Германия има нужда от войници: Ще върнат ли казармата?

Години наред темата за въоръжаването на Бундесвера беше напълно занемарена
198
Германия има нужда от войници: Ще върнат ли казармата?
Снимка: БГНЕС

Бундесверът се нуждае от повече войници - включително и за да може да се справи с евентуална руска заплаха. Това поражда и въпросът: Ще върне ли Германия задължителната военна служба?

Години наред темата за въоръжаването на Бундесвера беше напълно занемарена. Но ето, че сега нещата се променят. Вече започна процес на превъоръжаване, но с това проблемът не е решен. Защото въпросът не е само в парите. В крайна сметка някой трябва да управлява новите самолети, да кара танковете, да борави с новите оръжия и да поддържа цялото това оборудване, пише в свой анализ DW.

Ето защо в Германия отново се обсъжда идеята за всеобща военна повинност. Сегашната консервативна опозиция в лицето на ХДС/ХСС смята, че проблемът може да се реши с въвеждането на задъжителна цивилна или военна служба. Трите управляващи партии - социалдемократите, Зелените и свободните демократи - са скептични относно идеята.

Министърът на отбраната Борис Писториус е по-скоро изключение в правителството. Според социалдемократа отменянето на задължителната военна (или цивилна) служба през 2011 е било грешка. Сега той се обявява за връщането ѝ - след проведен обществен дебат по темата.

Министерството на отбраната вече проучва различни възможности за това. Но подобна реформа ще трябва да бъде одобрена от Бундестага.

От задължителна военна служба към професионална армия

Десетилетия наред във ФРГ и ГДР важеше военната повинност - младите мъже бяха длъжни да служат в армията. Това положение са запази и в Обединена Германия след края на Студената война - до 2011 година. Тогава Бундестагът отмени задължителната военна служба. Но правното основание за военна повинност си остава в Конституцията.

"След финансовата криза водещият принцип беше да пестим, да пестим и пак да пестим", казва пред ДВ генерал-майор Волф-Юрген Щал, президент на Федералната академия за политиката по сигурността. "По сходен начин се оценяваше от всички и ситуацията със сигурността - особено по отношение на Русия."

Но Германия съвсем не беше изключение: към онзи момент много други страни от НАТО вече бяха преминали към професионални армии. Резултатът от тази реформа беше, че Германия се сдоби със значително по-малка армия, но затова пък професионална. Докато в края на Студената война Бундесверът наброяваше почти 500 000 войници, през 2010 година - последната със задължителна военна служба - неговата численост беше паднала почти наполовина. В момента във въоръжените сили на страната служат около 181 500 войници.

От началото на войната срещу Украйна политиците от сектора на отбраната мислят по съвсем различен начин относно финансирането и предназначението на Бундесвера. Планирано е числеността на въоръжените сили да бъде вдигната на 203 000 военнослужещи мъже и жени до 2031 година. Ако обаче Бундесверът разчита единствено на доброволци, вероятно ще има проблеми с набирането на нови войници. Това се посочва и в актуалния доклад на специалната парламентарна пълномощничка по въпросите на отбраната - социалдемократката Ева Хьогл. Според генерал-майор Щал ще е трудно да се осигури повече персонал на свободния пазар.

Ще бъде огромно предизвикателство

Но връщането на задължителната военна служба няма да е никак лесна задача. Така например се обсъжда дали и жените подлежат на задължителна военна служба, а също и как да се подходи спрямо жителите на Германия, които нямат германски паспорт.

В момента експерти проучват внимателно и така наречения "шведски модел". В скандинавската държава всички граждани на възраст от 16 до 70 години подлежат на преглед пред военно-медицинска комисия. Всеки един преминава през задължителна цивилна или военна служба. В крайна сметка само една малка част служи реално с оръжие в армията. Но предимството на този модел е, че числеността на армията лесно и бързо може да бъде увеличавана или намалявана - в зависимост от нуждите и актуалната ситуация със сигурността.

В САЩ, където след провала във Виетнам беше отменена задължителната военна служба, действа един доста по-пасивен модел: всички млади мъже на възраст между 18 и 25 години трябва да минат пред военна комисия. На теория така могат да бъдат мобилизирани до 15 милиона наборници. Но тъй като не всички от тях са обучени да служат с оръжие, не е ясно доколко всеки един от тези потенциални войници наистина би бил полезен за нуждите на отбраната.

Има и други нещо: трудно ще бъде не само набирането на нови военнослужещи. "Връщането на задължителната военна служба ще е свързано и с други огромни предизвикателства за Бундесвера", казва говорителят на министерството. Така например ще трябва да се осигури повече място за настаняване на личния състав, съответно облекло и оръжие за всички. А дори и при сегашната си намалена численост Бундесверът изпитва затруднения да осигури всичко необходимо.

Затова и експертите смятат, че за Бундесвера ще бъде голямо предизвикателство изведнъж да увеличи драстично числеността си. Може би числото 203 000 войници до 2031 година не е избрано случайно. Вероятно тази цел се смята за постижима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
1
 
3
 
! Отговори
Хммм преди 1 месец
Трябва да се върне Вермахта,и всичко ще се оправи.
165
1
 
3
 
! Отговори
Да преди 1 месец
70 години и повече ти промиват мозъка да не воюваш и че си лош нацист, и сега изведнъж да станеш войни. Няма как да стане. Германците бях войници до 1945, сега са джендърчета и жейчета. Те вече даже и германци не са чак толкова, толкова ги размиха с всякакви емигранти.
164
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пречупеният кръст връща ли се ? Мож да го турнем на знамето на ЕСЕС. Хи хи. Да спрем да се преструваме вече...
163
1
 
7
 
! Отговори
Еееее преди 1 месец
Мюмюн чака с нетърпение
162
1
 
12
 
! Отговори
А преди 1 месец
Концлагерите ще върнат ли?
161
0
 
4
 
! Отговори
сетила се мара да се преди 1 месец
побара
160
1
 
15
 
! Отговори
Меркел ще ги оправи преди 1 месец
Те имаха нужда от доктори и инженери, Меркел им внесе.. Сега ако и малко войници ако им внесът и съвсем ще затрият държавата.
159
3
 
15
 
! Отговори
….. преди 1 месец
Има нужда от войници, а осъзна, че разполага само с обратни.
158
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Френския легион колко руснаци има?
157
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ако Германия, като държава от НАТО, влезе във война, то няма да има значение кой колко войници има. Ядреното оръжие не прави разлика дали си войник." - Не разбирам смисъла на коментара ти. Не разбирам защо казваш това. И в коментара ако заменим името на държавата Германия с името на някоя друга държава, която и да било, как ще се промени смисъла на казаното от теб? Тогава защо споменаваш точно Германия? Плюс това, на Германия е забранено да има ядрени оръжия. И тя няма!
156
10
 
1
 
! Отговори
Сепуку във пъпа преди 1 месец
Защо някои хора тук не разбират че в Германия ще бъдат набирани и жени? Това да не ви е скапаната Русия където жените са освободени.
155
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Множество тупи русофилни коментари издават, че таваришите още живеят във времената след края на Втората Световна.Смях!
154
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Германия, като държава от НАТО, влезе във война, то няма да има значение кой колко войници има. Ядреното оръжие не прави разлика дали си войник.
153
0
 
13
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Да се учат от българския опит и великата книга "Приключенията на Лукчо" - силна армия се прави с генерали, адмирали, полковници, капитани с рангове, доктори на военните науки и хабилитирани лица по принципа "Много вожд, малко индианец". Още Джани Родари е разбрал силата на такава армия.
152
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
то мъже в DE отдавна няма
151
0
 
1
 
! Отговори
До 151 преди 1 месец
Drang nach Osten! Научи се да пишеш поне на немски, има преводачи! Не е необходимо да знаеш граматиката! Аз съм учил немски 5 години, но не претендирам да Зная унгарски!
150
6
 
6
 
! Отговори
До 157 преди 1 месец
Имайки предвид качеството на руските двигатели, ще е чудо ако изобщо стигнат до Румъния! Не съм чул братушките да искат да си купуват руски дизели! Имаше една Армата, която аварира на червения площад, на тренировките за парада! Обикновено всяка новост на Русия в техниката е или незаконно родена, или е недоносена! Войните вече не се решават от количество, а от качество, защото на никой не му се умира за някакви призиви и лозунги!
149
4
 
12
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
Ами намерете си новияХитлер и той ще Ви намери войници...ама да няма пак руски танкове пред Бранденбургската врата...ако чуете двигателите на руските танкове няма да се оплаквате...
148
3
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До 144Бате за какво ти е икономика...има си дзелена енергия гейпаради може да си сменяш пола през ден...дори може да си развявашуя на гейпаради....това го нямат в Русия и затова руснаците завиждат на Германия и като цяло на Европа... :-)))))
147
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Под знамето на дъгата са там вече.