Всеки втори признава: Не би бранил родината с оръжие в ръка

Според мнозина хората не бива да плащат за глупостта на политиците
28 юни 2024 21:30, Красимир Ангелов
937
Всеки втори признава: Не би бранил родината с оръжие в ръка
Снимка: БГНЕС

Младите хора в България да получат базова военна подготовка, която да се провежда от запасняци и резервисти. Подобна идея лансира президентът Румен Радев преди 2 седмици по време на четвъртия национален събор на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

"Преди всяко семейство бе свързано по някакъв начин с армията. Днес това вече не е така", заяви тогава държавният глава.

Още по темата
Думите на президента срещнаха възмущението на председателя на ДПС Делян Пеевски, който отсече, че младежите на България няма да ходят в задължителна казарма.

"Буди тревога, че в дните до конституиране на новия парламент и старта на преговори за съставяне на редовно правителство Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, като заговори за мобилизационен резерв и връщане на наборната военна служба“, посочи Пеевски.

В разгара на дискусиите дали трябва да има военно обучение за всички мъже, които не са ходили в казарма, Dnes.bg ви попита: Готови ли сте да защитавате България с оръжие, ако се наложи? В традиционната ни анкета гласуваха точно 3329 души.

Едва 13% от анкетираните декларират, че ако се наложи ще го сторят, защото това е дълг на всеки българин. Други 26% казват, че ще го сторят, но само и единствено ако има пряко нападение срещу България и са категорични, че няма да се бият в подкрепа или за интересите на чужди държави.

На фона на тези цифри цели 45% са категорични, че няма да хванат оръжие, защото настоящите военни конфликти са единствено плод на глупостта и болните амбиции на световните политици и хората не трябва да плащат заради тях.

Други 5% отчитат, че дори и да искат да защитят страната си няма как да го направят, защото нямат дори и елементарна военна подготовка. А 11% от анкетираните са категорични, че просто ще напуснат страната и ще потърсят спокойствие другаде, ако някога се стигне до такъв тежък момент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


937
Още от ЕС
Не изпълняваме само един критерий за Еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
758
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Вождовете напред, па другите че си помислат.:))
757
0
 
3
 
! Отговори
Сголвръкатанож преди 3 дни
Можем да воюваме . Но сме малко дъртий вече главорез. Ама зависи стещу кого.
756
0
 
2
 
! Отговори
До 767 преди 3 дни
Брейййй ! Как позна бе ! Да не си политик или имаш роднина политик та така долно ги браниш?
755
1
 
11
 
! Отговори
До 763 преди 3 дни
Независима ! От кого? От САЩ, от Брюксел ли ? Не ставай смешен бе и си вземи хапчетата
754
3
 
6
 
! Отговори
до 760 преди 3 дни
До Анонимен,не са политиците проблема,не може една шепа политици да окраднат толкова колкото крадат останалите 8 млн.,мързеливия и крадлив народ е проблема,колкото и да не искате да признаете,държава не случила на население както много хубаво е казал някой
753
4
 
7
 
! Отговори
нищо ново преди 3 дни
зад патриотизма на българина се крие просто интерес,ако българия ги караше да работтя,да плащат сметки и данъци,нямаше да са такива патриоти,но понеже сега всико им пада от небето,политиците им позволяват да крадат безнаказано са големи патриоти
752
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Защо Бг е в ЕС и НАТО, защото е малка, с малко население и е много ценна и трябва да я пазят ЕС и НАТО като зеницата на очите си, а и Бг си плаща вноските към тях.:))
751
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Само раздайте оръжие, хората знаят къде да прочистят първо.
750
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тука коментират само ***,които още не могат да преглътнат,че сме станали независима държава.
749
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Днес е голяма скука.Държи се стара информация,а нито един гербер още не се е изходил.
748
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не вярвам да има и толкова, които са готови да умрат за разни думички като родина, демокрация, независимост, свобода и т.н.
747
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ако ме мобилизират предпочитам първо да си изчистим родината от корумпирани политици и престъпници до девето коляно.
746
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Очакват да браня някаква територия за да могат родните апаши спокойно да ме крадат и мачкат? Как ще стане тая работа?!
745
6
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 3 дни
аз съм за задължителна наборна служба след завършване на училището! и без рушвети! и пеевски го искам да е там да видим как ще си отвори ненаялата се уста и как ще защити България без българи! всички в армията, за да са полезни с нещо на Родината, та дори и жените е хубаво да бъдат обучени!
744
2
 
23
 
! Отговори
Альоо преди 3 дни
Коректното заглавие в случая не е - Всеки втори признава: Не би бранил родината с оръжие в ръка! А: Само 13% са съгласни да воюват за чужди интереси!!!
743
3
 
7
 
! Отговори
@@@ преди 3 дни
Всички дето не можем да избягаме на друг континент ще я браним, *** си знаят работата, закон за мобилизация, пускат заптиетата да ни ловят, на газките и директно в окопа, който има късмет/връзки става бацил или в подводницата/кухнята, другите в месомелачката...който е ходил в казарма им помни *** ,но изпитани похвати, знаят че по време на война основния закон е устава и карат по него
742
0
 
5
 
! Отговори
До 781 преди 3 дни
Войната не е само битка, а и логистика и резерви, професионалната армия не става за дълъг пълномащабен конфликт, защото рано или късно профитата са извън строя, тогава вадиш резерви дето най добре се обучават в наборната армия, всичко е въпрос на ресурс, как ще покриеш загубите
741
5
 
23
 
! Отговори
Банкер преди 3 дни
Много българи нямат почти нищо -освен кредити--А Хунтата на НАТО иска и животтът да им вземе -Ами кой Ще плаща после тези кредити бе ??? Хунтари евробандити атлантици -ще отидете на дъното на Атлантика БЕ!!!
740
1
 
21
 
! Отговори
Кой генерал преди 3 дни
Ще ги води? Ген Борисов, Атанасов и другите измислени генерали ли? Или Подполковник Полковник
739
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Няма значение какво е пипал,аз нямам какво да губят да се бият чорбаджиите,те имат какво да губят.