Швеция вече не е "рай за имигрантите", дава им до 30 000 евро да напуснат страната

В Дания и Нидерландия също с рестриктивни политики
15 сеп 2024 07:43, Александър Попов
154
Швеция вече не е "рай за имигрантите", дава им до 30 000 евро да напуснат страната
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швеция имаше славата на "рай за имигрантите", но настроенията сериозно се промениха. Сегашното правителството ще дава до 30 000 евро на мигрант, който доброволно напусне страната. И другаде в Европа има подобни планове.

Шведското правителство увеличава значително парите за доброволно връщане на мигранти в страните им по произход. От 2026 г. те ще получават премия до 30 000 евро, ако са готови доброволно да напуснат страната. Мярката беше обявена тази седмица от консервативното правителство на страната, което иска да намали броя на мигрантите, които влизат в страната, но и да увеличи броя на онези, които я напускат.

Сериозно увеличение на сумите

От 2026 година всеки мигрант, който доброволно реши да напусне Швеция, ще получава по 350 000 шведски крони (около 30 000 евро) от държавата. Досега тези премии бяха значително по-ниски: до 10 хиляди крони (880 евро) и 5 000 крони (440 евро) за дете, а максималната сума, която семейство можеше да получи, беше 40 хиляди крони (около 3 500 евро).

Говорителят по миграционната политика на крайнодясната партия „Шведски демократи“, която настоява за по-твърди мерки срещу бежанците, аргументира мярката по следния начин: „Ние гледаме на тази мярка като на последно средство в интеграционната политика. Ако нищо друго не работи, а тези хора не могат да си намерят работа и не се интегрират, тогава трябва да им направим предложение да се върнат у дома.“

По стъпките на Дания

Пред АРД шведската политоложка Андреа Шпехар от Университета в Гьотеборг казва по този повод: „Правителството и партията "Шведски демократи" се опитват да създадат една изключително рестриктивна система за интеграция и миграция и така тръгват по пътя на Дания“.

В Дания също се изплащат високи премии на мигрантите за доброволно напускане на страната, но ефектът от това е минимален: броят на завърналите се в родните си страни се е увеличил с едва 100-200 души годишно, посочва германското издание, цитирано от "Дойче Веле". В тази връзка то цитира шведския икономист и автор на доклад за очаквания ефект от увеличаването на премията Йоаким Руист, според когото тези пари едва ли ще насърчат значително повече хора да напуснат страната.

„Някакъв ефект ще има, но той няма да е достатъчно голям, за да го определим като значителен“, цитира думите му АРД.

Швеция вече не е "рай за имигрантите"

Руист очаква не повече от 700 души годишно да се възползват от новата премия в Швеция. Според него обаче тези пари могат да изпратят и лошо послание към останалите имигранти в Швеция: „Вие сте толкова нежелани, че ние сме готови да плащаме, за да се отървем от вас. А това със сигурност ще намали мотивацията им за интеграция", подчертава той.

В пика на бежанската криза през 2015 г. Швеция прие повече мигранти на глава от населението, отколкото която и да е друга държава в Европа. Сега посланието е следното: Швеция вече не е имиграционният рай, който беше преди. Бежанците вече не са добре дошли тук, коментира АРД.

Нидерландия също затяга миграционното законодателство

Нидерландия е избрала друг път, за да ограничи броя на търсещите убежище. Нещо повече, министърката по въпросите на миграцията Мариолейн Фабер обяви „извънредно положение“, за да ограничи броя на кандидатите за убежище, които влизат в страната. По този повод ДПА написа, че мярката цели да направи Нидерландия "възможно най-непривлекателна" за мигрантите.

Страната иска да въведе по-строг граничен контрол, да ограничи събирането на семейства, да ускори депортирането на търсещи убежище, които са извършили престъпления, както и да ограничи възможностите за обжалване на съдебни решения. Правителството възнамерява да поиска от Европейската комисия разрешение да се отклони от европейската политика в областта на убежището и миграцията.

Затягането на антиимиграционното законодателството е един от приоритетите на новото дясно правителство в Хага, в което за първи път участва дяснорадикалната Партия на свободата на десния популист Герт Вилдерс, припомня АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още по темата: швециямигранти
Още от Русия
Династията на Путин: Как вътрешният му кръг живее в пълно затъмнение?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 4 дни
Откъде-накъде ще им дава пари на тези навлеци! На самолета и обратно в Тарамбукистан! И това струва пари! да си знаят и повече да не идват!
78
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Преди години мислех шведите за умни. Откакто започнаха да пускат куцо и сакато, разбрах, че са еднакво зле със Запада, а откакто влязаоха в НАТО в момент, когато другите се чудят как да излязат, разбрах, че може и да са умствено увредени.
77
1
 
28
 
! Отговори
mne преди 4 дни
Твърди мерки и раздаване на 30 000 евро в едно изречение ми е нещо несъвместимо.
76
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Вместо да ги застрелят още на идване на границата те ги пускат а сега ще им раздават и пари да напуснат. Ей затова Европа потъва. От много толесрастия. Да четат историята и да се учат от нас! Навремето при Бай Тошо имахме най добре охраняваната граница в света. Нищо не можеше да премине.
75
0
 
17
 
! Отговори
РОМКАТА КОМПИРКАТА преди 4 дни
ПЪК РОДИ 23 ЧХАВЕТА, БЕЗ ДА Е РАБОТИЛА И 1 ДЕН !
74
2
 
10
 
! Отговори
Много хубава преди 4 дни
Страна но такива под човеци я развалят, африканец , арабин източно европеец нетрябва да припарва
73
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
малко са, по 100 хиляди на калпак, швейцарският цирей трябва да бъде изстискан
72
1
 
5
 
! Отговори
до 71 преди 4 дни
До Анонимен.Да,те първо си го търсят а после се оплакват.И от тези 190,колко са действително шведки?Потомствени?
71
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Плодовете на евро-атлантизма.
70
1
 
35
 
! Отговори
мак преди 4 дни
Орбан иска да ги праща в брюксел. Скочиха срещу него, щот е недемократично да прехвърляш проблема, за който не си виновен, на виновника, а клетниците имат права. Местните имат право да траят, да са толерантни, гостоприемни и да работят за издръжката им. На бас, че никой няма да скочи срещу швеция или германия заради контрола по границите, както срещу Орбан са наскачали всякакви .... без инстинкт за самосъхранение.
69
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Швеция вече не е рай и за шведките, със 190 докладвани изнacилвaния на 100 000 граждани, Швеция вече е на второ място след ЮАР в тази класация.
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Европа трябва да премане тея глуапви промени, дето ги вкараха преди 20 години, където не можеш да съдиш за уронване на авторитет. Защото тая снимка, вижте я - Едва ли не, на сила качват емигрант във влак. А знаем, какво праивха едно време с "нежелателни" и къде ги караха влаковете. Та такива влакове във Швеция, като на снимката няма. Какво ни казва снимката? Подсъзнателно, едва ли не - ето - крайнодесни шведи вкарвт нацизъм и ще има конц. лагери! РЕДАКЦИЯТА!
67
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"30к евро са си добри пари. 3-4 нормални хубави заплати за България или 10 месеца приход от малък пасивен доход." Призовавам те, да го казваш публично пред хора в Бъглария това, особено на места, където няма камери, та да видим, колко зъба ще ти останат за седмица.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Гном - Проблемът е, че ги озаконяваха ... и сега се чудят, как легално да ги разкарат. Защото в Швеция има множетво работници, бизнесмени и инвеститори, които не са граждани и ако почнат да гонят хора, както си искат, много народ ще си дръпне парите и ще отиде я в Дания, я в Швейцария. А иситната е, че Шведската икономика има нужда от хора, които Швеция, поради съите социални политики, не може да предостави. Все пак - кел файда да учиш 7 години, когато ще те издържат до живот с жилище?
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"на десния популист Герт Вилдерс" - Вече взеха да смекчават тона. Преди беше "крайно-десният националист", а 2016-та го наричаха далеч по-лошо. Нещо, като с Мелони. Разбра се, че ще трябва да "работят с такива хора" и няма как, да кажат "работи с фашисти". До 5 години, "крайно-дясното", ще стане по "център-дясно" или дори "център".
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Хейт - 20? Започнаха още през 60-те. Вече имаш 4-то поколение, кето трудно говори шведски, обаче.
63
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Има един безотказен начин-спрете всички социални помощи, здрав полицейски контрол със затвор при нарушения-сами ще си тръгнат
62
1
 
25
 
! Отговори
Хейт преди 4 дни
Мнооого тъпо племе са шведите. Вече 20 години опитват с тази политика. Да видим още колко десетилетия ще им трябват, за да разберат, че не работи.
61
1
 
9
 
! Отговори
тОЧНО преди 4 дни
До МехмедИ като свършат може пак да се наредят на опашката.
60
2
 
21
 
! Отговори
опетков преди 4 дни
До Ели И правилно. Това си е инвазия и всеки инвазивен тип трябва да се унищожава. Понеже сега са слаби и не могат да ни превземат с ятагани и копия, пробват се като свирят на струните на състраданието и съчувствието на европееца. Това е война от нов тип и всякаква слабост е недопустима.