ISW: Русия не напредва в Украйна заради недостиг на боеприпаси

Трафикът на техника и жива сила ще остане под заплахата от украинската артилерия
3 дек 2022 22:05, Йоана Цонева
156
ISW: Русия не напредва в Украйна заради недостиг на боеприпаси
Снимка: БГНЕС

Изтеглянето на руската армия от десния бряг на Днепър миналия месец позволи на украинските сили да нанасят удари по руски логистични центрове и комуникации, според днешната сводка на британското разузнаване, цитирана от Руската служба на "Би Би Си".

Вероятно тази заплаха е принудила руската армия да премести центровете за доставки, включително железопътни пунктове, по-на юг и изток.

Заради това руската армия ще трябва да извършва логистична дейност. Но трафикът на техника и жива сила ще остане под заплахата от украинската артилерия, преди да достигне до руските предни отбранителни позиции.

Недостигът на руски боеприпаси (изострен от тези логистични проблеми) вероятно е един от основните фактори, които в момента ограничават потенциала на Русия да възобнови ефективните широкомащабни настъпателни наземни операции.

Институтът за изследване на войната (ISW) обръща внимание на изявленията за изтеглянето на руските войски от определени населени места в окупираните части на Запорожка и Херсонска област. Тези изявления бяха направени в четвъртък от украинските военни. Все още няма независимо потвърждение за тях и не може да се изключи версията, че са направени с цел дезинформиране на противника.

Още по темата
В Херсонска област, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, руските войски са напуснали Олешки и се преместиха в горски пояси по магистралата Олешки-Голая Пристан (това е по-далеч от Днепър). Противоречивите доклади за разположението на самите руски войски може да показват, че е в ход някакво предислоциране, "но не е ясно как точно", признава ISW.

В Запорожка област, според украинските военни, руските войски се изтеглят от Пологи, Михайловка и Инженерни.

По-рано въоръжените сили на Украйна съобщиха за удари срещу концентрации на руски войски в Пологи, Мирни, Инженерни и Токмак. Може би, предполага ISW, руската армия не може да защити тези места и изтегля силите си по-близо до фронтовата линия (тя минава по-на север). Изтеглянето на войските от Полог е особено забележително, тъй като това селище се намира на пресечната точка на няколко пътя и би било много по-трудно да се защити Токмак без контрол над това разклонение.

В същото време руската армия запазва резерви в анексирания Крим, които могат да бъдат използвани в случай на украинско настъпление на изток от Херсон или южно от Запорожка област. ISW предполага, че руското командване очаква подобно настъпление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Бим, бам буки-буки преди 1 година
В България е пълно с руснаци, избягали от мобилизация.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гладна кокошка ,просо сънува.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приказките на Шехерезада ,тов е тази статия.Кой пък ви вярва?
22
0
 
0
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Хич не напредва.. Те направо ги пропиляха укрите, около 8:1 са жертвите, а сега с новите подкрепления съвсем ще ги смачкат. Що за жалка пропаганда е това, нали след няколко месеца ще стане ясно всичко? Мм да бях забравил колко помнят ***..
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен Путин взриви електроцентралите на Украйна, за да изхони хората, понеже не му обръщат никакво внимание и го е яд - иска да си отмъсти. Имаше едно клипче на което свири сирената за бомби, а хората се разхождат най-спокойно без грам притеснение. Никой не бърза, никой не тича към бомбоубежищата.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах кога това,амте лятото ги свършиха .Значи Зеленски сам се обстрелва.
19
0
 
0
 
! Отговори
Льольонел Меси преди 1 година
Русия защо не е на световното по футбол? Май е време за Специална Военна Операция в Катар...
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе ,пак ли ни правите на прани каскккети
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли?Те нали отдавна ги свършиха,а live uaточка ком друго показва.
16
1
 
0
 
! Отговори
Още преди 1 година
Десетки хиляди руски роби ще бъдат брутално убити, заради болните амбиции на един изперкал, плешив дъртак в Кремъл... Западните оръжия са безпощадно точни, а с времето ще се увеличава и броя им...
15
0
 
0
 
! Отговори
Жорш Оролел 1984 преди 1 година
Отива ся един руснак на изложение на оръжия с последния си модел оръдие топло-топло изобретено, модел 2022-ра година. Сяда на щанда, па задошли разни купувачи. "Какво е това оръдие?" - Последен модел, с лазарно насочване и големи бомби, сега ни е на промоция, купуваш едно оръдие, 10 снаряда подарък. 2 оръдия, 30 снаряда подарък. "Е как е с лазерно насочване, като не виждам никакви технологии по оръдието, я ми покажи?" - Е как, веднага ше ти покажа! Лазъре, ела насочи оръжието!
14
0
 
0
 
! Отговори
Йосиф преди 1 година
Ааааа да си знае РУСИЯ че когато Европейският съюз и НАТО - САЩ не са съгласни да се месят в ЕВРОАНТЛОНТИЧЕСКИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА И ОТНОШЕНИЯ ЗНАЧИ ЧЕ НЯМА ДА ПОЗВОЛЯТ НА КОЙТО И ДА Е БИЛО ДА СЕ НАМЕСВА В НЕЩАТА НЕ САМО НА РУСИЯ НА ВСИЧКИ ДА ИМ Е ЯСНО ЧЕ САЩ - НАТО И ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ СА ИНОВАТИВНИ ВЪВ ВСИЧКО.
13
1
 
0
 
! Отговори
Бесен преди 1 година
Добронамерениете рашисти продължават с жестовете на добра воля! Скоро ще опрат до границата с родния рашистан! Иначе "СВО" върви по план, не се тревожете! Почти 100 000 военни жертви и двойно повече ранени са в реда на нещата! Е как да не ти се прииска да живееш в руския свят?!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Вие за *** ли ни мислите? Точно за 2 дена ще ги смачка Русия , ама не иска.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западните оръжия са много по-точни и далекобойни и затова имат предимство да обстрелват тила и логистиката на руснаците. Това ще става все по-ясно изразено в следващите месеци... Руските роби са обречени на унищожение.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оффф
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те ракетите на Вова свършиха още юли месец, нали така краварчета? Муахахахаа....
8
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Всяко нещо започващо с "ISW", е директно спусната пропаганда, която трябва нашите медии да препишат, за да си получат финансирането.
7
0
 
2
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Пак ли ги свършиха, големи фокусници тези руснаци бяха ги свършили назначиха Суровикин и на следващия ден хвръкнаха 100 ракети и 30% от територията остана без ток. Като във вица Зеленски съобщава, че тази година няма да има заря поради сложната обстановка, а Шойгу казва ще има.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чичо Сам гледа отгоре, горд и невъзмутим!