МВнР за РСМ: Отказваме да влизаме в подобен неевропейски тон

Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации
Обновена: 18 сеп 2024 15:37 | 18 сеп 2024 15:37, Нели Христова
52
МВнР за РСМ: Отказваме да влизаме в подобен неевропейски тон
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на България излезе с кратка позиция относно поредната провокация на Северна Македония. В нея се казва, че МВнР не иска да влиза в "подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон".

Още по темата

Ето какво още пишат от министерството:

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога.

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония.

Позицията бе провокирана от изказване на македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски, според който българите са "мизерници", а двата народа нямат нито обща история, нито общи корени.

Според Николоски, по време на срещата между Румен Радев и Гордана Силяновска домакините не са проявили уважение към Силяновска.

„Минимумът на приличието е да се постави знамето на държавата, чийто президент пристига. И минимум човек трябва да е нормален, за да свърши това. Не е работа на Силяновска да гледа къде има и къде няма знамена, това е работа на домакина да покаже приличие. Но понеже очевидно домакинът не е цивилизован, ако искат, нека пратят протестна нота на това, което казвам: домакинът нито е цивилизован, нито е пристоен, нито има уважение, затова ситуацията е такава, каквато е. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Същите, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени, сега говорят за патриотизъм", заяви Николоски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от Общество
От догодина всеки втори пенсионер ще е беден
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 8 часа
Македонската юрдечка се самопокани нахално, а после и байряци да й слагат. Това се нарича дебелоочие. Ама какво се чудя, читавите хора от Македония отдавна са избягали , кой в България, кой в Америка. Там са останали отродени сърбоиди.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
никога няма да влезат в Европейския съюз, ако не признават, че са българи. македонският и българският народ имат обща история абсурд нямат. липсата на знамето на РСМ по време на неофициалната среща между Румен Радев и Гордана Силяновска , точно така трябва .
48
1
 
0
 
! Отговори
Простаг преди 18 часа
министър на транспорта Александър Николоски : домакинът нито е цивилизован, нито е пристоен, нито има уважение.Радев е виновен ,за липсата на флага на Македония !Радев - оставка !! Направи ни за резил ,пред цяла Европа ..ОТВРАТ ..Кой организира тая провокативна неофициална среща, но закрита за журналистите. език на омразата към България продьлжава Срещу нашето правителство което СИ МЪЛЧИ КАТО П... КА
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
До Македоникос Ти нали си уж македонец, защо не ги признаваш? Или ви хареса да се правите на българи в България? Благоевградско още е под тиха македонска узурпация.
46
1
 
7
 
! Отговори
mihni преди 20 часа
Ами то в самата С.Македония все по рядко се среща македонски вентилатор за разлика от албанското знаме,те искат на неофициална среща да им духа вентилатора.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
До Бачо Тонев Tипично маке е тоз Николоски. Престанете да смесвате българите с м акедонци! Църните македонци станали българи...
44
2
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 21 часа
Добре, че психопатите от пплгдб+ махнаха ветото
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Напрово им поискайте писмено обяснение и го запазете за архива и занапред да се знае. После го цитирай когато им потрябва нещи или питат що така.
42
1
 
16
 
! Отговори
Македоникос преди 22 часа
Ние тези ли признахме за държава?!Тези и за махала не заслужават да им се признава.
41
4
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 22 часа
Нека помислим малко. Задължително ли е при неофициална среща да има знамена. Не. Защо нашия президент не я прие в някой кабинет без знамена, в този случай нямаше да има повод за обиди, нали е неофициална среща, но някой от кабинета на президента не се е замислил малко по вече. Нека бъдем риалисти и си извини виновника за конфузната ситуацияЧе не трябва да реагират така от РСМ е факт, но такова им е възпитанието и манталитета
40
0
 
7
 
! Отговори
История преди 22 часа
До Анонимен 37...Ей...пишман маке..стига приказва общи приказки,дай конкретно кога и с какво сме Ви обидили,недей разтяга локуми,,,царе сте по разтягането...
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Ами да ви кажа, мизерници сте там, във всяка институция от която зависи нещо у нас! Правилно е да се каже" ... в подобен нецивилизован тон", или друга дума, ама не "европейски". Защото сте Министерство на България, която трябва да стане първо цивилизована, а дали ще се нареди заедно с онези, дето се имат за цивилизовани е друг въпрос. Не сме забравли, че ЕС отпусна края на медиите, а пък вие се имате за медийни звезди. При всички случаи МВнР трябва по-рядко да използва думата "европейски".
38
2
 
2
 
! Отговори
Бачо Тонев преди 22 часа
Типичен българин е този Николоски
37
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
КАКВОТО ПОВИКАЛО ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО БЕ ДРУГАРИ БЪЛГАРИ!!!А ВИЕ КОЛКО ОБИЖДАХТЕ И ТО ОТ НАЙ-ВИСОКО НИВО НА ПОЛИТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ,МАКЕДОНСКИЯ НАРОД!
36
1
 
17
 
! Отговори
Абсолютно правилно преди 23 часа
на комплексирани макеета, няма какво да им се влиза в тона!
35
2
 
12
 
! Отговори
Кралят на Бонго преди 23 часа
Северо-МънкиДонските еничарчета да го духат. Като искат Европската Уния да вземат един макарон и да погледнат през него - от другата страна ще видят светлото си бъдеще.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
А нашите пък защо не кажат как е по протокол?!Спазен ли е протокола?!Знамето действително липсваше,но трябвало ли е да бъде там в зависимост от целта на срещата,гостите по ранг и т.н ,да излезнат и да кажат за да стане ясно.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
Напротив..когато говориш с културен индивид и ти бъди културен...когато говориш а *** и ти стани такъв...стига с мекият брус...
32
0
 
3
 
! Отговори
Луда по тебе преди 23 часа
Ноле е българин!
31
1
 
21
 
! Отговори
HH преди 23 часа
Скоро четох един виц...Липсата на македонски монети от друвността доказва, че още от тогава македонците са се разплащали с кредитни карти ....та така :)