ГЕРБ и ПП-ДБ си стиснаха ръцете, премиери на ротация – Денков и Габриел

За по 9 месеца е запазено мястото за министър-председател
Обновена: 22 май 2023 14:36 | 22 май 2023 14:21, Камелия Цветанова
942

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха, че ще има правителство с втория мандат като премиерът ще е ротация за по 9 месеца. Първо мястото ще заеме Николай Денков, а вице и министър на външните работи ще е Мария Габриел.

След изтичане на срока Денков щеподаде оставка, която ще бъде гласувана от парламентарните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ и за премиер ще бъде избрана Габриел.

Денков призна, че ситуацията е много трудна, а Габриел уточни, че 48 часа лидерите на двете най-големи коалиции са водили преговори с разум, а не се емоции и са направили големи компромиси, за да се намери изход.

„Това, което предложихме на ГЕРБ е да използваме импулса и да стъпим на законодателната програма, на управленска програма, която изработихме и се предлага да имаме премиер на ротационен премиер. Мястото на Габриел в един такъв кабинет е ясно. Тя е човекът, който може да помогне много за реализиране на един от най-важните приоритетите – интегрирането в европейските структури, в Шенген и еврозоната“, посочи Денков.

Той добави, че новото мнозинство в НС трябва да реализира конституционна реформа с широка подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство в ЕС, да реализира цялостна съдебна реформа.

„Като гаранция то ще работи поне 18 месеца. Правителството с втория мандат се ангажира да внесе в срок бюджет с 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците, да промени изборния кодекс, така че да се върне машинното гласуване, да изработи механизъм за състав на регулаторите с изтекъл мандат. Ако по някакви причини изпълнението на програмата тръгне накриво, аз ще си подаде оставката и процесът ще стартира отново“, обясни Денков.  

Мария Габриел коментира, че докато е водила разговорите с останалите политически сили, се е видяло, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава основа.

„Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ през последните 48 часа заедно и с разум, а не с емоции, водихме преговори и направихме много отстъпки всички в името на това България да има редовно правителство“, каза тя.

Габриел прочете декларация за национално управление, около която са се обединили първите две сили в НС.

В нея се казва, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепя правителство, сформирано с втория мандат, а в края на всеки 9 месеца премиерът подава оставка, двете ПГ я гласуват и подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група.

„Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програма, ще се приемат промени в Конституцията за съдебна реформа,  ще се създаде механизъм  за номинациите на регулаторните органи, избирани от НС“, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


942
Още по темата: ГЕРБГабриелППДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
644
1
 
16
 
! Отговори
бай Наш преди 11 месеца
от многото тарикатлъци на Радев и неговите съветници от БСП и ДС докараха така нещата територията България да управляват най-големите крадци начело с евро комисарката и измисления академик...а за следващите избори ще измислят нови партии начело с нови физиономии...туй е най-лесно
643
3
 
26
 
! Отговори
Добре е ! преди 11 месеца
Още днес можем да отчетем , че 50 % от гласувалите за ГЕРБ повече няма дори да се сетят , че има такава партия . А в следващите месеци , подкрепата за ГЕРБ ще е мижавите 4 % . Така се ликвидира партия - с предателство към електората ! Поне се отвори място за нова , истинска народна партия ! Добре е ! Време е !
642
0
 
8
 
! Отговори
дедо от село преди 11 месеца
Клиентите на Гешев БМБ и КПП се разбраха да участват заедно в далаверата "делкане на европари" като избегнат съдебно преследване, останалите партиики останаха с 0 в уравнението, сега ще лаят зад кервана
641
2
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 11 месеца
До Историк 683 Съобщението за преждевременната смърт на ГЕРБ, е силно пресилено.Тава е само блясък в очите ти.
640
7
 
10
 
! Отговори
Майната ви.... преди 11 месеца
До Анонимен 674 Добре вметваш , но гласувай за Възраждане и после да не съжаляваш.Възраждане е най лошото, което мажеше да ни се случи.Глупостите които говори Костадинов , няма да се случат.Разрушават имиджа на България, като член на европейското семейство.
639
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
всички знаем,че става въпрос за пари и да не ми говорят,че спасяват България щото ми иде да почна да ги замерям с камъни. Това лицемерие трудно ще го понеса, а по принцип съм спокоен човек.
638
3
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 11 месеца
До Българин 671 Този вариант е отново рожба на Борисов. Великан.Спаси държавата на Радев.
637
8
 
9
 
! Отговори
dd преди 11 месеца
За съжаление К. Костадинов се оказа прав, колкото и да не му вярвах.
636
2
 
14
 
! Отговори
Историк преди 11 месеца
Ритуалното самоубийство на спечелилата избори партия е прецедент в световната история ! Такава партия , с такъв лидер , е обречена на гибел ! Е, това политическо "сепуко " може би ще отвори място за истинска партия. ГЕРБ изчезват ! Може би няма да са в следващ Парламент. Както днес няма НДСВ , нама СДС .
635
1
 
15
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 11 месеца
Странна тишина се носи от лагера на Ристю Фашиста и генерал Гном. Защо ли? Единственото което се чу, е че няма да участват в правителството. Искат май да излязат сухи от блатото дето сами се насадиха.
634
1
 
14
 
! Отговори
карачанаков преди 11 месеца
Не виждам никъде да се пише за Ачо ,Ачо Гнома дали сам не се удари в камиона за да се прави на герой ,щото той и неговите аверчета твърдяха че Гешев сам си инсценирал атентата ,а сега странно мълчат.
633
1
 
3
 
! Отговори
ХЕЙ преди 11 месеца
НАПРАВЕТЕ НЕЩО ЗА ВСИЧКИ,ПОКАЖЕТЕ ,ЧЕ СТЕ ЧОВЕЦИ,,СЕГА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВАЗИ ГЛЕДА,,
632
8
 
29
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
Идва часът на Възраждане. Насила ги изкарват русофили но лъжата няма как да продължи безкрайно.
631
1
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
Харвард шмекерите и Пинокио направиха избора да са придатък на Товеной. От сега нататък ПП и ДБ или ще се слеят с ГЕРБ или ще умрат.
630
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До гласуващия за възраждане. На тях ще им спрат парите като ни приемат в Шенген. Няма смисъл да гласуваш за тях. Там който взел, взел. Затварят кепенците.
629
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И децата на Едип така се споразумяли, но властта променя човек с времето. И накрая не се разбрали и един друг се унищожили. Кой печели тогава, примерно след 9 месеца. Колко символично. Нова партийка е заложена вече да се роди. Инфото изтича на тънки струйки.
628
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На изборите за следващ европарламент ще гласувам за Възраждане. Само да вметна досега не бях гласувал за тях.
627
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Що така ми се чини, че някой е запалил пура извън границите и даже не е български гражданин. Кой превзема държавата с този ротационен вампир. Всички улики водят към харвард, школата за лидери и тем подобни либерал-фашистки нагласии.
626
3
 
12
 
! Отговори
Бунга Бунга преди 11 месеца
Сега започнах да вдявам, че за политиците, думата политика означава кюфте. Първи БСП все за "политики" говореха, После ПП решиха да сменят "политиките'. Сега понеже трябва да се харчат пари от Европа имаме ротационен съюз (софра) за нови "политики". А бе всичко е за едното МУВКАНЕ.
625
23
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Пичове, истината е, че вероятно най-добрият вариант за България последните 35 години се случва в момента. Двете най-враждуващи партии са принудени да управляват заедно. Така ще се гледат в пръстите и ще имат достъп дом цялата информация - накратко, ще се контролират една друга на 100% за всичко. От това по-добро за държавата и хората няма.