Терминалът в Александруполис ще започне своята работа на 1 октомври

България ще си сътрудничи в енергетиката и с Южна Корея и Германия
30 авг 2024 15:20, Гергана Попова
3
Терминалът в Александруполис ще започне своята работа на 1 октомври
Снимка: БГНЕС

Два от хидроагрегатите на ПАВЕЦ „Чаира“ ще бъдат подменени. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на брифинг след Министерски съвет.

Той съобщи, че е подписал декларация с министър на икономиката и промишлеността на Япония за развитие на сътрудничеството на природния газ, ядрената енергетика, както и развитието на корпоративно ниво в сферите на хидроенергетиката.

"Добрата новина, която мога да споделя е, че след Националната електрическа компания в следващите две седмици ще стартира две обществени поръчки. Първата, за цялостна подмяна на 1 и 4 хидроагрегат на "Чаира. Това е един процес, който ще отнеме няколко години, защото процесът е сложен. Националната електрическа компания ще възложи на изграждащата компания към 1985-1986 година ремонта на 1 хидроагрегат", добави Малинов.

България ще си сътрудничи в енергетиката и с Южна Корея и Германия.

Подписана е съвместна декларация за задълбочаване на отношенията ни с Германия в сферата на възобновяемите източници, водорода, както и създаване на коридори за пренос от България към Централна Европа, и съответно към Германия.

"Реалната диверсификация на източници на природен газ започна. Терминалът в Александруполис ще започне своята работа на 1 октомври. В тази рамка от "Булгаргаз" обявиха съответните търгове за доставка на пет карга, които да осигурят част от консумацията на природен газ за българските домакинства и бизнес. Това ще даде възможност българският потребител да се възползва от една сигурна доставка", заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Политика
Татяна Дончева: Уставът на БСП крие рискове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия па с този терминал?!? Лууди ли са или просто са пионки на пропагандата? Вече 20 години ни занимават с този проект, който нищо полезно няма да донесе на България. Голям праз, че са направили там терминал, след като на него ще свалят газ от САЩ, която пък ще е минимум 36% по-скъпа от руската. Тоя терминал го представят като мана небесна, а това е една прахосмукачка, която ще смуче из бюджета на държавата и парите на всеки българин.
2
0
 
0
 
! Отговори
ertert преди 2 седмици
Какво става с договора с Боташ? Плащаме ли по 1,000,000 лв на ден без да го използваме? Малинов кажи, нали ти го подписа? Резиденте Радев, кажи си и ти колко ти дадоха?
1
0
 
2
 
! Отговори
на чаира преди 2 седмици
поредния ремонт на ремонта като нежно заобикалят колко ни е струвало досега и колко ще струва цялото това удоволствие да не говорим за пропуснатите ползи заради "успешния" ремонт.