Най-мразената изложба във Финландия: Затварят музея на Ленин

След войната гледната точка на хората драстично се промени
Обновена: 25 апр 2024 20:58 | 25 апр 2024 20:15, Нели Христова
142
Най-мразената изложба във Финландия: Затварят музея на Ленин
Снимка: Pixabay

През 1905 г. Йосиф Сталин среща човек, който, за негово разочарование, е "обикновен на вид", "под средния ръст" и "по никакъв начин не се отличава от обикновените смъртни". Той е Владимир Ленин.

Мястото на тази съдбовна среща, Работническата зала на Тампере в Южна Финландия, където се провежда тайната болшевишка конференция, ще бъде посветено на този "обикновен човек" 40 години по-късно.

Въпреки това Музеят на Ленин, основан през 1946 г. и сега последната подобна колекция в западния свят, трябва да затвори през ноември, след като се превърна в "най-мразената" изложба във Финландия след руската инвазия в Украйна.

Още по темата
Училищните групи го избягват и една от основните му атракции, съветски мотоциклет, на който посетителите могат да се качат за селфита с фигура на Ленин в реален размер в коша, ще бъде премахната, заедно с фигурата на Йосиф Сталин до него.

"Когато войната започна през 2022 г., вече не беше смешно. Гледните точки на хората се промениха", каза Кале Калио, директор на Музея на Ленин, пред The Times. "Това е най-неразбраният музей във Финландия, а също и най-мразеният."

Посещаван от 12 000 души годишно, той първоначално е фокусиран върху личния живот на Ленин и е пълен със съветски сувенири. Възприеманата съветска носталгия на музея опетни репутацията му, въпреки че фокусът му се промени радикално през последните години, за да обхване потискането на демокрацията в Русия и конфликта в Украйна. Промяната дойде, след като финландска музейна асоциация, специализирана в социалната история, я пое от Финландско-руската асоциация за приятелство през 2014 г.

"Въпреки че напълно обновихме музея, името остана същото и именно то е проблем", каза Калио. Музеят ще бъде преименуван като Музей на източните отношения и трябва да отвори врати през февруари 2025 г.

Десетилетия наред музеят беше популярна туристическа атракция, особено за посетители от Съветския съюз. Известни гости бяха съветските лидери Никита Хрушчов и Леонид Брежнев, както и Юрий Гагарин, първият човек в космоса.

В разцвета си през 70-те години на миналия век имаше повече от 20 000 посетители годишно. Той преживя колапса на комунизма, когато статуите на Ленин в цяла Източна Европа бяха съборени и дори изложбата на Централния музей на Ленин в Москва беше затворена през 1993 г.

Историята най-накрая го настигна. Москва твърди, че решението за затварянето на музея е взето във Вашингтон, каза Калио. "Но ако руснаците видят нашето съдържание сега и как коментираме украинската ситуация в музея, те биха били много щастливи да затворят мястото."

Когато музеят е обновен през 2016 г., посетителите бяха попитани какви теми ще ги интересуват. "Те казаха, че искат да чуят за дисидентите и принудителния труд, КГБ и ежедневието в Съветския съюз. Но основното, което искаха да видят, беше съветският хумор. Оттук и Ленин в неговата количка."

Беше забележимо, че някои посетители от източноевропейски страни не оцениха по-светлия поглед над Съветския съюз, докато имаше по-положителен отговор сред финландците и западните туристи, каза Калио, който ще остане начело на ребрандирания музей.

Сега това се промени. "Нашето разбиране за историята сега е по-близо до източноевропейските перспективи, като полския и балтийския опит. Хората се страхуват повече."

Новият музей ще се фокусира върху "динамичния континуум на финландско-руските отношения". Той отразява позицията на Финландия на кръстопът с присъединяването й към НАТО миналата година и "рекалибрирането" на източните й граници в светлината на заплахата, представлявана от Русия.

Възприятието на музея не е единственото, което се промени. Сталин също промени мнението си за Ленин, наричайки неговата "простота и скромност" най-великите му качества като лидер на „обикновения“ човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от Русия
Москва: Обсъждане на мир в Украйна без Русия е безсмислено
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
Ламарин Тенекеджиев преди 1 седмица
Е П И Л О Г... От цяла Европа единствено в България има толкова много болни Путинопоклоннически рашистки мозици
117
1
 
5
 
! Отговори
Войната все още преди 1 седмица
не е свършила, може още веднъж да размислят СЛЕД края на войната :D
116
0
 
7
 
! Отговори
Кеконен преди 1 седмица
И това,вероятно ще реши всички проблеми на Финландия ?
115
0
 
7
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 1 седмица
Ясно! Музей ще се ребрандира ( каква хубава българска дума) на център за пропаганда.
114
5
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 седмица
Чухонците се възомниха за нация малииии смях!Ленин им създаде държавата,но те я продадоха на Сащ за жълти стотинки
113
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да се запази музеят за да е достъпен за поругание , а паметника да стои за да се вандализира и обругава. Тези символи на болшевизма трябва да стоят, за да бъдат саморазрушени от времето и непрекъснато драскани и чупени, и публично да се оскверняват
112
6
 
4
 
! Отговори
ясно преди 1 седмица
Салин е бил хетеросексуален и е мразел хомо, докато Ленин е бил пасивен хомо заразен и умрял от сифилис.След неговата смърт Сталин погва всичкитие муе секспартньри и ги изтрепва включително Троцки -чак в Мексико-затова в историята пише че Сталин бил репресирал старите болшевики., но не казватг че това са само хомолюбовниците на Ленин.
111
4
 
8
 
! Отговори
КОПЕЙКИН преди 1 седмица
Отивам в Тампере, ако ще и Тукпере, но ще запазя паметника!
110
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До единствено сифилис- ПРАВ СИ, БЯХ ЗАБРАВИЛ!
109
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако не беше Ленин нямаше да има държава Финландия - той дава независимост и на Полша !
108
21
 
15
 
! Отговори
БПФ преди 1 седмица
Русия и по-точно Ленин създадоха държавата Финландия.Тази грешка обаче е поправима.
107
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ти да видиш Раша се омаскарява сама- даже гражданите и избягаха, милиони живеят зад граница.
106
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НСИ пътувания на Български граждани в ЕС и по света февруари 2024г- в ЕС- 290 000, в Раша- 212, в Финландия 514, по целия свят малко под 500 000пътувания- драги руски приятели защо толкова малко посещавате любимата Русия- татко путин ви обеща Руско гражданство и веднага на фронта- не си оставяйте приятелите в Раши стан а да ходите в Еврогейския свят.
105
14
 
9
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
До 111, ами то ти си целта на тази пропаганда, толкова ли не вдяваш, че на големия брат му трябва пушечно месо, украинското свършва. Трябва да си набавят хора слаби в главата, които да бъдат убедени, че Русия им е най големия враг, за да се съгласят да им се белеят костите в Украйна, защитавайки финансовите интереси на ционистите.
104
11
 
19
 
! Отговори
Ало преди 1 седмица
Ленин уважи и подписа молбата на финландците за отделяне от Русия, а сега го мразели?
103
13
 
21
 
! Отговори
Ти да видиш преди 1 седмица
Русия трябва да бъде омаскарявана... Това искат олигарсите на фащ.
102
3
 
16
 
! Отговори
Информационна война преди 1 седмица
Това е.
101
13
 
17
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 седмица
До Анонимен 92 Хубави данни си изнесъл , но русофилите не вдяват.Русия ще ни хвалят. Империята на злото.
100
12
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 седмица
Още една мумия е трябвало да сложат там.Човека който съсипа Русия.
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Йосиф Висарионович Сталин бил разочарован от факта, че далият независимост на Финландия през 1918 г. Владимир Ильич Ленин бил обикновен на вид. А троцкистът- самодур Никита Сергеевич Хрушчов с удоволствие слушаше Creedence Clearwater Revival.