Какво представлява руската хиперзвукова ракета "Кинжал"?

Обхватът ѝ е от 1500 до 2000 километра
17 май 2023 06:45, Александър Попов
354
Какво представлява руската хиперзвукова ракета "Кинжал"?
Изтребител МИГ-31 с ракета "Кинжал". Снимка: БГНЕС/EPA

При вчерашните атаки Русия изстреля хиперзвукови ракети "Кинжал" към Киев, а Украйна заяви, че е свалила и шестте. Москва твърди, че една от ракетите е преминала през противовъздушната отбрана и е унищожила американска зенитно-ракетна система за ПВО "Пейтриът", предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не е успяла да провери нито едно от тези твърдения. Източници от САЩ заявиха, че системата, която се използва от Украйна, вероятно е пострадала от руски удар, но не изглежда да е била унищожена, предаде Ройтерс. Системата "Пейтриът" е една от сложните системи за противовъздушна отбрана, доставена от Запада, за да помогне на Украйна да отблъсне руските  въздушни удари, насочена срещу обекти от критичната инфраструктура на Украйна.

Ето някои ключови факти пък за руските ракети "Кинжал", които разкрива Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), цитирани от БТА:

- Това е балистична ракета, изстрелвана от въздуха, която може да носи ядрени или конвенционални бойни глави.

- Според съобщенията обхватът ѝ е от 1500 до 2000 километра, като тя може да носи товар от 480 килограма и да достигне скорост до 10 маха, или 12 250 километра в час.

- "Кинжал" е едно от шестте оръжия от "следващо поколение", представени от президента Владимир Путин в реч през март 2018 г. Той каза, че тези оръжия могат да преодолеят както съществуващите, така и която и да е бъдеща система за противоракетна отбрана.

- Путин каза през декември 2021 г., два месеца преди нахлуването в Украйна, че Русия е световен лидер в областта на хиперзвуковите ракети и до момента, в който другите страни я настигнат, вероятно ще е разработила технология, за да противодейства на тези нови оръжия. "В нашите авангардни разработки ние определено сме лидери", добави той.

- Русия е изпратила въоръжени с ракети "Кинжал" изтребители в Сирия за първи път през 2021 г., смятат военни анализатори.

- Руското министерство на отбраната твърди, че е изстреляло ракета "Кинжал" по склад за боеприпаси в югозападната част на Украйна на 19 март 2022 г., което е първото известно досега използване на този вид оръжие в бойни действия. Оттогава Русия е изстреляла ракети "Кинжал" по няколко други повода в Украйна.

- На 6 май Украйна за първи път съобщи, че е свалила ракета "Кинжал", като е използвала американска система за ПВО "Пейтриът". Не е ясно дали "западните" системи, за които Киев заяви, че е използвал днес срещу "Кинжал" също са били "Пейтриът".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каквото са се шегували че представлява било е. Сега е лесно пукащо се балонче.
195
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че янките са тЪ*nu е видноЗаложиха на куц кон.Зеления ще предозира и бандата ще се разтуряНа какво още разчитат в Пентаграма никак вече не е е ясно,като и Сол(ташака им)тенбергим ритна канчето и каза,че си бие дузпата от Отана,защото много отъня и той.Само тия от Албиона още се ежат но те още не са разбрали,че"Хонка"вече е на Чината и Тайван е тяхна територия.А надеждата им,че Индия от тук нататък ще ги храни,е илюзия на е-та степен.Нищо чудно и да се разпаднат(две кралства и една република)
194
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кинжала разкри безаналогавата некомпетентност на блатните. В този смисъл представлява нещо като "Господари на Ефира", смях на поразия.
193
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кинжала разкри безаналогавата некомпетентност на ***. В този смисъл представлява нещо като "Господари на Ефира", смях на поразия.
192
4
 
5
 
! Отговори
само факти преди 10 месеца
интересното е 4е блатните се позовават на два АНОНИМНИ изто4ници ( а какви 4иста4ката на замесник паза4а на мола до пентагона ... някой местен костя копеийкин рускинята обслужваща по гръб база на националната гвардия или богер от земята е полоска или направо.. иван дуракин 5 поколение афро американец от питер ) и с това се из4ерпват вси4ките им доказателствА ... сериозно поне снимка някой официялен представител дори хутите показват . айде по сериозно
191
12
 
6
 
! Отговори
Какво следва преди 10 месеца
С хиперзвуковите ракети Кинжал и Циркон Русия изпреварва САЩ. Те нямат защита срещу тях, поне засега. И заради войната в Украйна това дори и западната пропаганда не може да го скрие.
190
0
 
1
 
! Отговори
Това е НИЩО преди 10 месеца
Ако се извадят зайчетата от ръкавите и от двете страни-да се зачаткат сателитите, тогава човечеството ще проумее що е това цивилизация. Барми и Ръбъл, Бети и Уилма ще бъдат най-търсените "Я"ксперти, с каквито титли се кичим, а щракаме по клавитурите като Анна Пулемьотчица на Тачанка. Петка Консултант, Чапай - политкомисар, Ташунко Сапа управител , Поразяващата ръка- съдия.
189
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ръждиво рушко джелезо, кво може да представлява. Отдавна сме ви казали, що пак питате?
188
6
 
4
 
! Отговори
Факти или пропаганда преди 10 месеца
До само факти: Ако тези видео кьорфишеци, които произвеждат серийно украинците бяха факти, досега украинската армия да е стигнала до Москва. Дори и в САЩ медиите неохотно признават за унищожената пускова установка на ЗРК Patriot. А другото е само видео.
187
6
 
4
 
! Отговори
само факти преди 10 месеца
До Що за информация? е и ? фал 1 също го може ...а което лети по балисти4на крива и е поне двустепено си е балисти4на ракета ... единственото по особено при кинжала е 4е ползва ускорениет от миг 31 като допалнителна степен за ускорение което го прави първата ниско серийна ракта макар 4е опити с подобни са правени още от 50 години на 20 век в Сащ Британия Франция и СССР а най вероятно и китай ... общо взето нищо ново под слънцето
186
4
 
5
 
! Отговори
само факти преди 10 месеца
прехвален бо,,кл,,ук както се видя излязоха видеа с ПОНЕ ТРИ прихванати кинжала
185
8
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 10 месеца
Това, че прехваленият ЗРК Patriot не е могъл да защити дори себе си от руска ракета не е добра реклама за възможностите на американската армия.
184
4
 
5
 
! Отговори
Що за информация? преди 10 месеца
Що за информация от този "Център за стратегически и международни изследвания (CSIS)"? Още първото изречение е една голяма г'лупост. Кинжал не е балистична ракета, а ракета, която (освен надвишава 10 пъти скоростта на звука) може да маневрира през целият си полет.
183
7
 
7
 
! Отговори
блицкриг преди 10 месеца
Кинжалът от аналогов-нет, стана анало-говнет.
182
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Американците такива ракети още през 70-те.В.а.тенките откриха топлата вода пак :)
181
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Укрите пак издърпаха късата клечка.Жал ми е и за САЩ-исаните.Толкова много мерак и надежда и накрая едно нищо.
180
8
 
5
 
! Отговори
Кой ще иска Patriot? преди 10 месеца
САЩ ги продават за милиарди, а се оказва, че не струват. Една хиперзвукова ракета и установката за изстрелване вече е за вторични суровини. И за нас се отнася. Да си пазим С300.
179
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво представлява руската хиперзвукова ракета "Кинжал"? ---------- плашипyтаpник :)
178
2
 
7
 
! Отговори
димо преди 10 месеца
сегашните условия да бъде засичана ако добави и трапецовидна треактория не днес но и след години няма да бъде засичана от нито една ПВО системи. Защото самият принц на действие е различен. Двете Американски система пазещи Киев са били поръчени от Германия но под натиска на Американците бяха предоставени на Украйна те са най- новите системи със Изкуствен интеллект която струва над 1 милиард долара (състои се от 7 или 9 модула) и ракетите са най усъвършенствените всяка от коята е около 5 милиона за старите системи е всяка ракета е около 3 милиона.
177
3
 
11
 
! Отговори
димо преди 10 месеца
трапецовидна назъбена траеактория която има вид на плазма - облак- около 800 С градуса както и собствена система за противниковите ПВО системи. Летяща с променлива треактория и векторна сила тя едновремено получава информация за кординатите си от спътниците така и от командният пункт.? ?Малцина знаят ,че тая ракета не лети по класическа треактория тя си променя както скороста такан и треакторията ПВС не може да предвиди след колко време и къде ще бъде на кои кординати . Ако лети с променлива треактория не е възможно при сегашните условия да бъде засичана ако добави и трапецовидна треактор