След взрива в Белгород: Какво мислят руснаците за Украйна?

Едни искат мир, други - ответни мерки на атаката
5 юли 2022 21:38, Нели Христова
241
След взрива в Белгород: Какво мислят руснаците за Украйна?
Снимка: БГНЕС

В апартамента си на петия етаж в Белгород Лидия разказва за бягството си на косъм.

"В три без десет в неделя сутринта бях събудена от ослепителна светкавица и силна експлозия. Изтичах на балкона и видях огромна огнена топка да се насочва към сградата. Изтичах вътре. Изведнъж всичките ми прозорци се счупиха", спомня си тя. "Долу чух викове и плач. Можех да видя как спасители изкопават хора от развалините и изнасят телата."

Русия обвинява Украйна, че е изстреляла три ракети по Белгород. Украинските власти отрекоха. Но каквото и да е избухнало в този южен руски град, извънредната ситуация напълно подкопа твърдението на Москва, че е наредила на руските войски да влязат в Украйна, за да направи Русия по-безопасна.

В действителност ситуацията в Белгород, както и в други руски региони близо до украинската граница, се влоши след нахлуването.

"Такова нещо се случва за първи път в града", казва Лидия пред BBC. "Не е имало обстрел в Белгород преди половин година."

Местните власти съобщиха, че четирима цивилни са били убити при експлозията и десетки къщи са повредени. Ала от другата страна на границата мащабът на разрушенията е много по-голям.От началото на руската инвазия хиляди цивилни бяха убити в Украйна; някои градове са превърнати в развалини от многократни обстрели.

"Трябва да живеем в мир с Украйна. Винаги сме го правили", на мнение е Лидия. "Толкова много от нас имат роднини в Украйна. И тук живеят много украинци."

Повечето от хората, с които разговаря екипът на BBC в Белгород, не са толкова примирителни.

"Русия трябва да даде подобаващ отговор на това, за да няма повече обстрели и да спрат да плашат нашите хора", казва Вадим. Той говори с журналистите близо до полицейския кордон. "Изстрелването на ракета срещу Киев би ги накарало да се замислят."

Кнарик пък казва, че "съжалява" за хората в Украйна. "Те са същите като нас. Те също имат деца. Но мисля, че трябва да вземем по-строги мерки."

Толкова много хора тук не свръзват точките - те не правят връзката между това, че Русия нахлува в Украйна и животът им става по-малко безопасен. Това отчасти е така, защото руските държавни медии правят всичко възможно, за да попречат на тези точки да бъдат съединени в съзнанието на хората. Това се случва като медиите демонизират украинците: наричат ги "нацисти", "неонацисти", "фашисти" и "ултранационалисти", а от сутрин до вечер тезата е, че справедливостта е на страната на Русия в този конфликт..

Но също така много руснаци просто не искат да повярват, че тяхната страна е започнала това, че Русия може да е агресорът.

Сега обаче високопоставена фигура в Руската православна църква се обяви за мир. След експлозията в Белгород Белгородският и Старосколски митрополит Йоан каза, че е време "да превърнем мечовете в рала".

На уебсайта на Белгородската епархия той написа: "Смирено се молим починалите да намерят мир и ранените да се излекуват. Молим се за прекратяване на кръвопролитията, които се извършват на украинска земя, но които днес стигнаха до домовете ни."

Лидия се съгласява.

"Трябва да възстановим добрите отношения по мирен начин", казва тя. "Трябва да се опомним."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайна е руска територия, наглият си ти.
98
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много нагли тия руснаци. Сринаха половин Украйна и все едно нищо не са направили. Обаче ако срещу тях изстрелят някоя ракета реват колко са лоши другите и са шокирани,че им се случва
97
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи според Русия Украйна изстрелва антични съветски ракети по някаква дивна провинция, но великите С400 не реагират по никакъв начин. Интересно. Представям си с далекобойната реактивна система от САЩ Украйна за какъв смях ще направи голташка Русия, която стреля по молове с противокорабни ракети. Смятай жалкият руснак няма вече и ПВО. Останаха едни ядрени глави, ама няма на какво да се монтират, дрогаре. Има 2-3 Сармат, ама НАТО има 8000.
96
5
 
9
 
! Отговори
Татул до Адолф преди 2 години
То щото сега не промиват мозъци. И не само - от 1990 година насам забелязвам една целенасочена подмяна на ценностната ни система. Комунистите бяха на власт 45 години, 33 години демокрация до къде ни докараха? Яд ме е да слушам мало'умници като теб, които само се оправдават с комунистите.
95
8
 
5
 
! Отговори
Рязаното Хасан преди 2 години
Та сега рязаното Хасан си мисли на глас: "Хмммм ... щом пияното мужик може да си взима обратно украинската губерния, защо мустакатият пилавджия да не може да си вземе обратно румелийския вилайет?!" Защо пък не????
94
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Късно се стиха да нападат руската територия, отново с горила тактика :))) Те им научиха вече и кътните зъби на урките :))) Толкова ли не могат да съберат армия, че действат само с малки партизански отряди :))
93
6
 
9
 
! Отговори
адолф преди 2 години
До Анонимен 109 личи си че през живота си не си прочел и една книга а знанията ти се свеждат само до това което са ти казали в училище.Проблема е че в училищата преди 1989г ти промиваха мозъка.А като гледам какви глупости пишеш твоят мозък направо са го минали и през центрофугата.Добре че на времето нямаше сушилни че ако го бяха минали и от там направо не ми се мисли кви простотии щеше да пишеш сега.
92
8
 
16
 
! Отговори
Рязаното Хасан преди 2 години
Още преди 2500 лета господни китайското философ Конфициус е казал: "Ако искате да сте щастлив за един ден - засадете дръвче. Ако искате да сте щастлив за един месец - погребете руснак! Ако истате да сте щастлив за една година - скопете русофил!"
91
6
 
11
 
! Отговори
Критично мислене преди 2 години
До 18, когато твърдиш, че Швеция и Финландия заедно имат по-голям БВП от Русия, явно си много, много зле по математика. Една проста проверка в Гугъл какво казва: Швеция БВП: 537 милиарда, Финландия БВП: 271 милиарда, Русия БВП: 1,4 трилиона. Сега като съберем 537 и 271 получаваме 808 милиарда, което е по-малко от 1,4 трилиона. Ама то неграмотността при либерастите явно е доста често срещано явление, за което дори самите те не си дават сметка...
90
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Цецо - За 2020 г са загинали 7 човека за 2021 -5 човека . Ти и всичките ти съмишленици са *** на квадрат . Узнай фактите и тогава влизай да се излагаш .
89
16
 
6
 
! Отговори
Рязаното Хасан преди 2 години
С нетърпение очакваме лудият Ердоан да започне специална военна операция за освобождението на Източен Родопбас и Странджа-Сакарск от българските нео-фашисти и нацисти. И също да свърже Делиорманск и Странджа-Сакарск с коридор между Черно море и сръбската граница.
88
11
 
19
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 2 години
Условието за мир в Европа е тоталната денацификация и демилираризация на Руската федерация по примера на Германия след Втората Световна война.
87
16
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Защо албанците да имат право да се отцепят в Косово и да си направят собствена държава а руснаците в Донбас да не могат? На този въпрос русофобите не могат да отговорят, защото айкюто много ниско.
86
3
 
15
 
! Отговори
Рязаното Хасан преди 2 години
Как така украинките ще обстрелват Россия бе джанъм? Тия вместо да посрещнат пияното мужик братушка освободител с хляб и сол, свалени гаштти и разтворени буззки, както правят българките, ги гърмят с ракети, пърлят с огнехвъргачки и скопяват с тухли. Вай анам вай вай вай ... какви времена доживяхме ...
85
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сотиров украйна никога не е била. Имаше УССР. Преди това имаше *** и Волинско клане. Преди това беше под османлиите. Вземеш да ходиш на училище че е срамно вече. Грантаджии "умнокрасиви"
84
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплатите в Сърбия са по големи от българските.
83
10
 
21
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Руските у роди сами са си взривили гражданите. Търсят начин да излязат от войната. Ще се обявят, че са за мир и да задържат окупираните територии. След 2-3 години ще нападнат пак.
82
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите никога са нямали победа във война, все сме ги ритали като кучета, урките са нещо подобно :))
81
19
 
18
 
! Отговори
Ц.Сотиров преди 2 години
Абе тия *** сринаха цяла Украйна ,избиха голяма част от населението й,прокудиха населението й,анексират теротории от Украйна и накрая Украйна била лошата ?! Не само ръководителите на Русия,ами и самите руснаци се дзверят и костоперят - истински фашис ти ! Затова и друго не заслужават - трябва веднаж завинаги да рзберат,че уважението към тях се изпари веднаж-завинаги!!! Да пребъде Украйна! Смърт за агресорите !!!
80
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да би мирно седяло не би ракети и бомби видяло, 8 години се правиха на националисти, татуираха си всевъзможи нацистки свастики и портрети на нацисти. Възпитаваха децата си в ненавист към Русия тубата е пълна с материали как малки деца щели да колят Руснаци. Нацистки поздрави, показност, помпозност, Азов, Десен сектор, Айдар са само част от предисторията на тази специална военна операция. Телеграм каналите са пълни с колапса на ВСУ над 800 войника умират на ден заради фашисткия режим в Киев.