Радев наложи вето за пращането на бронирана техника за Украйна

Върна в НС Закона за ратифициране на Споразумението
Обновена: 4 дек 2023 18:49 | 4 дек 2023 10:19, Александър Попов
617
Радев наложи вето за пращането на бронирана техника за Украйна
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев подчертава, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“. Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони. „Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет“, заявява президентът.

„Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им“ е позицията на държавния глава.

В мотивите си Радев заявява, че със Закона за Ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г., България се лишава от военна техника с наличното към нея въоръжение и резервни части. Като държавен глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България съм длъжен да обърна внимание за възможните негативни последици от това решение и да предоставя възможност за ново обсъждане.

Видно от мотивите, придружаващи закона, както и от предшестващото го Решение на Народното събрание от 21.07.2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна, техниката, която България се задължава безвъзмездно да отдаде следва да е „с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи“. Считам, че това обстоятелство не е достатъчно добре обследвано от народните представители.

От дискусиите при приемането на законопроекта в Народното събрание е видно, че голяма част от тях не са били запознати с конкретния списък на предоставяната техника към момента на гласуването, което ги поставя в невъзможност да преценят дали тя действително е с отпаднала необходимост. Във водещата парламентарна комисия по отбрана само един неин член е взел участие в обсъждането, а от дебатите в пленарната зала става ясно, че едва няколко народни представители са се запознали с Приложение № 1 към Споразумението. Провеждането на двете гласувания в рамките на един ден допълнително ограничи възможността на депутатите да се информират за точните параметри на Споразумението, преди да го ратифицират.

Така не са взети предвид военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи. Тяхното изпълнение е поставено под въпрос без наличието на бронирана техника, а с такава, след изпълнение на споразумението, министерството няма да разполага. Лишаването на Министерството на вътрешните работи от способности не е съпътствано с каквито и да било постъпки за придобиване на нова бронирана техника. Не е известно дали такова е планирано и за кога. В проекта на Закон за държавния бюджет за 2024 г. не са предвидени средства за придобиване на необходимото за изпълнение на военновременните задачи на МВР оборудване, заявява Радев.

Още повече, че и в момента Главна дирекция „Гранична полиция“ не разполага с достатъчно количество от нужната й високопроходима техника. Понастоящем този дефицит се компенсира с транспортна техника от Българската армия. Предоставяната с това Споразумение на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва при защитата на българската граница – въпрос от съществена важност, както за вътрешната сигурност, така и за изпълнението на външнополитическия приоритет на страната за пълноправното присъединяване на България към Шенгенското пространство. Такава техника е особено необходима на фона на лошото състояние на прилежащите към възпиращото съоръжение пътища, които са истинско изпитание за разполагаемата в момента техника.

Важно е да се отбележи, че предоставяната техника е особено подходяща за ползване във високопланинските погранични райони и при тежки зимни условия. Това е особено необходимо за изпълнението на мисията на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, призвана да оказва помощ на населението при бедствия и аварии, вкл. в трудно достъпни зони. Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Климатичните промени предполагат, че случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват, което налага укрепването, а не отслабването им.

Предвид изложените мотиви и убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет, упражнявам правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България да върна за ново обсъждане Закона за Ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г., заявява още Радев.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


617
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да де, за носителите на "ценностите" в Ирак, Югославия, Сирия, Либия, Афганистан...е демократично. И какво стана? Още не проумяват, че не могат да си разиграват вече свободно коня глобално.
57
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От Александър Невски насам , всички руски политики са подчинени на монголския завоевател.Ненавист и омраза към западния континент
56
10
 
3
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 9 месеца
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА!
55
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Киевският наркокартел продължават да мобилизират тийнейджъри: този път те набраха почти цял взвод. Един от центровете за подготовка на резерви от сираци на 103-та бригада за териториална отбрана на киевският наркокартел е тренировъчният лагер Гаймадат Сич, чийто директор служи в част под ръководството на полковник Валерий Курко. Бавно командването на киевската хунта започва да използва резерви на фронта под формата на "Зеленски-Югенд" - така или иначе никой няма да помни и тъжи за загиналите сираци.
54
6
 
13
 
! Отговори
Браво преди 9 месеца
Браво Радев, затова и рейтингът ти е най висок.Има защо...скоро и в политиката.Малко остана.Измети тия големите оцветени в кафяво езици.
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ВС на РФ заеха позиции край Артемовск, които от пролетта бяха държани от киевският наркокартел. "Продължавайки настъплението западно от Артемовск, нашите войски превзеха няколко вражески позиции, включително разсадник, който зомбитата държаха от пролетта на 2023 г.", каза военкора Борис Рожин. В това направление зомбакнацистишена остана без подкрепления и ротация. Сред зомбитата на киевската хунта настъпва деморализация поради огромните загуби. Като цяло ВС на РФ постигнаха тактически успех и напълно си върнаха инициативата в Артемовско направление.
52
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако бъде позволено на Путин да спечели в Украйна, цената за всички наши демокрации ще бъде историческа и трагична. Демокрацията е най-великото постижение на човечеството. За това трябва да подкрепяме Украйна до победа над Русия, каквото и да ни струва това, с цената на всякакви жертви и усилия.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ЕВРОАТЛАНТИК. Тцъ тцъ тцъ ... няма пък.
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия обяви война на целия Западен свят Продължение на политиката на Александър Невски със сближаване монголските претенции за завладяване на Западна Европа.Тази политика е подета и от руските царе и от комунистите по късно.Йакъвто е и Путин и повечето руски олигарси.С произход КГБ.
49
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Националният предател и руска слугиня, отново помага на гасударите си от кремъл, съвремените нацисти!!!
48
14
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 9 месеца
РЕВЕТЕ РУСОФИЛСКИ ПРЕДАТЕЛИ! РЕВЕТЕ! РАДЕВОТО ВЕТО НА РАДЕВ ЩЕ БЪДЕ ПРЕЧУПЕНО КАТО РУСКИ МАФИОТ ОТ АМЕРИКАНСКИ ПОЛИЦАЙ.
47
6
 
13
 
! Отговори
Мунчо преди 9 месеца
Тагаренко хубаво иска да праща бронирана техника, ама да вземе да прати с тях и малко българчета - евроатлантичета, защото на фронта не останаха живи украински войници....
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 46. Нормално е за нас - винаги изтърваме питомото и после гоним дивото
45
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И какво ще помогне тази техника на укрите? За някой друг час и ще е на скраб. Видя се какво стана с прехвалената "модерна" другата от юни досега...
44
15
 
2
 
! Отговори
Интересно: преди 9 месеца
Ако трябваше да се предостави помощ за рашистите как щеше да реагира Зеления чорап? Сигурно щеше да иска да е двойна. Агентът си е агент, особено като е български генерал. Както Р.Димитриев и В.Заимов навремето, все предатели на България. Получил инструкции на срещата с Митрофанова.
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия провежда специална военна операция на територията на бившата УССР.
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 47. Ога на е уплашИла ?
41
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега като снега блокира половин България, тази техника можеше да се използва, не да я подаряваме на нацистите
40
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радев взе че се сети най-накрая...
39
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия заплашва Европа и в това число и България с саморазправа.Русия заплашва и България да я накаже за това , че отказва да влезе в съюз с нея .Президента ни не е в час Или е откровен предател Предателите се наказват с коршум.