Русия изпраща на война затворници, вербувани от Вагнер

Досега са загинали поне трима, като властите ги изпращат с фалшиви обещания
Обновена: 28 юли 2022 07:15 | 28 юли 2022 07:07, Йоана Цонева
152
Русия изпраща на война затворници, вербувани от Вагнер
Снимка: БГНЕС

Най-малко трима руски затворници, вербувани от частната военна компания "Вагнер", са загинали във войната в Украйна. Още двама осъдени са ранени и се намират в болница в окупирания Луганск. Това съобщава руското издание "Важные истории", позовавайки се на свои източници.

Според събраните от журналистите данни затворниците са били вербувани от "Вагнер" в петербургския затвор №7 "Яблоневка" в началото на юли. В медицинските документи на ранените не са посочени истинските им имена, те са записани под псевдоними. Вероятно пак под псевдоними ще бъдат погребани мъртвите от тях, а на близките им няма да бъдат изплатени обезщетения.

„Възниква въпросът как близките на загиналите ще могат да получат пари. Защото докато ти можеш да докажеш роднинската си връзка примерно с Иван Иванов, как би могъл да докажеш такава с някой си с прякора „Глухарче“? Най-вероятно роднините няма да видят никакви пари при смъртен случай", казва правозащитникът Леонид Крикун пред репортерите на изданието.

Един от източниците на медията разказва, че на неговия роднина, който излежава присъда, са обяснили следното:

„Нацистите са отлично обучени и много трудни за откриване. Вие отивате в авангарда и ще помагате за откриването им, така че не всички ще се върнете.“

Първоначално им казали, че ще се върнат около 20% от наемниците, после – че „почти никой няма да се върне“. На тези, които оцелеят, е обещана награда от 200 000 рубли и амнистия. При смърт обещанието е да се изплатят на семейството 5 милиона рубли. Но всичко това са само думи, които няма да бъдат записани никъде на хартия, уточнява изданието. Договорът е само устен и ги изпращат в Украйна без паспорти и други документи за самоличност.

Още по темата
Защо се съгласяват затворниците?

Според източника, неговият роднина е бил "подкупен с обещанието, че след шест месеца ще се прибере и криминалното му досие ще бъде заличено". Източникът казва също, че първоначално му е казано, че заминават в Донбас да възстановяват разрушената инфраструктура и чак след като е дал съгласие, му е обяснено, че всъщност ги изпращат да воюват.

Същевременно близки на затворниците, притеснени за съдбата им, са се опитали да си уговорят среща с началника на затвора "Яблоневка" полковник Александър Рулев. В официалния си приемен ден обаче той отказал да се срещне с тях. Когато все пак успели да се свържат с него, Рулев отговорил на въпросите за вербуването, че „чува“ за това за първи път, а след това заявил, че ако трябва да се прехвърлят затворници, тогава това се прави „според плана .”

За вербуването на затворници "Важные истории" пише и в друг свой материал, позовавайки се на техни близки, които твърдят, че след като бъдат наети, връзката със затворниците прекъсва. Близките им са подали жалби до омбудсмана (по правата на човека) на Санкт Петербург (Светлана Агапитова), както и към прокуратурата и към администрацията на затвора. Но срокът за отговор е 30 дни и за момента нямат повече информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Това явно не е стигнало до някои в България. Сега ще пипнат срещу вас.
28
3
 
18
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Русия праща затворници в Украйна, а САЩ праща Ф-22 в Полша. :)))))
27
1
 
2
 
! Отговори
Пуснете линк преди 2 години
На "Важные новости", те изглеждат креативни в разследванията си.
26
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски още през февруари изпрати всички криминални престъпници от затворите на фронта.
25
26
 
6
 
! Отговори
Ахмат-сила преди 2 години
Кадиров им беше написал да не им пращат джендере и геюве, че да не ги срам да ги утилизират. Поне нормални мъже да беха пратили ))) или то вече в ес такива не останаха
24
41
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай Вова !
23
29
 
14
 
! Отговори
Европейски гей преди 2 години
Хелоооу! Добро утро милички! Пращам по целувка на всеки европесйки брат. Хайде всички заедно да извикаме: Слава на Украйна! Сега пляскайте с ръчички...... Точно така сладурчета...страхотни сте....
22
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то украйнската пасмина не заслужава друго , освен затворници !
21
5
 
32
 
! Отговори
Мхмм... преди 2 години
Е, те руснаците така лъгаха и за Катинската гора и за Чернобил и за Курск и войната в Украйна започна с уверенията, че е просто учение на армията... Свикнали сме
20
8
 
25
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Крепостните започват да мислят и не искат да се бият заради болните амбиции на кремълския дядо.Налага се да се вербуват затворници.
19
26
 
12
 
! Отговори
КУРдоколенко преди 2 години
И слава Кокаине, народе. Слава, слава, слава. Слава и на Брендо пандизчията, дето така и не видя пандиз. Слава кокаине, слава, слава, слава!
18
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20 "Ще посрещаме братята Руснаци с хляб и сол повсеместно." Къде ще ги "посрещате"? Да не си от тия, които Вагнер се опитва да вербува?
17
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПЛЮЯ НА УКРАЙНА и ЕС!
16
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След изборите либерастите ще плачкат. Великия руски ботуш ще ги смачка като ***. Ще посрещаме братята Руснаци с хляб и сол повсеместно.
15
23
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 години
Е и? Украинците още първия ден раздаваха Калашници на затворниците, които след това мародерстваха и утрпаха думати народ заради парите им. Какъв е проблема с руските затворници? Поне им плащат, не са на самоиздръжка като украинските затворници.
14
13
 
23
 
! Отговори
ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ преди 2 години
СЛАВА НА УКРАЙНА! ДА ЖИВЕЕ ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ!
13
23
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Слава на Русия и България!
12
12
 
6
 
! Отговори
Гелаевски Спецназ преди 2 години
Загинали "поне трима"...? За фона на 40 000 утилизирани 0pki това е нищожен процент - 0,0075%
11
9
 
27
 
! Отговори
Руски от Варна преди 2 години
Аз ако бях началник на руската пропаганда, щях да умра от срам да тиражирам и повтарям непрекъснато какъв наркоман е Зеленски и как един надрусан клоун разби непобедимата Червена армия...
10
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма какво да се молим за един агресор какъвто е Русия. Напълно безпричинно нападна Украйна и за това руските войничета нямат идея за какво се бият.