
До Пян_Гъ - Ами, защо рИвете, съветските сурдинки? Нали за три дни превзехте Киев и за една неделя - цяла Украйна. Що сега се оплаквате и ползвате бъдеЩЕ време. Нещо логиката ви е много тривиална и куца яко.
172
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 198.. Да не би краварите да убиват по хуманно и безболезнено..
171
13
 
6
 
! Отговори
Красимир преди 1 година
Какво биха правили с Украйна руснаците, ако спечелят войната? Няма да стане, но просто се питам - ако искат да я превърнат в използваема територия с население работещо и плащащо данъци, трябва да възстановят предприятията, инфраструктурата, да създадат условия за възстановяване на разрушено. Трябва да превърнат военолюбивите украинци в послушни поданици, да ги накарат да забравят убитите роднини, преживените мъки, униженията и рашиските издевателства, както и руското удоволствие от това?
170
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се бяха придържали към минските споразумения..
169
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тези лъжливи статии ,водят се градски боеве , вагнеровците идват по 15-20 човека на групи и ако успеят да заемат някакви позиции добре обикновенно ги опукват и чакат следващите .Един украински офицер показа видео как руснак останал сам бяга между окопите и не знае какво да прави видя дрона че виси над позицията му и замаха с ръце в знак че се предава .Оставиха го жив а видеото събра милиони гледания .
168
18
 
10
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Ти си жалко путлеристко ***. Подиграваш се на украинските войници,но ако на тебе се наложи да защитаваш родината си,ще се насереш от страх и ще избягаш или ще се предадеш.
167
1
 
7
 
! Отговори
Тунузгизлия преди 1 година
До Анонимен 185 - "Голям камък хвърли, голям приказка не казвай!" Народна поговорка.
166
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е краткосрочен проект. Населението е разделено на две - едните с пасионарна омраза към Русия, в другите животински страх. Такова общество рано или късно ще се взриви и ще изкипи, то е нестабилно от вътре, то се държи единствено на пасионарна омраза. Това не е интереса на Украйна. Русия не може да спре до където е стигнала и да остави такава Украйна да съществува на границата си.
165
7
 
23
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Не е ли трогателно украинец да обяснява на немци колко лоши и опасни са руснаците? Все едно немците не са го яли и те руския. Удивително е, че винаги през определен период от време се намират кандидати да се преборят с руснаците. Според мен следващите кандидати за слава след украинците ще са поляците.
164
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно извънземните контролират всичко