Каракачанов: РСМ да изтрие от учебниците си историята до 1944 г.

А защо няма реакция срещу Хърватия, пита лидерът на ВМРО
19 сеп 2024 16:10, Гергана Попова
28
Каракачанов: РСМ да изтрие от учебниците си историята до 1944 г.
Снимка: БГНЕС

С изказването си, че българите били нецивилизовани и мизерни и че българите и македонците не били с обща история и не били един народ, македонският вицепремиер Александър Николоски премина всякакви граници. Това е най-непремереното и просташко изказване на македонски политик в последните 30 г. Това се казва в позиция на ВМРО по повод поредната антибългарска изява от страна на официално лице в Република Северна Македония.

Още по темата
Щом Николоски смята, че нямаме обща история, нека тогава изтрият от македонските учебници историята до 1944 г. Нито цар Самуил е македонски цар, нито Кирил и Методий, Климент и Наум са някакви си македонци, нито Райко Жинзифов, нито Григор Пърличев, нито братя Миладинови. По простата причина, че всички тези личности, както и възрожденците и революционерите до 1944 г. наричаха себе си българи в Македония.

Но щом въпросният вицепремиер на РСМ смята, че нямаме обща история, да бъдат така добри да си изтеглят и кандидатурата за членство в ЕС, тъй като  признават само югославската история, когато т.нар. македонска нация беше наложена с насилие от комунистическите партизани на Тито и техните слуги в Скопие, казва лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.


Другият скандал, насочен към България, е за липсата на македонско знаме по време на срещата между българския и македонския президент в София преди дни. А защо няма реакция срещу Хърватия, от където има снимки от официално посещение на македонския премиер Мицкоски, на които се вижда, че няма македонско знаме? А реакциите са срещу България, че нямало знаме на Македония при посещението на президента Силяновска. Но нека напомним, че македонският президент всъщност не беше на официално посещение, а беше на опера. И между другото се е видяла с българския президент. Затова и срещата им не е била по протокола.

С тези антибългари, които днес управляват в Скопие, нормален диалог не може да се води. Дипломатичността и мълчанието от българска страна всъщност окуражава властта в РСМ да бъде още по-брутална в езика си на омраза към България. Българската толерантност те приемат като слабост и това се отразява върху българите в Република Северна Македония, които са подлагани на терор ежедневно.

РСМ е изградена и продължава да се развива като антибългарска държава. Няма как България да поддържа отношения с нея. За това да бъдат уведомени и европейските ни партньори, които гузно мълчат. България трябва да втвърди тона към РСМ и да покаже на югославските мекерета, че България не е хапка за тяхната уста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: МакедонияВМРОРСМ
Още от Общество
НС отхвърли предложението на ИТН за референдумите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
11
 
! Отговори
Компир преди 10 часа
Ех,шкембе войвода, евтино им ги продавахте българските паспорти. Те ти сега благодаря!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Как е бизнеса с паспорти на северно македонци, още ли са българи и братя или и ти най-накрая се събуди, "патриоте" ?