България наистина е станала по-богата, но само за една трета от населението

С данните се получава, че един яде свинско, а друг яде зеле, но общо двамата ядат свинско със зеле
18 юли 2024 07:00, Елка Василева
76

България има нужда от позитивни новини, за да се окуражим, че вървим в правилната посока. България действително е станала по-богата страна, но за жалост това е валидно само за една трета от населението, коментира д-р Димитър Събев, икономист в Института за икономически изследвания към БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Данните показват, че неравенството у нас е довело до там, че 70% от българското население има доходи, по-ниски от средните. Друг много силен фактор, който пречи да се зарадваме на тази новина, е демографската криза и отчетеният грандиозен спад на населението за последните десет години с близо 5,7%.

"България има нужда от добри икономически новини. Имаме нужда да се осъзнаем, да се уверим, че пътят, по който сме поели, е правилният път. Все пак дори и един ученик, ако непрекъснато учи, но получава само двойки и тройки, това не е окуражително и той в един момент ще спре да учи", каза д-р Събев.

Този резултат,  че България е в групата на страните с високи доходи, е една оценка, подобна на "Добър (4)" в училище, направи сравнение гостът. "Но има няколко фактора, които пречат истински да се зарадваме на това. Първо - тази група на страните с високи доходи е много широка сама по себе си и включва не само страни като САЩ, Великобритания, Франция - страни, които наистина са с високи доходи, погледнато сравнително, но включва и страни, които чисто математически са с високи доходи, а по качество на живот са твърде зле, даже по-зле от хората в България", посочи икономистът.

"Ние българите имаме тази смешна поговорка за свинското със зеле, в която един яде свинско, а друг яде зеле, но общо двамата ядат свинско със зеле. Точно това се получава с данните за България", добави той.

"Данните показват, че неравенството в България е довело до там, че 70% от българското население има доходи, по-ниски от средните. Това означава, че България действително е станала богата страна, но за по-малко от една трета от населението, което е неудовлетворително. Второто нещо, което се прикрива в този показател - Брутен национален доход на човек от населението - е фактът на голямата ни демографска криза, на големия ни демографски спад", изтъкна икономистът.

Имаше една година, в която се видя, че нещата  тотално са излезли извън контрол чисто математически, подчерта Събев. "Не става дума, че тогава са починали повече хора. Населението бе преизчислено през 2022 година, а преброяването на населението през 2021 година показа всъщност едни много страшни данни", каза д-р Събев.

Временния прогнозен ред, който се отчиташе за предишните десет години, който се движеше плавно, изведнъж беше преизчислен и населението на България спадна с 5,7%, което е грандиозно, коментира гостът и потвърди, че това е една от основните причини показателят да се покачи и да достигне до 460 долара и така България да попадне в групата със страните с високи доходи. "Някой, който разбира от финанси и от икономика, би казал точно това".

Вижте целия коментар във видеото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
11
 
17
 
! Отговори
До 6 преди 1 месец
А защо едни да плащат, а другите масово взимат заплати кеш и под масата, декларират че са на по половин ден и т.н. Имаме ужасно много сива икономика, която трябва да преборим първо. Аз работя и се осигурявам на 10К чисто на месец. А масово майстори и какви ли не взимат по 4-8000 на месец, а се пишат и плащат осигуровки като за 600лв заплата...
8
8
 
16
 
! Отговори
4 преди 1 месец
За капитализма този процент е дори много висок!Нричат го пазарно общество и работодатели вместо капитализъм и чорбаджии!На ви демокрация-нали за това ревахте по площадите пригласяйки на Жельо,костов и Тренчев!Пак вие ще плащате техните тлъсти предателски сметки!Няма друг чалъм!
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние НЕ вървим в правилната посока!!!! Правилната посока НЕ е унищожаване на всички природни ресурси и на създаденото с труда на поколения, правилната посока НЕ е да си тъпчем търбусите и да демонстрираме колко предмети можем "да си позволим"и колко човеци можем да унижим.Колко от хората се замислят:технологиите за добив и ибработка на метали са създадени прерди десетки хиляди години.Защо за това време почти нищо не е било мръднало допреди 200 години?Търсете смисъла,а не подигравка и високомерие!
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както гласувате, така ще живеете. Има си зависимост между тия неща.
5
2
 
14
 
! Отговори
Няма как да стане преди 1 месец
Това не е класификция за коефициент на Джини, за да говориш за неравенство. Дори Русия е там, където ножицата между богати и бедни е още по-разтворена. Но ние вървим натам, а не към европейските държави. Основното е, че у нас политиците работят за богатите и с тях. Още ви карат да мислите, че плоският данък е в полза на народа? Такъв има само в Киргизстан, Русия и пр. В богата европейска държава такъв няма. Облагането е прогресивно и имат пари за социална държава. Тук е див капитализъм.
4
7
 
22
 
! Отговори
Грую преди 1 месец
Бедността е най-справедливото наказание за глупостта.
3
3
 
18
 
! Отговори
18 преди 1 месец
Държавата в годините разглези младото поколение, което вече не е най младо. Не научи хората на труд и с труд да си изкарват прехраната а ако може всички да чакаме пред бюрото. Да се върнем обратно, ще трябва децата да се учат на труд и да минат много години без тази лакомия на някой хора, а всички си отидоха без да вземат нищо.
2
1
 
18
 
! Отговори
Отец Нафърфорий преди 1 месец
Така е, чадо!
1
15
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Тези, на които им се работи, не ги мързи, дават си зор и се развиват - забогатяват. Останалите искат ем ..докрая, ем душата в рая, или хем нищо да не правят (или да правят нещо помежду другото, без мисъл, без цел и без развитие и усвояване на нови умения) хем да им се подобрява материалното състояние. Това няма как да стане, и НИКОГА не е било възможно.