ISW: Русия не напредва в Украйна заради недостиг на боеприпаси

Трафикът на техника и жива сила ще остане под заплахата от украинската артилерия
3 дек 2022 22:05, Йоана Цонева
156
ISW: Русия не напредва в Украйна заради недостиг на боеприпаси
Снимка: БГНЕС

Изтеглянето на руската армия от десния бряг на Днепър миналия месец позволи на украинските сили да нанасят удари по руски логистични центрове и комуникации, според днешната сводка на британското разузнаване, цитирана от Руската служба на "Би Би Си".

Вероятно тази заплаха е принудила руската армия да премести центровете за доставки, включително железопътни пунктове, по-на юг и изток.

Заради това руската армия ще трябва да извършва логистична дейност. Но трафикът на техника и жива сила ще остане под заплахата от украинската артилерия, преди да достигне до руските предни отбранителни позиции.

Недостигът на руски боеприпаси (изострен от тези логистични проблеми) вероятно е един от основните фактори, които в момента ограничават потенциала на Русия да възобнови ефективните широкомащабни настъпателни наземни операции.

Институтът за изследване на войната (ISW) обръща внимание на изявленията за изтеглянето на руските войски от определени населени места в окупираните части на Запорожка и Херсонска област. Тези изявления бяха направени в четвъртък от украинските военни. Все още няма независимо потвърждение за тях и не може да се изключи версията, че са направени с цел дезинформиране на противника.

Още по темата
В Херсонска област, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, руските войски са напуснали Олешки и се преместиха в горски пояси по магистралата Олешки-Голая Пристан (това е по-далеч от Днепър). Противоречивите доклади за разположението на самите руски войски може да показват, че е в ход някакво предислоциране, "но не е ясно как точно", признава ISW.

В Запорожка област, според украинските военни, руските войски се изтеглят от Пологи, Михайловка и Инженерни.

По-рано въоръжените сили на Украйна съобщиха за удари срещу концентрации на руски войски в Пологи, Мирни, Инженерни и Токмак. Може би, предполага ISW, руската армия не може да защити тези места и изтегля силите си по-близо до фронтовата линия (тя минава по-на север). Изтеглянето на войските от Полог е особено забележително, тъй като това селище се намира на пресечната точка на няколко пътя и би било много по-трудно да се защити Токмак без контрол над това разклонение.

В същото време руската армия запазва резерви в анексирания Крим, които могат да бъдат използвани в случай на украинско настъпление на изток от Херсон или южно от Запорожка област. ISW предполага, че руското командване очаква подобно настъпление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е и така да е това никак не е хубава новина защото драги читатели като свършат нормалните боеприпаси при липсата на такива ще влязат другите по сериозни даже един единствен боеприпас е достатъчен .Дано не се случва да пази Господ
44
0
 
0
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Фейкнюз!!!! ТАСС предаде, че Киев ще бъде превзет след три дни. Лисабон до края на другата седмица!!!111
43
0
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
а за къде трябва да напредва Русия? взелои са 20% от Украйна което е като територия колкото цяла България ...
42
0
 
0
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Кото им тледам главния войвода, недостигът е на разум!
41
0
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Руснята е използвала досега около 7млн. снаряда или около 750хил в месец, нацитата около 900 хил. или 100хил в месец. Капацитетът на ВПК на Русия е 150 хил. снаряда в месец. Тоест при продължителна война Русия ще трябва да намали разхода 5 пъти, ако разбира се не внася.
40
0
 
0
 
! Отговори
надо бомбить преди 1 година
Нинова и Костадинов да започват дарителска кампания за събиране на боеприпаси за Русия под наслов "Дари боеприпас, убий украинец". Нека русофилите да проявят активност за да спасят товарищ Путин и неговата камарила от Хага. Както каза товарищицата Маргарита Симонян за да избегнем Хага трябва да бомбим, да бомбим и да бомбим Украйна. Надо бомбить, бомбить и опять бомбить Украина.
39
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Статията е Малко по-добре написана от колкото останалите БОЗИ с които ни захранват. Всичко което описват щеше да е вярно ако в Генералния щаб на РФ седят ***. Линията на съприкосновение ще се премести с 50км и ти няма да си изместиш Логистиката спрямо новия обсег на Ъкраинските оръжия. Освен това кога ще свършат боеприпасите (обикновените) на РФ? Значи Ъкрайна със СССР запаси издържа до 2022 година и да я разграбват и да води 9 години гражданска война с оръжието на Един Киевски Военен окръг
38
0
 
0
 
! Отговори
хъ преди 1 година
ние боеприпаси си произвеждаме, ама няма да им дадем ха ха.
37
0
 
0
 
! Отговори
Костя К. преди 1 година
Ами да им изпратим помощ, има още много украински деца и старци за демилитаризиране и денацифициране !
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро и Кокорчо да се изпратят незабавно на украинския фронт.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо герберите искат хартиено гласуване? Защото хартията им е позната от тоалетната.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите фирми изнасят и за тях. Чрез търговци от Близкия Изток. Ще помагаме и на Русия, защото обществото е разделено на машинофили и машинофоби, русофили и русофоби. Това е демокрацията.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е обяснението русия да свърши боеприпасите при положение че тези ползвани от руските танкове и артилерия нямат прехвалените западняшки чипове? Как си представят тия в Сибир да свърши желязото, титана или енергоизточниците нужни за тяхното производство? Моля някой русофоб да ми даде логично обяснение!
32
0
 
1
 
! Отговори
Няма преди 1 година
друга такава сила като Русия! Втълпете си го в кратуните кyxu! Каквато и пропаганда да ръсите тука! Фактите са налице - украинските фашаги са смазани!
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около Бахмут показаха кадри от дрон е осеяно с трупове на руски войници. Брутални кадри.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се русофилите, дали си вярват и на една стотна от глyпостите и лъжите, които съчиняват и пишат тук? Явно целия им живот е една голяма лъжа.
29
0
 
0
 
! Отговори
Е, ми... ко да прайш преди 1 година
Излезе информация, че един клет мобилизиран руснак бил загинал даже преди да стигне на фронта.
28
0
 
0
 
! Отговори
Йосиф преди 1 година
Да си знае РУСИЯ че когато Европейският съюз и НАТО - САЩ не са съгласни да се месят в ЕВРОАНТЛАНТИЧЕСКИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА И ОТНОШЕНИЯ ЗНАЧИ ЧЕ НЯМА ДА ПОЗВОЛЯТ НА КОЙТО И ДА Е БИЛО ДА СЕ НАМЕСВА В НЕЩАТА НЕ САМО НА РУСИЯ НА ВСИЧКИ ДА ИМ Е ЯСНО ЧЕ САЩ - НАТО И ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ СА ИНОВАТИВНИ ВЪВ ВСИЧКО.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бесен: Тези "данни" ги сънува ли или някоя врачка ти ги каза?
26
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
мина ли опорката за заварените люкове на украинските танкове?