"Тренд": ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място

ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС са събрани в половин процент
Обновена: 7 юни 2024 07:54 | 7 юни 2024 07:50, Александър Попов
316
"Тренд": ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ ще спечели изборите, като за тях ще гласуват 26,5% от хората, които застанат пред урните. За второто място се борят три формации с под половин процент разлика - ПП-ДБ с 15,3%, "Възраждане" с 15,1% и ДПС с 14,9%. Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна, сочат данните на "Тренд". Проучването е проведено между 29 май и 4 юни по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп” сред 1007 пълнолетни граждани.

Според проучването БСП запазва петата си позиция с 8,5% от гласуващите, а зад нея е "Има такъв народ" с 5,9% от заявилите, че ще гласуват.

Няколко малки формации са с шанс да преминат 4-процентната бариера. Това са "Солидарна България" с 3,4% и "Синя България", която получава подкрепата на 2,1% от гласуващите.

След тях се нареждат ВМРО с 1,4%, “Левицата” - 1,3%, и “Български възход” 1,1%. Опцията “Не подкрепям никого” събира 4,4%, но резултатът не участва в разпределението.

Електоралната картина се повтаря с незначителни разлики по отношение на изборите за Европейски парламент.

Изследването не отчита сериозна динамика между подкрепата за партиите на парламентарните избори и тези за Европейски парламент. Поради пренебрежителната дистанция обаче между втория, третия и четвъртия не е изключена различна подредба при резултатите за евровота.

Проучването на "Тренд" е проведено между 29 май и 4 юни чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1007 души на възраст 18+. Изследването е по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от Избори 2024
Днес гласуваме: 6100 искат да се депутати у нас, над 400 в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 170 Къде съм казвал че другите не са смееешници, мааалоум? Ти вярно ли гласуваш за престъпника Марков дето го финансира НПО финансирана пък от САЩ? Я виж каква къща палат има тоя Марков. Как я има с една заплата на преподавател?
146
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както каза един форумен - да си отворим по бира. Няма файда да им се нервим: победителите не ги съдят. Аз няма да ходя за гъби този път. Но много моля, изрожденците да не разчитат на гласа ми. Тея лъжат най-много (не лично те, а шефът им). Далеч преди да излезе по-миналата година за лъжливите политици, аз знаех, че първенец е гусин Костадинов. Броил съм му лично лъжите, и на други депутати. Този наистина ги удря в земята. Е нема как да стане да съм му фен, сори, или с други думи: хрен тебе! Вот!
145
3
 
7
 
! Отговори
До 164 преди 3 седмици
Колкото вземат, толкова. Важното е че се държат достойно и истински! Казват проблемите проблемите такива каквито са и предлагат решения. Говорят и със имена. Защо Лидерите на другите партии не направят същата кампания? Защо Борисов, Пеевски не излязат и те да говорят с гражданите и да отговарят на живо на въпроси били те и неудобни?
144
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КИРЧО У КАУША!
143
6
 
5
 
! Отговори
2мипиона пенсионери преди 3 седмици
Помните ли мижавите левчета които ви даде Боко за 13 години. Вие сте СИЛА,гласувайте правилно,иначе САЧЕВА ви чака зад ъгъла....
142
2
 
4
 
! Отговори
До 164 преди 3 седмици
А другите не са смешници прав си, те са откровенни лъжци и не ги интересува народа. Гледат се само далаверките, парите, да се уреди някой близък. 35 години лъжи и яко крадене и съсипване на държавата. Били смешници, а ти къв си бе. Що не излезеш да се покажеш да те видим. Много ви е страх от нови лица ама много, щот не ви играят по свирнята.
141
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 164 - Така казваха и за Борисов, преди 16-7 години. Ех, сега да не забравяме, че тогава имаше Слави Трифонов да му води кампания ... Не забравяйте никога, че Слави Трифонов го канеше, че винаги осмиваше тройнтса коалиция, а Боисов беше спастеил, едва ли не.Това беше, кгоато рейтингите на Трифонов варираха между 700 000 на слаба вечер и над 2 млн души, на силна.
140
14
 
6
 
! Отговори
Абе преди 3 седмици
я ше си гласувам за Възраждане, па да видим втори или първи ще са!
139
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ох ... Като прочетох откъсват, си помилсих, че се ракъсват и си представих няколко от висшите им членове ... Ама адйе да не говоря, че ми стана едно драго и мило :)
138
0
 
1
 
! Отговори
Да бе, преди 3 седмици
...чантаджии били решавали вота! Какви ли не глупости се наслушахме!
137
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 162 И какво като са пълнили зали тия смеешници плондера Марков и Ивелинчо? Ще вземат 1 % максимум 2 %.
136
1
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
(продължение)Ох, само чантата ме не се опитвай да вземеш! Ще изреве като мълния през юли и ще изчезне, ще се разтвори в пространството. Той без чантата е нищо. Чантата - тя му осигурява доход от 3 к месечно плюс бонуси, плюс възможност за уреждане на роднини...
135
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Партия "Величие" направи най добрата предизборна кампания. Без реклами в медиите, без билбордове, без участия в националните телевизии и без да плащат на социологически агенции за проценти. Единствените които подходиха честно и се изправиха пред хората. 2 месеца обикалят страната и чужбина, 50 срещи, пълни зали, излъчват на живо онлайн, отговарят на въпроси на гражданите. Другите партии да вземат пример!
134
3
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
За Герб гласуват чантаджиите, хората с чанти. Около 300 000 са в цяла България. А уж от ППДБ щяха да намаляват държавните чиновници... Нищо не намалиха, всички герберски калинки са по местата си. На какво не е способен човекът с чанта, за да запази чантата си! Накарай го да коментира международното положение - ще говори с часове! Кажи му, че трябва да яде варени моркови - ще ги яде с килограми! Плесни му шамар - ще се ухили! Ами ако му вземеш чантата? (продължение).
133
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кольо Мамин, не само Тиквата, а и Киро Тъъъпото, Асенчо Облещения, Пеевската свиняяя, Христо Иванов козела...са за при бай Ставри на очна ставка.
132
3
 
5
 
! Отговори
Мамин Кольо преди 3 седмици
Боко в панделата и хоп ГЕРБ на бунището...
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
прогнозираното програмиране и промиване на мозъци започна
130
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 150 МЕЧ? Дето лидерът й е от най- големите предатели в парламента Радо Гела??? Ти си се побъркал честно.
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен БОИКО ШЕ ВА ОПРАЙ
128
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 138 То Русия колкото години ни краде, няма стигане. Не ща да ни краде пак през Възраждане, не, благодаря.