Какво представлява руската хиперзвукова ракета "Кинжал"?

Обхватът ѝ е от 1500 до 2000 километра
17 май 2023 06:45, Александър Попов
354
Какво представлява руската хиперзвукова ракета "Кинжал"?
Изтребител МИГ-31 с ракета "Кинжал". Снимка: БГНЕС/EPA

При вчерашните атаки Русия изстреля хиперзвукови ракети "Кинжал" към Киев, а Украйна заяви, че е свалила и шестте. Москва твърди, че една от ракетите е преминала през противовъздушната отбрана и е унищожила американска зенитно-ракетна система за ПВО "Пейтриът", предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не е успяла да провери нито едно от тези твърдения. Източници от САЩ заявиха, че системата, която се използва от Украйна, вероятно е пострадала от руски удар, но не изглежда да е била унищожена, предаде Ройтерс. Системата "Пейтриът" е една от сложните системи за противовъздушна отбрана, доставена от Запада, за да помогне на Украйна да отблъсне руските  въздушни удари, насочена срещу обекти от критичната инфраструктура на Украйна.

Ето някои ключови факти пък за руските ракети "Кинжал", които разкрива Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), цитирани от БТА:

- Това е балистична ракета, изстрелвана от въздуха, която може да носи ядрени или конвенционални бойни глави.

- Според съобщенията обхватът ѝ е от 1500 до 2000 километра, като тя може да носи товар от 480 килограма и да достигне скорост до 10 маха, или 12 250 километра в час.

- "Кинжал" е едно от шестте оръжия от "следващо поколение", представени от президента Владимир Путин в реч през март 2018 г. Той каза, че тези оръжия могат да преодолеят както съществуващите, така и която и да е бъдеща система за противоракетна отбрана.

- Путин каза през декември 2021 г., два месеца преди нахлуването в Украйна, че Русия е световен лидер в областта на хиперзвуковите ракети и до момента, в който другите страни я настигнат, вероятно ще е разработила технология, за да противодейства на тези нови оръжия. "В нашите авангардни разработки ние определено сме лидери", добави той.

- Русия е изпратила въоръжени с ракети "Кинжал" изтребители в Сирия за първи път през 2021 г., смятат военни анализатори.

- Руското министерство на отбраната твърди, че е изстреляло ракета "Кинжал" по склад за боеприпаси в югозападната част на Украйна на 19 март 2022 г., което е първото известно досега използване на този вид оръжие в бойни действия. Оттогава Русия е изстреляла ракети "Кинжал" по няколко други повода в Украйна.

- На 6 май Украйна за първи път съобщи, че е свалила ракета "Кинжал", като е използвала американска система за ПВО "Пейтриът". Не е ясно дали "западните" системи, за които Киев заяви, че е използвал днес срещу "Кинжал" също са били "Пейтриът".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
5
 
8
 
! Отговори
димо преди 11 месеца
Ако Руснаците не технологията а само производството предоставит на Китай то за няколко месеца или година цялата Китайска армия ( имам предвид авиацията им) ще бъде въоръжена с Кинжал а останалите ще бъдат предоставени на С. Корея и Иран. Една ракета е достатъчна ( естествено ще има малко количество термоядрен заряд) ще е способна само за броени минути да изпрати един самолетоносач с 5-6.000 хиляди персонал със самолети и хеликоптери на борда си на дъното на океана. Тая ракета Красавица "Мечът на Възмездието " Оръжие на Възмездието " когато лети покрай ракетата се образува разтегната трап
175
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Големи ,,конструктори'' и разбирачи от ракети тук!Четат в нета и драскат ли драскат Я сядайте да си учите за външните оценявания и матурите!
174
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Рамзан Кадиров - Интересно как тогава след година и половина напъни на Украйна, подкрепяна от цялото НАТО, руснаците още не са изгонени от Украйна. Подобен въпрос задавал ли си си някога или надхвърля аналитичните ти способности?
173
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"тя може да носи товар от 480 килограма и да достигне скорост до 10 маха, или 12 250 километра в час." - Това нищо не е. Според Ясен Тодоров (авера на Гешев) осколките при атентата срещу главния прокурор са летели със скорост 10 пъти по-голяма от тази на автоматично оръжие. Ако не бъркам при калашника скоростта е около 2500 км/ч т.е. осколките са летели близо 2 пъти по-бързо от ракетата Кинжал. Лу_да работа хахахаха
172
12
 
14
 
! Отговори
абе преди 11 месеца
файда от тия западни оръжия май няма никаква, руснаците ги пердашат още в зародиш, пък за контраофанзива хич не си и мислете, щом братушките захапаха киев....
171
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кинжал е нещо, което уцелва пейтриът и го взривява.
170
11
 
18
 
! Отговори
@ @ @ преди 11 месеца
Колко ли приятелчета на Путинопитека са напълнили гушките и джобчетата покрай тази поръчка на поредния тенекиен самовар в ракетостроенето ?
169
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цирка със снимания кличко беше върха на кинжала ,и профила и е друг и височината
168
13
 
3
 
! Отговори
Василев преди 11 месеца
Спокойно бе селяни прости, само се подгрява фронта, в тази война Русия и САЩ ще изпитата най-модерните и ефективните си оръжия и техника!И всичко това ще стане на гърба и с кръвта на руския и украинския народ!В зората на Британското Кралско Географско Дружество, което стои в основата на колониалната политика на Велика Британия, са правени опити с черепите и мозъците на различни етничски и малцинствени групи!Научно е установено,че черепа и мозъка на славяните са с по-малък обем и грамаж!Елойз!ЦРУ
167
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е анимационен филм така ми обяснихте преди няколко години
166
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
кинжал скорост 10 макса - пейтриът скорост 5 макса- има го навсякъде - който има мозък се сеща
165
15
 
18
 
! Отговори
Зелен Шебек преди 11 месеца
Американците вече признаха , че едното им Патриотче е за скрап. Въпроса е , кой ще си купи вече Патриот , след като на клипа се вижда как изтрелва 32 ракети срещу Кинжала и 10 секунди след последния залп , Кинжала го закова
164
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тези нападения на цивилно население всъщност са военни престъпления!
163
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На въпросът от заглавието си блъскат главите и в Пентагона. Скоро няма да се разбере какво точно представлява.
162
9
 
18
 
! Отговори
Хаха преди 11 месеца
Украинците свалили 100 % от ракетите , ама тоя Кинжал го свалили над безмозъчните си кратуни , та 400-500 млн. долара отидоха за брак.
161
8
 
13
 
! Отговори
Мда преди 11 месеца
Така ги "натръшка" ,че сега се чудят как да признаят тотал щетата на Пейтриът за няколкостотин милиона долара ...дали се е изпарила или е просто вече извън строя купчина желязо е без значение.Важното че не пази вече нищо !
160
12
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 11 месеца
Явно не са толкова хиперзвукови,след като украинската ПВО натръшка 7 бр.
159
10
 
18
 
! Отговори
хаха преди 11 месеца
Хамериканците вече разбраха какво представлява, след като им отвя патриота.
158
16
 
19
 
! Отговори
бля-бля преди 11 месеца
Същата манджа като прехваления танк Армата ! Поредната военна руска бутафория за чиято направа милиарди рубли са успешно отклонен и присвоени от другарчетата на Путин.
157
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво представлява руската хиперзвукова ракета "Кинжал"? Представлява един голям резил на руската имперска военщина.