Радев наложи вето за пращането на бронирана техника за Украйна

Върна в НС Закона за ратифициране на Споразумението
Обновена: 4 дек 2023 18:49 | 4 дек 2023 10:19, Александър Попов
617
Радев наложи вето за пращането на бронирана техника за Украйна
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев подчертава, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“. Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони. „Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет“, заявява президентът.

„Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им“ е позицията на държавния глава.

В мотивите си Радев заявява, че със Закона за Ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г., България се лишава от военна техника с наличното към нея въоръжение и резервни части. Като държавен глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България съм длъжен да обърна внимание за възможните негативни последици от това решение и да предоставя възможност за ново обсъждане.

Видно от мотивите, придружаващи закона, както и от предшестващото го Решение на Народното събрание от 21.07.2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна, техниката, която България се задължава безвъзмездно да отдаде следва да е „с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи“. Считам, че това обстоятелство не е достатъчно добре обследвано от народните представители.

От дискусиите при приемането на законопроекта в Народното събрание е видно, че голяма част от тях не са били запознати с конкретния списък на предоставяната техника към момента на гласуването, което ги поставя в невъзможност да преценят дали тя действително е с отпаднала необходимост. Във водещата парламентарна комисия по отбрана само един неин член е взел участие в обсъждането, а от дебатите в пленарната зала става ясно, че едва няколко народни представители са се запознали с Приложение № 1 към Споразумението. Провеждането на двете гласувания в рамките на един ден допълнително ограничи възможността на депутатите да се информират за точните параметри на Споразумението, преди да го ратифицират.

Така не са взети предвид военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи. Тяхното изпълнение е поставено под въпрос без наличието на бронирана техника, а с такава, след изпълнение на споразумението, министерството няма да разполага. Лишаването на Министерството на вътрешните работи от способности не е съпътствано с каквито и да било постъпки за придобиване на нова бронирана техника. Не е известно дали такова е планирано и за кога. В проекта на Закон за държавния бюджет за 2024 г. не са предвидени средства за придобиване на необходимото за изпълнение на военновременните задачи на МВР оборудване, заявява Радев.

Още повече, че и в момента Главна дирекция „Гранична полиция“ не разполага с достатъчно количество от нужната й високопроходима техника. Понастоящем този дефицит се компенсира с транспортна техника от Българската армия. Предоставяната с това Споразумение на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва при защитата на българската граница – въпрос от съществена важност, както за вътрешната сигурност, така и за изпълнението на външнополитическия приоритет на страната за пълноправното присъединяване на България към Шенгенското пространство. Такава техника е особено необходима на фона на лошото състояние на прилежащите към възпиращото съоръжение пътища, които са истинско изпитание за разполагаемата в момента техника.

Важно е да се отбележи, че предоставяната техника е особено подходяща за ползване във високопланинските погранични райони и при тежки зимни условия. Това е особено необходимо за изпълнението на мисията на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, призвана да оказва помощ на населението при бедствия и аварии, вкл. в трудно достъпни зони. Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Климатичните промени предполагат, че случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват, което налага укрепването, а не отслабването им.

Предвид изложените мотиви и убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет, упражнявам правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България да върна за ново обсъждане Закона за Ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г., заявява още Радев.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


617
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
14
 
7
 
! Отговори
Семов преди 9 месеца
Такива ,,патриоти" за България са ми противни.Не се усеща др. Радев ,че ни бута с две ръце към Путин...Или нарочно го прави.Няма ли сила в държавата да го спре този руснак?
317
10
 
14
 
! Отговори
Предатели с Пералня преди 9 месеца
Един истински политик има в България - Радев и той ще смаже предателската ***!
316
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
404 ще изгуби с или без тях. Даването на повече военна помощ само ще увеличи жертвите и ще удължи агонията. Лъжа ли е!
315
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хубавото е че от този б....к нищо не зависи само си търси овци за бъдещият проект.
314
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
да бъде освободен от поста час по-скоро
313
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
защо не е използвана тази техника до сега за нещо?... защото не става най-вероятно, но радев иска да сме с неработеща техника от 2-та световна явно
312
8
 
14
 
! Отговори
Шопендар преди 9 месеца
Сащ изпращат помощи за украйна,но винаги срещу залог,ние сиромасите подаряваме техника,с която можем да вадим закъсали автобуси и камиони по пътищата,и да спасявсме хора.докога ще ги търпим тия мекерета управниците
311
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а защо чак сега се сети румбата за употреба на тези тенекии за опазване на границата ни, ми защото не стават за нищо ама резидента и *** му свиди щом е за Украйна, и защо България дане се обзаведе с работещи, нови машини?... резидента да не би да ни готви за рашистанско "освобождение"
310
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До панчоДа, наистина браво. За съжаление само един е адекватен, при това професионалист, който мисли. Останалото е плява, с неадекватно мислене.
309
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ние от БКП (тесни), настояваме въпросните бронетранспортьори незабавно да отидат в помощ на великия Съветски Съюз !
308
10
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 9 месеца
За БТР-ите не мога да коментирам. Не разбирам , но да кажа за войната на Путин.Отвратителна и гнусна безсмислена война , на пс-и-ха-ра Путин. Настъплението на НАТО към границите на Русия започна след анексията на Крим.Разминаха се санкции към Русия , и Путин реши че може да нападне Украйна, без последствия.Ако имаше санкции , Путин нямаше да посмее. Голяма грешка. Очевидно е че Путин ще надделее над Украйна , но на каква цена ? Русия никога няма да бъде същата уважавана и равноправно страна в г
307
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЗЕЛЕНСКИ Е РУСКИ ШПИОНИН РАБОТИ ЗА ПЪЛНА ПОБЕДА НА РУСНАЦИТЕ.
306
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радеф, ти си срам за България! Импийчмънт ВЕДНАГА!
305
2
 
6
 
! Отговори
цитат от мрежат преди 9 месеца
Законопроектът, каза той по телевизията, ще обхваща какво да се прави с хората, които се бият две години без ротация, как да се демобилизират войници, които са се завърнали, след като са били военнопленници, и също така ще се занимава с въпроси, свързани с наборната възраст. ЯВНО ПЛЕННИЦИТЕ НЕ ГИ ПУСКАТ НА ФРОНТА ДА НЕ РАЗКАЖАТ ИСТИНАТА ЧЕ РУСНАЦИТЕ СА ПРАВИ И ФРОНТА ДА РУХНЕ.
304
8
 
18
 
! Отговори
Грък преди 9 месеца
ПРАВ Е ! ! !
303
3
 
4
 
! Отговори
цит.ат преди 9 месеца
Броят на мъжете на възраст над 25 години, които са резервирали места в университети през първата година от инвазията, се е увеличил с 55 000 в сравнение с предходната година, написа министърът на образованието Оксен Лисови във Фейсбук през септември.Някои гласове на Запад предложиха Киев да увеличи мащаба на набирането си, като привлече по-млади мъже.
302
4
 
7
 
! Отговори
Военен брокер преди 9 месеца
Ако доставят до месец 100 нови БТР Брадлита за Бг само тогава да дадем наще ( стар модел са ни ,но са чисто нови не са ползвани на търгове за любители на военна техника втора употреба в лошо състояние почват от 30 хил $ цените )
301
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Eвaлa, шanka!
300
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Края на Украйнакогато участваха във фашисткия държавен преврат спонсориран с четири милиарда целени сега си получамват заслуженото.
299
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И от какъв зор да им даваме таралясници,нали имат супер -дупер модерната натовска техника,Брадлита,Страйкъри и прочие краварски тенекии? Ама те очевадно стават само за холивудските бози и вършат работа срещу камилари без сериозно въоръжение.