Русия изпраща на война затворници, вербувани от Вагнер

Досега са загинали поне трима, като властите ги изпращат с фалшиви обещания
Обновена: 28 юли 2022 07:15 | 28 юли 2022 07:07, Йоана Цонева
152
Русия изпраща на война затворници, вербувани от Вагнер
Снимка: БГНЕС

Най-малко трима руски затворници, вербувани от частната военна компания "Вагнер", са загинали във войната в Украйна. Още двама осъдени са ранени и се намират в болница в окупирания Луганск. Това съобщава руското издание "Важные истории", позовавайки се на свои източници.

Според събраните от журналистите данни затворниците са били вербувани от "Вагнер" в петербургския затвор №7 "Яблоневка" в началото на юли. В медицинските документи на ранените не са посочени истинските им имена, те са записани под псевдоними. Вероятно пак под псевдоними ще бъдат погребани мъртвите от тях, а на близките им няма да бъдат изплатени обезщетения.

„Възниква въпросът как близките на загиналите ще могат да получат пари. Защото докато ти можеш да докажеш роднинската си връзка примерно с Иван Иванов, как би могъл да докажеш такава с някой си с прякора „Глухарче“? Най-вероятно роднините няма да видят никакви пари при смъртен случай", казва правозащитникът Леонид Крикун пред репортерите на изданието.

Един от източниците на медията разказва, че на неговия роднина, който излежава присъда, са обяснили следното:

„Нацистите са отлично обучени и много трудни за откриване. Вие отивате в авангарда и ще помагате за откриването им, така че не всички ще се върнете.“

Първоначално им казали, че ще се върнат около 20% от наемниците, после – че „почти никой няма да се върне“. На тези, които оцелеят, е обещана награда от 200 000 рубли и амнистия. При смърт обещанието е да се изплатят на семейството 5 милиона рубли. Но всичко това са само думи, които няма да бъдат записани никъде на хартия, уточнява изданието. Договорът е само устен и ги изпращат в Украйна без паспорти и други документи за самоличност.

Още по темата
Защо се съгласяват затворниците?

Според източника, неговият роднина е бил "подкупен с обещанието, че след шест месеца ще се прибере и криминалното му досие ще бъде заличено". Източникът казва също, че първоначално му е казано, че заминават в Донбас да възстановяват разрушената инфраструктура и чак след като е дал съгласие, му е обяснено, че всъщност ги изпращат да воюват.

Същевременно близки на затворниците, притеснени за съдбата им, са се опитали да си уговорят среща с началника на затвора "Яблоневка" полковник Александър Рулев. В официалния си приемен ден обаче той отказал да се срещне с тях. Когато все пак успели да се свържат с него, Рулев отговорил на въпросите за вербуването, че „чува“ за това за първи път, а след това заявил, че ако трябва да се прехвърлят затворници, тогава това се прави „според плана .”

За вербуването на затворници "Важные истории" пише и в друг свой материал, позовавайки се на техни близки, които твърдят, че след като бъдат наети, връзката със затворниците прекъсва. Близките им са подали жалби до омбудсмана (по правата на човека) на Санкт Петербург (Светлана Агапитова), както и към прокуратурата и към администрацията на затвора. Но срокът за отговор е 30 дни и за момента нямат повече информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
5
 
! Отговори
Краставичарски преди 2 години
80% от руснаците подкрепят специялката на Путин, а 86% от украинците не признават окупираните територии за руски. Шоуто продължава, както и демилитаризацията на Русия и милитариацията на Украйна.
88
7
 
1
 
! Отговори
Брифинг РФ преди 2 години
Настъпление на Николаев и Одеса. Скоро фериботът Варна - Одеса ще ни свързва с Русия директно.
87
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вовя яко мачка. Европейските медии са замлъкнали. Не знаят какво да дращят за мнимите победи на Зелето и компания.
86
11
 
3
 
! Отговори
27 юли - Николаев преди 2 години
200 убити. Любимовка - Руснаците ги пукат по щевовете. Унищижени над 100 хаймърс боеприпаси и 120 военни, охраняващи склада + чуждестранни наемници и технически персонал
85
5
 
12
 
! Отговори
Ега си непабедимая преди 2 години
Това е тотално обосиране. 200-хилядната рашистки армейци за 5 месеца се обосраха като дърти катъри, но това не е нищо. Бъдещето на рашистите е много мрачно, защото този път Чичо Сам е решил да унищожи Мама Рашъ много по-жестоко от ликвидирането на СеСеСеРейницата. Е, ще отнеме малко повече време, но целта оправдава средставата. ;)
84
2
 
10
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 2 години
Май и муслимите на Резнякофф привършиха или не искат да се вържат на голата кука на Путинофилската сговорна дружина,щото не им се мре като родопски катъри без история. Логично е да се обърнат към последната възможност - пандизчиите, които са необучени лентяи и пушечно месо за укро-снайперистите. Следвщата стъпка на Путинофилиатът е да се обърна към дарламбака Кимчо или към китайския му колега за двукрак доубитък.
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гиб Мелсън "Моят житейски опит показва, че само устните договорки имат реална стойност." Верно? :)))) И кога за последен път сключи договор с мобилен оператор, с топлофикация, с ВиК, за продажба или друг вид "обслужване" на недвижим имот? :))))
82
6
 
13
 
! Отговори
Лакрдиев преди 2 години
Втората армия в света иска дронове от Иран, и ракетни артилерийски системи от Беларус.
81
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фейк на български - лъжа ... толкова могат нещастните медии.
80
11
 
0
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Договорът бил само устен. Моят житейски опит показва, че само устните договорки имат реална стойност. Писменните договори винаги могат да бъдат оспорени, обжалвани, неизъпнени, фалирани и т.н каквото се сетите. Ще дам писмен договор на затворника и мига в който с подпиша и той се подпише и го върнат обратно в килията и късам договора или го изяждам за да няма следи.
79
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле трима затворници. Наркомана искара от затворите всички убиици и айдуци и ги въоръжи. Тия ми пишат за трима затворници. Много е лошо когато под ло га пише новини.
78
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Вагнер вместо да пише опери наема пушечно месо за войнолюбеца Путин. Поради липса на баламурници в руския свят посегна и на затворниците. Съвкупното българско русофилство приветства руските зекове и чака героични подвизи от тях за славата на превелика Русия.
77
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приемам залози на колко племена ще се разпадне рашистан !
76
2
 
14
 
! Отговори
П. Бучаков преди 2 години
По маниери на информационна пропаганда и отношение към народа в Русия виждаме 1:1 похватите на Хитлеристка Германия.
75
6
 
5
 
! Отговори
Бачо Илия преди 2 години
Лавров намери решението в Конго.
74
8
 
9
 
! Отговори
Банков преди 2 години
След рекламата на бялата лада купена с така наречените гробни пари, се наблюдава засилен интерес от застаряващи бащи да изпратят синчетата си на война с най-добри пожелания да станат безсмъртни герои.
73
6
 
23
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Стара практика, рашките видят ли зор, опразват затворите. За справка ВСВ.
72
8
 
18
 
! Отговори
Бесен преди 2 години
Рашистите го закъсаха. Дочух, че в момента сформират батальон от "компаньонки", които ще се използват като средство за забавяне на настъплението на украинците чрез сексуално изтощение. Вербуват също и бабите на войниците, окупирали Херсон, които се подготвят за камикадзета в отбраната на града.
71
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та установили 5 затворника и вдигнаха голям шум.
70
5
 
14
 
! Отговори
Песков истината преди 2 години
Лъжете, в Русия няма затворници, алкохолици, наркомани, гейове и комунисти, там всички са православни ангели, е има и малко асоциирани мюсюлмански ангелчета. А Пламен Пасков каза, че дори в Беларус, само защото е близо до Русия, тоалетните миришат на френски парфюми!