Всеки втори признава: Не би бранил родината с оръжие в ръка

Според мнозина хората не бива да плащат за глупостта на политиците
28 юни 2024 21:30, Красимир Ангелов
937
Всеки втори признава: Не би бранил родината с оръжие в ръка
Снимка: БГНЕС

Младите хора в България да получат базова военна подготовка, която да се провежда от запасняци и резервисти. Подобна идея лансира президентът Румен Радев преди 2 седмици по време на четвъртия национален събор на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

"Преди всяко семейство бе свързано по някакъв начин с армията. Днес това вече не е така", заяви тогава държавният глава.

Още по темата
Думите на президента срещнаха възмущението на председателя на ДПС Делян Пеевски, който отсече, че младежите на България няма да ходят в задължителна казарма.

"Буди тревога, че в дните до конституиране на новия парламент и старта на преговори за съставяне на редовно правителство Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, като заговори за мобилизационен резерв и връщане на наборната военна служба“, посочи Пеевски.

В разгара на дискусиите дали трябва да има военно обучение за всички мъже, които не са ходили в казарма, Dnes.bg ви попита: Готови ли сте да защитавате България с оръжие, ако се наложи? В традиционната ни анкета гласуваха точно 3329 души.

Едва 13% от анкетираните декларират, че ако се наложи ще го сторят, защото това е дълг на всеки българин. Други 26% казват, че ще го сторят, но само и единствено ако има пряко нападение срещу България и са категорични, че няма да се бият в подкрепа или за интересите на чужди държави.

На фона на тези цифри цели 45% са категорични, че няма да хванат оръжие, защото настоящите военни конфликти са единствено плод на глупостта и болните амбиции на световните политици и хората не трябва да плащат заради тях.

Други 5% отчитат, че дори и да искат да защитят страната си няма как да го направят, защото нямат дори и елементарна военна подготовка. А 11% от анкетираните са категорични, че просто ще напуснат страната и ще потърсят спокойствие другаде, ако някога се стигне до такъв тежък момент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


937
Още от ЕС
Не изпълняваме само един критерий за Еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
738
1
 
3
 
! Отговори
БГ -МУШШЕНИЦИ преди 3 дни
До КАПИТАНЪТ-))) алоу кептън--35Г НЕ ТИ ЛИ СТИГАТ В ОБЕЩАНИЯ БЕ -ТО НЕ БЕ СВЕТЛО БЪДЕЩЕ -ТО НЕ БЕ БЪЛГАРИЯ Е ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ--Обещаното не е като даденото!!!! Пишат първо нотариалният акт от 1000 декара -после ще знаеш че ще те погребат на тези зигорели от бомби 1000 декара))хахаххахах
737
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ква родина, нищо не остана? За кой, за Боко, Кико, ***, турците или родоотстъпниците от Разграждане и тяхните поддръжници ли да се жертвам?
736
1
 
6
 
! Отговори
До Странджа преди 3 дни
Ей заспо, не знам дали си пипал оръжие, но я виж в Украйна като избиха обучените кой захапа на фронта или викаш ще се бием като САЩ, само с талибани, и не ми говори за история, щото професионалните армии не са много, римските легиони, еничарите и малко подразделения, гръбнака е на база повинност
735
3
 
13
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 дни
За да не ни вкарат насила във военен конфликт,за какъвто не сме подготвени въобще, трябва още сега до като не е станало късно да "отстраниме" виновниците на тази "политика"....България дори да има силни приятели не е сигурна за своят суверенитет...
734
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ха-ха-ха..... Ха-ха-ха.... Ха-ха-ха .... Нато да ни пази нали и плащаме членски внос :)))
733
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Едно време генерали са ставали хора, които са жергтвали живота си на фронта и са вадили хора в боя. *** и Баце как са станали генерали???
732
5
 
6
 
! Отговори
До Странджата преди 3 дни
Я виж кои са най боспособните армии в Европа и света и пак говори за профи армии, нали след първата вълна сражения, тия обучените професионалисти са на 50% и трябва някой да заеме местата им, Украйна е жив пример за това, в Европа само Украйна, Турция и Русия имат боеспособни армии, Швейцария добре обучена, всичко друго става да помпа мускули пред третия свят
731
3
 
23
 
! Отговори
Капитанът преди 3 дни
За много хора Родината е малък панелен апартамент с 30 годишен кредит и заплата близко до минималната. Те какъв интерес имат да защитават Родината. На другия полюс има синчета с по 50 хил.декара земеделска земя и с по 20 имота и високи доходи. Те имат за какво да се бият ,но естествено няма да го направят. Ако обещаете на всеки доброволец минимум по 1000 декара безвъзмездно земя , съм съгласен да отивам на фронта , защото знам че имам моя земя за защитаване.
730
11
 
3
 
! Отговори
Дзивко преди 3 дни
Колкото и да не ни се иска с оглед международното положение и демографската картина в Европа и България, ще се наложи да се върне наборната служба под някаква форма, дори при нас и жените ще служат, че хора няма, армията е скъпо удоволствие но без него щетите са по големи, да не говорим, че е илюзия да мислим че натовци ще *** за нас без да участваме, само защото сме в НАТО
729
1
 
7
 
! Отговори
Хм преди 3 дни
Пеевски е против военното обучение,обаче ДПС създава своя собствена боеспособна армия,която може да бъде мобилизирана за часове!И вече далеч е надминала нивото башибозук,което видяхме на Росенец.
728
3
 
21
 
! Отговори
НИКОГА преди 3 дни
Навремето съм се клел да пазя с живота си своята Родина Н.Р.България и по него време бих го направил без да се замисля, но днес пръста си не бих помръднал за тази превзена от мафията държава. За какво да се бия, за да защитавам Лойко, Пеевски антибългарската партия ДПС и техните откраднати от народа милиони ли ? Не никога.
727
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Пезевента Радев, който се отказа от воена служба за да се налапа в политиката, се загрижил за .... военната служба. Я ....
726
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Който не се бие, ще трябва да бяга. Романтично ни се струва заради бъканите с войни филми, но няма никаква романтика в това да видиш смърт. Така или иначе всеки който има за кого да се грижи ще го защитава.
725
2
 
14
 
! Отговори
Не знам преди 3 дни
кой трябва да се крие, но със сигурност първи в бункера на Партиен дом, ще трябва да се крият политиците, унищожили Територията. Държава без граници и собствена парична единица е територия. А народи се бият за държавите си, не за продадена на външни сили и местни мафиоти територии.
724
16
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 3 дни
България е моята родина и бих я защитавал с всички сили. Знам как се борави с оръжие и съм готов. Няма как сополанковци които са виждали оръжие само в компютърни игри да хванат оръжие. Дори и на фронта в Украйна се наблюдава неправилно водене на боя, но това е друга тема. Както беше казал един, четвърта световна война ще се води с лъкове и стрели...
723
4
 
14
 
! Отговори
666 преди 3 дни
Как пък не. Само 1/2. Повече са. Съгласните са някой дъртак, който няма да мобилизират и няма внуци. Или някое хлапе, което е отговорило набързо и въз основа на житейския си опит от компютърните игри. Е случая с Бонго Бонго по-долу е по-сложен и подлежи на медицинска интерпретация. не съм специалист. Разумните ще откажат да умират.
722
3
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 дни
Който е бил или е генерал да ходи да брани и пази границите. Генерали в политиката не ни трябват.Полковници шмолковници вън.
721
1
 
8
 
! Отговори
Роза преди 3 дни
Защитата на родината вече не е въпрос на мъжка чест,както е било някога!Помните ли,че поетът Д.Дебелянов е загинал в Първата св.война,където се е бил като доброволец?! Няма вече идеалисти като него,защото времената са други!
720
11
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 дни
Няма нужда от призиви към българина, той си е войн по ген. Русия са яли попарата ни,Англия също, чак са се възхищавали на врагът ние за тях.Долу Радев с химикала да предадем черноморието.Оставка немедленно
719
4
 
8
 
! Отговори
За 797 преди 3 дни
Амчи и аз не харесвам закона. Дали е незаконен - друг въпрос. Действаща законова разпоредба е. Въпроса е, че дори да не успееш да избягаш просто ще си полежиш в затвора. Пък после ще те амнистират и живота продължава. Оня дето го убият или мина му откъсне краката ще е прецакания.