ГЕРБ и ПП-ДБ си стиснаха ръцете, премиери на ротация – Денков и Габриел

За по 9 месеца е запазено мястото за министър-председател
Обновена: 22 май 2023 14:36 | 22 май 2023 14:21, Камелия Цветанова
942

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха, че ще има правителство с втория мандат като премиерът ще е ротация за по 9 месеца. Първо мястото ще заеме Николай Денков, а вице и министър на външните работи ще е Мария Габриел.

След изтичане на срока Денков щеподаде оставка, която ще бъде гласувана от парламентарните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ и за премиер ще бъде избрана Габриел.

Денков призна, че ситуацията е много трудна, а Габриел уточни, че 48 часа лидерите на двете най-големи коалиции са водили преговори с разум, а не се емоции и са направили големи компромиси, за да се намери изход.

„Това, което предложихме на ГЕРБ е да използваме импулса и да стъпим на законодателната програма, на управленска програма, която изработихме и се предлага да имаме премиер на ротационен премиер. Мястото на Габриел в един такъв кабинет е ясно. Тя е човекът, който може да помогне много за реализиране на един от най-важните приоритетите – интегрирането в европейските структури, в Шенген и еврозоната“, посочи Денков.

Той добави, че новото мнозинство в НС трябва да реализира конституционна реформа с широка подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство в ЕС, да реализира цялостна съдебна реформа.

„Като гаранция то ще работи поне 18 месеца. Правителството с втория мандат се ангажира да внесе в срок бюджет с 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците, да промени изборния кодекс, така че да се върне машинното гласуване, да изработи механизъм за състав на регулаторите с изтекъл мандат. Ако по някакви причини изпълнението на програмата тръгне накриво, аз ще си подаде оставката и процесът ще стартира отново“, обясни Денков.  

Мария Габриел коментира, че докато е водила разговорите с останалите политически сили, се е видяло, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава основа.

„Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ през последните 48 часа заедно и с разум, а не с емоции, водихме преговори и направихме много отстъпки всички в името на това България да има редовно правителство“, каза тя.

Габриел прочете декларация за национално управление, около която са се обединили първите две сили в НС.

В нея се казва, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепя правителство, сформирано с втория мандат, а в края на всеки 9 месеца премиерът подава оставка, двете ПГ я гласуват и подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група.

„Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програма, ще се приемат промени в Конституцията за съдебна реформа,  ще се създаде механизъм  за номинациите на регулаторните органи, избирани от НС“, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


942
Още по темата: ГЕРБГабриелППДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
664
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чакайте 5 лв.нафта и 10 лв.олио,вероятно помните не беше много отдавна
663
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е връх на политическия цинизъм и вулгарност.Следващият път гласувам за Възраждане.
662
8
 
2
 
! Отговори
Христо Ботьов преди 10 месеца
Свобода за стоте народа,мъкнещи рускофашисткия нечовешки хомот ! Сеетът му писна от вонята на разпадащият се гниещ труп на Руския хаганат и с общи усилия трябва да освободи страдащите под неговия гнет! Боят настана,братья!
661
3
 
2
 
! Отговори
Пловдив преди 10 месеца
От това печели Възраждане
660
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой ако има по-добра идея за изход от продължаващата 2 години патова ситуация в държавата, да каже каква е тя. Но никой не предлага решения за изход. Най лесно е да кажеш - не или пък - не съм от тук и съм за малко. Но ние живеем в тази държава и този пълен блокаж трябва да бъде преодолян. Добре е, че с малко помощ от тези, на които искаме да приличаме, партиите прогледнаха за тази необходимост.
659
1
 
3
 
! Отговори
Георги преди 10 месеца
Интересно ми е дали ГЕРБ ще се съгласи на финансов министър Асен Василев.
658
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези предадоха и двата ни електората. Съжалявам, но ще пусна протестно за Възраждане. Писна ми от безпринципност
657
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като не гласувате си мълчете.Няма нормален човек ,който да гласува за "възраждане",ИТН или ДПС. Ако направят това което казват, а именно истинска реформа и справеливост ,тогава ще подкрепя всички и всичко.А най-вече да изпълнят обещанията си. Едно от тях е отнемане на имущество и пари,ако няма доказателстов за произход..Да има спазване на законите и те да са строги. А не някой ,който се мисли за бог да кара с 200 км..в час и да убива. Не всеки с пари да си купува прокурори,полицаи и съдии.
656
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съжалявам, но на следващите избори Възраждане ще има 50+ % !
655
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пази боже България от тези недоразумения.
654
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичкото вайкане на разни врачки напомня на една детска приказка преди калабалък години, приказката за майка и дъщеря, която си мислела като се ожени как ще роди момченце - Гъргалчо. Както си мислела това, изведнъж двете започнали да фантазират какви несгоди ще сполетят малкия Гъргалчо. Заревали, заскубали коси, занареждали: Гергалчо, мамин Гъргалчо, каква я мислехме, каква стана...
653
5
 
17
 
! Отговори
Натовският генерал преди 10 месеца
Няма да се учудя на следващите избори Възраждане да станат първи....
652
0
 
3
 
! Отговори
Библиотекаря преди 10 месеца
Някой от вас знае ли защо Габриел Гарсия маркес е определен за ,,най-големият писател"? Определен е от човечеството за номер едно не заради художествените си качества,а заради истините които е написал в своите произведения.Човек който никога не е премълчавал каквото и да е.Но върхът на неговият шидьовър е един единствен пасаж от романът ,,100 години самота",където на въпросът отправен към полковник Аурулеано Буендия ,,Кои са социал-демократите?" Полковникът отвръща ,,ТОВА СА МАСОНИТЕ".
651
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До На Боко Чекмеджето - То се видя на места, където имаше избори. ПППП нищо не направи. НИЩО!
650
1
 
5
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 10 месеца
100 дена. Толкова ще му дадат на Кирчо. Преди местните избори ще го наритат. Боко няма да дели мегдан с ППДБ на изборите за кметове и съветници. Тоя път даже не му трябват и помощници. Може сам по всяко време да ритне канчето.
649
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз НЕ ГЛАСУВАХ ЗА ТОВА!
648
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За съжаление искам да констатирам, че единственият разумен ход на българите е граждански размирици, ако не и война! И разбира се терминали 1/2. Държавата е овладяна от вън, а прокуратурата и съдебната система са само върхът на айсберга. Българите тепърва предстои да патим, защото тепърва предстои да усетим какво е вдигане на данъци, замразяване на пенсии и заплати, а и бог знае какво още ни готви нео-либералната диктатура която се задава.
647
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Срам ме е, че търпим това! Срам ме от цялата тази ПОЛИТИЧЕСКА ПЕРВЕРЗИЯ и гавра с избирателите! Срам от наглата ПАСМИНА и ПОЛИТИЧЕСКИ ПЛАНКТОН в парламента! За тах хората не са важни, важно е да са на върха! Превърнаха управлението в казино, Габриел и Денков се качиха на ротативката и завъртяха изборния резултат, без капка МОРАЛ! ГЕРБ беше до тук, ПП и ДБ и останалите субекти в НС, също! Срамно е, че в парламента има партия, като Възраждане! Срамно е, че имаме такъв президент! Срам, голям срам!
646
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При следващите избори представяте ли си за кого въобще ше можем да гласуваме?!? Ясно е, че фаворит ще е Възраждане, но конкурент ще са "новите сини", сглобени от отломките на сегашната коалиция, деца на бурната любов, която от вчера е факт.
645
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде успокойте се малко.Длед 9 месеца бебе няма да има.Най-много нови избори.