Денков: Докато не махнем някои фигури от прехода, ще боксуваме

Ако решим проблема с правосъдната система, много бързо ще дръпне напред
15 сеп 2024 12:23, Гергана Попова
288
Денков: Докато не махнем някои фигури от прехода, ще боксуваме
Снимка: БГНЕС

Политическата нестабилност е само външно проявление на войната между олигархичните кланове и тези, които владеят завладяната държава в тяхната борба за влияние. Това каза за БНР акад. Николай Денков от ПП-ДБ.

Още по темата

"Другите или са част от тази завладяна държава, или искат да се включат в нея. Искаме да премахнем този модел. Няма как да решим политическия казус - да направим редовно правителство, ако не бъде решен и проблемът за тази война между олигархични кръгове. Тази война между олигарсите създава политическата нестабилност. Политическата нестабилност не е създадена от политиците, а от мафиотите.  Можем да управляваме евентуално с ГЕРБ, но не можем да се върнем обратно през 2020 г., както искат Борисов и Пеевски. Ако някой храни илюзиите, че ПП ще подкрепи ГЕРБ на Борисов - да се върнем в тази система, в която се разпределят порциите, който е близък до властта на олигарсите, това с участието на ПП няма да стане", добави още Денков.

"Той още не го е разбрал, но това е процесът, който се случва. Той ще загуби тази политическа битка. В един момент ще излезе и от парламента. Този процес ще се пренесе и към ГЕРБ. В интерес на ГЕРБ е да реши проблема колкото може по-скоро, за да може държавата да стане управляема. Пеевски е най-голямото зло в политическата система и то трябва да бъде отделено, ако искаме да продължим напред", каза Денков.

По думите му успехът на Пеевски в огромна степен се дължи на симбиозата му с Борисов. Докато тя не бъде отделена от политическата система в България, ние не можем да продължим напред, смята той.

"Ако решим проблема с правосъдната система, много бързо България може да дръпне напред. Докато не махнем тези фигури от прехода, ще боксуваме на едно място. Този проблем трябва да го решим. Пеевски ще иска да компенсира тази загуба на влияние в ДПС с увеличаване на неговото влияние в други партии. БСП е едната от тях. ГЕРБ е другата партия, върху която той ще се опита да увеличи влиянието си. Сблъсъкът в ГЕРБ между хората, които ще слушат повече Пеевски и тези, които биха искали да продължат като европейска партия напред - този сблъсък е неизбежен. Интересно е да видим Борисов как ще се позиционира", коментира Денков.

"Рецептата, в която се казва - или това, или нищо друго - не работи. Много лесно се слагат етикети. Истината е, че през тези години ние сме тези, които успявахме да правим правителства, бюджети, заложихме икономическа политика и вдигнахме доходите. Нашата цел е да върнем доверието на хората, декларира бившият премиер от ПП-ДБ. "За тях е важно този процес, в който хората се почувстваха заблудени от сглобката - това беше загуба на доверие, ние отново трябва да им кажем защо сме политиката и да им върнем доверието. Това е процес, който ще отнеме време."

Според Денков, етническо напрежение в страната няма: "Всички хора, с които контактувам, казват, че няма основание за такова напрежение".

По думите му обаче хората не са представени достатъчно добре нито от ДПС, нито от ГЕРБ. Те търсят своето представителство, смята той.

Според него в програмите има всичко, което е важно за хората във всеки един от секторите.

"Въпросът е дали можем да ги реализираме", посочи акад. Денков.

"Въпросът не е дали знаем какво да направим, а как да го направим, включвайки и борбата с корупцията, която блокира много от възможните решения. Част от тези законопроекти са подготвени миналата година. Например правилата за избор на членове на анткорупционната комисия са от октомври 2023 г. в Народното събрание. ГЕРБ отказва да работи по тях. Тях ги е страх, че ако действително се направи промяна в тези системи, може да се окажат под ударите на съответните разследвания".

"България засега не е неуправляема държава, категоричен бе акад. Николай Денков. Според него в България няма икономическа криза, защото тези 4 години България е с най-добрите икономически показатели откакто е влезнала в ЕС. Политическата криза все още е управляема, смята той и предупреди: "Ако обаче политическата криза се пренесе в икономическа, това би могло да има тежки последици. Икономически сме добре, защото след като беше сменено управлението на Борисов, беше сменена икономическата политика, обясни бившият премиер, според когото бюджетите на Асен Василев са със съвсем друга философия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от Политика
Камелия Нейкова: Няма как ЦИК да откаже приемането на документи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Бойко сгреши, че не върна чл. първи!
145
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Членувам в ППДБЛГБТ. Ние всички си поделяме един мозък. Кой взел по-голямо парче кой по-малко. Затова когато Денков бълва клишетата си в ефир, Кирчо заеква. Мозъкът е претоварен и дава накъсо. Най-добре е Мравояда Ицето. Не говори много, а само усвоява грантове.
144
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В главата на Денков духа вятър, който може да захрани половин България. Само трябва да насложим перки на подходящи места около ушите му и да уловим тази природна стихия.
143
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И Атанасов ли ще махат? И Рашков?
142
4
 
6
 
! Отговори
Дренко измисли план преди 4 дни
Ако всички Български граждани минат на диета два картофа на ден и се лишат от здравни грижи и онразование за децата, за няколко години ще можем да купим 1000 Абрамс танка и да ги стоварим на морската ни граница с дула насочени към Русия! На Всеки 500 метра по един танк! Така ще изплашим Путин, а от Козяк ще получим стикерче за награда.
141
1
 
10
 
! Отговори
Баце към Ники преди 4 дни
Аз казах ли ти че няма да пътуваш?!!!!!Гледай си сапуните и не се бутай при мъжете!
140
2
 
8
 
! Отговори
Платих за магия преди 4 дни
Платих на магьосница да направи черна магия на Денков да спре да пътува и да нагъва салами по шведски маси на държавни разноски. Женицата, след като се напъна и почервеня цялата, поклати глава с думите: МОЛЦИТЕ МАГИЯ НЕ ГИ ЛОВИ.
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нема нужда, ако ги сменяте с Тошко, Балабан, Костя, Гуци, Кольо.....
138
3
 
5
 
! Отговори
Денко бърже на бой преди 4 дни
Айде всички сглобкаджии под ръчички и да ходите в Украйна, да папнете Кинжал, ФАБ, Циркон и там каквото дадат от Москва. Нали сте много ербап и големи биткаджии и евроатланти. Времето дойде да застанете с делата си зад думите си.
137
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Денков вашата Шар.атанска работа е СТАНИ да седна Денков никой си я се опомни фигурант на Асен и Киро си хахахахаха
136
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
на това нещо на снимката, рамките на очилата му са дебели за да компенсират липста на гръбнак и да го крепят изправено.
135
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нещото наречено НАВЕДЕНков е печелило всички конкурси по навеждане. Професионален навеждач. Най-обича да се навежда на посолства и западни партньори, но когато се налага се навежда и на мутрите у нас.
134
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
От новите фигури има по за махане!
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ама, помолете ги да се махнат! Или им купете сараи на Бахамите!
132
4
 
14
 
! Отговори
Детето видя Дренков преди 4 дни
Детето видя Денков по телевизията и попита, Това нещо как ходи изправено след като няма гръбнак. Отговорих му: За екскурзии на аванта дори и амеба би се изправила и проходила.
131
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кой ше махаш бе каква е тази риторика фашизо-комунистическа
130
2
 
9
 
! Отговори
На каква позиция еТО преди 4 дни
НЕкадемик Дрянков на каква позиция се намира в момента? То знае ли? А ние знаем ли? Чии интереси провежда този проводник мисля,че е ясно на всички мислещ хора. Скъп уран, скъп газ, реактори на безценица за Украйня, оръжия подаяния за Украйна, договори за милиарди за Американски оръжия на хартия, затвяряне на ТЕЦовете, затваряне и на проекта Белене. А във външната политика провал след провал! Това са резултатите от свръх здравословната политика на на това недоразумение.
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кой, как, кого ще маха?
128
2
 
10
 
! Отговори
Потресен съм преди 4 дни
Потресен съм от ниското ниво в Българската политика. Първо пробиотика Кирчо дето две изречения не може да върже, после Гълъб ли беше врабче ли беше някакво дето кквото му казаха това подписа и направи. И накрая инсталираха на ротационен принцип някаква с мозък на амеба и това безгръбначно Наведенков, което буквално му се виждат конците как ги дърпат. А за капак на манджата плазмодия Тагаренко. Тая държава запАда пред очите ни.88346
127
1
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 4 дни
Я,Мъпет Денков е в България.Не пътува момчето.Мъка.