Харизанов: На никого не му се иска да е създател на "Орешарски 2"

Съвсем естествено е след 100 дни да подаде оставка
2 юли 2024 22:10, Стела Стоянова
31
Харизанов: На никого не му се иска да е създател на "Орешарски 2"
Снимка БНР

"На никого не му се иска да е създател на правителство "Орешарски 2" и да е участник в него. Ако няма ясно заявена подкрепа, която да почива на ясни приоритети и цели, съвсем естествено ще е да няма и ентусиазъм в участниците в това управление, да няма ентусиазъм и в обществото. Съвсем естествено е след едни 100 дни, които са нормалният толеранс за всяко едно нещо, това правителство да подаде оставка и да си тръгне". Това коментира пред БНР анализаторът Георги Харизанов.

"Тъжна история. Неприятно ми е да живея в такива времена", каза той относно случващото се с партия "Величие" в парламента. По думите му има няколко проблема в тази "многопластова идеологическа организация".

"След всичко, което видяхме през годините, доживяхме да видим и "Величие"", изтъкна Харизанов. И добави:

"Каквото и да се случи утре, в случай, че това правителство бъде гласувано, тези разправии и всичко, което чухме, целия сюжет около тази партия ще направят така, че се връщаме в годините на правителството на Орешарски. В момента започваме лека полека да навлизаме в тази хипотеза преди утрешното гласуване. Нищо в личността и политическата история на Росен Желязков и на номинираните за министри не заслужава подобно отношение и подобно сравнение, а то вече започва да се налага от само себе си. Ситуацията, в която изпадна цялата политическа система, е все по-неприятна и за гледане, и за коментиране, но тя става все по-неприятна и за живеене".

По думите му основният проблем е в системните партии. Управлението не търпи вакууми, обясни анализаторът:

"Когато т.нар. системни партии не се справят с това да излъчат подходящите хора, да излъчат подходящите послания и по този начин да спечелят достатъчно гласове, да продадат политическия си продукт на достатъчно хора на изборите, са възможни подобни явления, които с незначителните при нормална избирателна активност 100 хил. гласа в момента да се превърне в централен сюжет".

Според него е най-нормално ГЕРБ да предложат силните си фигури като част от евентуален нов кабинет.

"ГЕРБ и останалите политически сили продължават да живеят с мисълта за твърдото си ядро и всичко, което се прави и се говори, е насочено към избирателите на ГЕРБ. И присъствието на Борисов в президентството и на консултациите, и на връчването на мандата, и състава на правителството са ясно послание към избирателите на ГЕРБ".

Защо правосъдният министър трябва да е нечий, попита Георги Харизанов относно предложения проектокабинет.

"Защо не приемем, че правосъдното, земеделското министерства са министерства, които са ръководени от секторни специалисти и че това е някакъв жест на приемственост по отношение на служебното правителство, ако щете и към президента. И е послание, че светът не започва и не свършва с това правителство. Приемствеността не трябва на всяка цена да бъде тълкувана като намеса на мафията в политиката, защото този сюжет се изчерпа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Общество
Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
8
 
! Отговори
Ако всеки преди 1 ден
у нас се занимава, с това което умее, а не с това, което мисли, че умее, нещата сигурно щяха да се случват по друг начин.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Пускаш вчера сутринта тв-по трите национални телевизии се мъдрят Калинка от ГЕРБ.Тежкотонажната Сачева, мало умния Добрев,Къдравата Сю и 1 час лъжат и мажат. Това е пълно безобразие.Народът мрази ГЕПИ и ДПС.Всяко тяхно правителство ще бъде свалено.Народът ще излезе на улицата !
20
9
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 дни
Един от най-смислените анализатори! Хейтърчетата не ги броим, на тях не им е дадено да мислят!
19
5
 
5
 
! Отговори
ПП-ЧЕРВЕНИ С(ВИНЧЕТА преди 2 дни
СЪН НЕ ГИ ХВАЩА, ЧЕ ЕС И НАТО ПЛЪТНО ПОДДЪРЖАТ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ...
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Абе харизанов, на никого не му се слушат твоите мисли
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Според гербавия анализатор,100 дни ще бъдат достатъчни на Боко да открадне това,което не можа през последните три години и после да си ходи.
16
2
 
14
 
! Отговори
водопроводчик преди 2 дни
всеки герберистанец е активизиран да лъска имиджа на Бойко все едно няма друга алтернатива.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Защо този схемаджия се изявава като анализатор?
14
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 дни
А на Бойко-3?Боже опази!
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Проблемът е в лидерите, които отказват да поемат отговорност и да се включили в партиите си като удавници. Ако ББ си беше подал оставката вече щяхме да сме в Шенген със стабилно правителство между ГЕРБ и ДБ. Уви обаче, не само че ББ продължава да вилнее ами вече имаме и пеефски. На ти тогава величие и техните циркове
12
4
 
9
 
! Отговори
Борисов преди 2 дни
Ако има поне малко достойнство,да си оттегли проектокабинета.
11
4
 
10
 
! Отговори
Ганьо преди 2 дни
Някой няма ли най-после да каже на висок глас, че тази страна с това племе няма бъдеще? Не опитахме ли всичко?
10
3
 
12
 
! Отговори
Етиен преди 2 дни
Имам "6-то чувство" , че правителството ще бъде избрано с "Трик"
9
1
 
7
 
! Отговори
Имам чеството преди 2 дни
Целият политически елит следи това което се случва в България и го гледа като сериал от Netflix и се счупва от смях.
8
0
 
9
 
! Отговори
Това нищо не е преди 2 дни
11 Идеялен е за ГЕРБ
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И след като ще подава оставка след 100 дни.Защо Трябва да ни губи времето бре " прогнознико"??-:)
6
2
 
5
 
! Отговори
Хм преди 2 дни
Формално няма проблем да бъде гласуван кабинет.ГЕРБ И ДПС са с 114 депутати,а да се купят още десетина броя не е проблем,при наличие на неограничени бюджети и в двете партии,които акумулираха колосални суми при досегашното си управление.Къде е проблемът?Ами ще лъсне истината,че истинският шеф е Доган,а Баце е само служител!Което означава и край на неговата партия,ДПС ще я погълне!Естествено,Тиквоний си дава сметка за това и всячески се старае да се разграничи от ДПС.
5
2
 
12
 
! Отговори
Лешничарски преди 2 дни
Нали ви е ясно, че избори с толкова ниска избирателна активност са нелегитимни и само показват колко пари могат да извадят от герп/дъпъсъ за купуване и продаване.Вървят по острието на абсурда в момента.Стабилен тиквен кабинет, римейк на този от 2017-та няма да има.
4
3
 
13
 
! Отговори
БОГ преди 2 дни
Бохо Павияна добре ли плаща с народна пара от чувалите с пари които изнася.
3
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Коя е Галя