ISW: Русия не напредва в Украйна заради недостиг на боеприпаси

Трафикът на техника и жива сила ще остане под заплахата от украинската артилерия
3 дек 2022 22:05, Йоана Цонева
156
ISW: Русия не напредва в Украйна заради недостиг на боеприпаси
Снимка: БГНЕС

Изтеглянето на руската армия от десния бряг на Днепър миналия месец позволи на украинските сили да нанасят удари по руски логистични центрове и комуникации, според днешната сводка на британското разузнаване, цитирана от Руската служба на "Би Би Си".

Вероятно тази заплаха е принудила руската армия да премести центровете за доставки, включително железопътни пунктове, по-на юг и изток.

Заради това руската армия ще трябва да извършва логистична дейност. Но трафикът на техника и жива сила ще остане под заплахата от украинската артилерия, преди да достигне до руските предни отбранителни позиции.

Недостигът на руски боеприпаси (изострен от тези логистични проблеми) вероятно е един от основните фактори, които в момента ограничават потенциала на Русия да възобнови ефективните широкомащабни настъпателни наземни операции.

Институтът за изследване на войната (ISW) обръща внимание на изявленията за изтеглянето на руските войски от определени населени места в окупираните части на Запорожка и Херсонска област. Тези изявления бяха направени в четвъртък от украинските военни. Все още няма независимо потвърждение за тях и не може да се изключи версията, че са направени с цел дезинформиране на противника.

Още по темата
В Херсонска област, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, руските войски са напуснали Олешки и се преместиха в горски пояси по магистралата Олешки-Голая Пристан (това е по-далеч от Днепър). Противоречивите доклади за разположението на самите руски войски може да показват, че е в ход някакво предислоциране, "но не е ясно как точно", признава ISW.

В Запорожка област, според украинските военни, руските войски се изтеглят от Пологи, Михайловка и Инженерни.

По-рано въоръжените сили на Украйна съобщиха за удари срещу концентрации на руски войски в Пологи, Мирни, Инженерни и Токмак. Може би, предполага ISW, руската армия не може да защити тези места и изтегля силите си по-близо до фронтовата линия (тя минава по-на север). Изтеглянето на войските от Полог е особено забележително, тъй като това селище се намира на пресечната точка на няколко пътя и би било много по-трудно да се защити Токмак без контрол над това разклонение.

В същото време руската армия запазва резерви в анексирания Крим, които могат да бъдат използвани в случай на украинско настъпление на изток от Херсон или южно от Запорожка област. ISW предполага, че руското командване очаква подобно настъпление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долното защо си толкова злобно бе няма по злобни същества от беге нацита беге глобалистчетата бегр фашистчетата от де ви намират явно за пари и майка си и баща си готово да продаде и предаде дори на заколение не им пука...
64
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Пак пропаганда.Читете английската и американската служба за изучаване на войната.Купянск.Харков котел плътен в Бахмут.Кого лъжите бе ***.
63
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Русия ще ПОБЕДИ вие си пишете кво искате.
62
1
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
ЛОША НОВИНА ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ РУСКИ ВОЙНИЦИ В УКРАЙНА !!- ГОТВИ СЕ ТОТАЛНО УНИЩОЖЕНИЕ ДО ПОСЛЕДНИЯ ВОЙНИК!!! ПОБЪРЗАЙТЕ ДА СЕ ПРИБЕРЕТЕ В КЪЩИ ДОКАТО МОЖЕТЕ !!! ЗА ОСТАНАЛИТЕ И ГРОБОВЕ НЯМА ДА ИМА !!!
61
1
 
0
 
! Отговори
Смех преди 1 година
БОГ НЕ ПАЗИ ВЕЧЕ РУСИЯ, ЩОТО НЕ ИСКА КОНТРАБАНДИСТА НА ЦИГАРИ- ГУНДЯЕВ ОТ КГБ....ДА МУ Е ПОСРЕДНИКА... хахахаааа
60
1
 
0
 
! Отговори
Бобо преди 1 година
От ще вземем Киев за три дни и за седмица сме на Ламанша. До Геройски се защитаваме в с. Павливка.
59
0
 
0
 
! Отговори
до 116 преди 1 година
В Русия има над 5 млн укри, дошли от началото на войната. бе неинформиран джендър. И как си бредставяш да им затрият семката на руснаците като руси, беларуси и укри са един народ? А повече от 80 години са се придвижвали свободно из страните си и всички имат роднини в Украйна и Беларус.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте повтаряли тази лъжа за недостига на боеприпаси. Имат да покрият с бомби цяла Европа и Америка едновременно. В момента нито една от страните не предприема особени действия, защото земята е кална и още не е замръзнала. Тежката техника затъва. Аман от волните съчинения на нашите журналисти.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокошките от ISW от 6 месеца повтарят едно и също,Русия свършва боеприпасите. А през това време хохлите реват всеки ден че руснаците ги разсипват с ракети и артилерия. Според украинското министерство на отбраната досега не са успели да свалят нито една ракета Кинжал и че най много ги е страх именно от Кинжал.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия изпитва недостиг на боеприпаси и замеря украинците с камъни, затова половин Украйна е без ток.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 107....Имаш още 49 рапортувания през оставащия ден.Измисли нещо по завоалирано .Например....,,Аз до сега стоях твърдо зад господин Борисоф и добрите отношения с Русия.Кскто зад мене ,,твърдо" стоеше Ахмет Доган А зад него твърдо стояше КГБ....Но сега разбрах , че по сигурно нещо от Русия и Северна Корея не признавам.Запада не ни иска в Шенген И ние не го искаме.Туряме го с 200..Турихме го вече"
54
0
 
1
 
! Отговори
Бог да пази Русия преди 1 година
Пожелавам на Руската армия пълна безапелационна победа над Украйна и пълно икономическо пропадане на западния свят. Стискам ви палци Руски братя.
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около Бахмут е осеяно с трупове на руски наемници от Вагнер.
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко приключва за фашистка Русия в Украйна с настъпването на пролетта.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето блогери разказват, че Русия не напредва в Украйна заради широко представените отановски сили и средства. Говорят не само за въоръжения, наемници и инструктори, но и за многочислени предимно полски специални части. Вчера твърдяха, че над територията на Украйна са свалени МиГ-29 и Су-25, пристигнали по-рано от България.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пoдлите русофили, вече не може да манипулират вота в коментарите с VPN и спряха с писането на долни лъжи и дезинформация...
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До абе... какво имаш предвид че е превзето. Не се заяжда просто питам понеже не зная.т
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе има нема пак пуската някаква сензация путин болен путин незнам какво си лавров е болен от април месец драскате че на русия свършиха им снарядите вие си имате читателите за балама я спрете се и пишете истината водяново днеска го превзеха руснаците
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен прав си но някак трроловете и медиите умишлено не отчитат този факт. Такива са новите глобалистични подходи и хитрости. Да се правим че нещо не съществува. Дано Русия да не им се хвани на хитростите.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колега прав си но някак трроловете и медиите умишлено не отчитат този факт. Такива сановите глобалистични подходи и хитрости. Да се правим че нещо не съществува. Дано Русия да не им се хвани на хитростите.