ГЕРБ и ПП-ДБ си стиснаха ръцете, премиери на ротация – Денков и Габриел

За по 9 месеца е запазено мястото за министър-председател
Обновена: 22 май 2023 14:36 | 22 май 2023 14:21, Камелия Цветанова
942

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха, че ще има правителство с втория мандат като премиерът ще е ротация за по 9 месеца. Първо мястото ще заеме Николай Денков, а вице и министър на външните работи ще е Мария Габриел.

След изтичане на срока Денков щеподаде оставка, която ще бъде гласувана от парламентарните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ и за премиер ще бъде избрана Габриел.

Денков призна, че ситуацията е много трудна, а Габриел уточни, че 48 часа лидерите на двете най-големи коалиции са водили преговори с разум, а не се емоции и са направили големи компромиси, за да се намери изход.

„Това, което предложихме на ГЕРБ е да използваме импулса и да стъпим на законодателната програма, на управленска програма, която изработихме и се предлага да имаме премиер на ротационен премиер. Мястото на Габриел в един такъв кабинет е ясно. Тя е човекът, който може да помогне много за реализиране на един от най-важните приоритетите – интегрирането в европейските структури, в Шенген и еврозоната“, посочи Денков.

Той добави, че новото мнозинство в НС трябва да реализира конституционна реформа с широка подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство в ЕС, да реализира цялостна съдебна реформа.

„Като гаранция то ще работи поне 18 месеца. Правителството с втория мандат се ангажира да внесе в срок бюджет с 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците, да промени изборния кодекс, така че да се върне машинното гласуване, да изработи механизъм за състав на регулаторите с изтекъл мандат. Ако по някакви причини изпълнението на програмата тръгне накриво, аз ще си подаде оставката и процесът ще стартира отново“, обясни Денков.  

Мария Габриел коментира, че докато е водила разговорите с останалите политически сили, се е видяло, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава основа.

„Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ през последните 48 часа заедно и с разум, а не с емоции, водихме преговори и направихме много отстъпки всички в името на това България да има редовно правителство“, каза тя.

Габриел прочете декларация за национално управление, около която са се обединили първите две сили в НС.

В нея се казва, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепя правителство, сформирано с втория мандат, а в края на всеки 9 месеца премиерът подава оставка, двете ПГ я гласуват и подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група.

„Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програма, ще се приемат промени в Конституцията за съдебна реформа,  ще се създаде механизъм  за номинациите на регулаторните органи, избирани от НС“, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


942
Още по темата: ГЕРБГабриелППДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
624
9
 
3
 
! Отговори
Всички преди 11 месеца
Коментиращи се плъзгат по повърхността. Не са важни тоз и оня, важна е България, а тя има нужда от спасение, щот е яко в батака
623
26
 
1
 
! Отговори
Анкета преди 11 месеца
Да направим своеобразна анкета: Тези, които са за съставяне на правителство, дори с подкрепата на ГЕРБ, да дадат палец нагоре. Тези, които са за избори до дупка - с палец надолу.
622
3
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 11 месеца
If you can't beat them, join them!
621
2
 
14
 
! Отговори
Мисля че преди 11 месеца
Това трябваше да го направят с първия мандат, не с втория !
620
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Честита Промяна!
619
1
 
21
 
! Отговори
Диагноза преди 11 месеца
Все пак пожарникаря си остава пожарникар -- може да държи само маркуча и чака да му кажат накъде да го насочи. Но пък и откъм Харвард се домъкнаха едни с х.й да ги сочиш - още по-некадърни , но в замяна това по-крадливи ! Само българският суверен стои , гледа със затворени очи и си бърка в носа! А , знаем, от носа си можеш да извадиш само с.о.п.ол !
618
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ротационна демокрация... Как не са се сетили Тръмп и Байдън! Вечно умните българи трябва да им отварят очите!!!
617
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тази ротация, с първонаначално лидерство от ПП-ДБ, е благоприятна, предвид на това, че първите 9-месеца е предостатъчно време да се подготвят и приемат най-важните законодателни промени, ако от Герб "мигнат", следващата ротация ще е на трупчета.
616
3
 
25
 
! Отговори
Пижо преди 11 месеца
Едва ли вече има някой, който да не е разбрал на кого слугуват от Прекратяваме Промяната!
615
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
Впрочем,сега се сетих за нещо много смешно във връзка с долния ми коментар :...В ситуацията на оставка на правителството,президента ще връчи мандата НА СЛЕДВАЩАТА партия..Защото го даде на първите-гроб,те го върнаха,ще го даде на пп/дб..След като Денков подаде оставка,.следващия "мандатоносител" ще е "Възраждане"!..Тях нема да ги пуснат и ще отидем на избори....Та въпроса е:..-Наистина ли са толковаМАЛОУМНИ тия,или са замислили некаква яка далавера..?
614
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сшкулсун бате, така се бори мафията. Като се прегърнете! БравУс !!Знаех си че така ще стане и затова не гладувах.На другите избори ПП по пътя на Атака!!Парламента ще го гледат от опашката на коня.
613
1
 
17
 
! Отговори
По нареждане от САЩ преди 11 месеца
ГЕРБ се самоуби. Демонстративно унижение за Борисов в името на какво? А спомняте ли си цирковете около ареста му, организиран от ПП-ДБ. Явно си го заслужава. Няма чест, нито достойнство щом господарят Сорос нареди
612
0
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
Това е уникална шизофрения !!!!...Каква ще е процедурата?..-След осем месеца Денков подава оставка..ЗАКОНЪТ е категоричен в такъв случай :-ЦЯЛОТО правителство подава оставка..След което президента връчва проучвателен мандат за следващото правителство на ВТОРАТА по численост парламентарна група..Но "втората" всъщност Е ПЪРВАТА !!!!....Такава идиотия човечеството не познава !..Станахме за резил пред целия свят..
611
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ко-корко стана Бо-корко!
610
5
 
29
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ над 50% преди 11 месеца
Чудесна новина . След година ППДБЛГБТ+ ще се радват на 2-3% а Бойко ще сложи с колекцията си още един скалп на може би най-глупавата коалиция появявала се на бял свят от 681-ва година. Но най-доброто което ни предстои е че ГЕРБ и ДПС ще се борят за второто място а ВЪЗРАЖДАНЕ ще има над 50%
609
1
 
13
 
! Отговори
шопендар преди 11 месеца
ГОЛЯМ ЦИРК,ИМАТ СИ И МАЖОРЕТКИ.КАКВО ЛИ НЕ ПРАВЯТ ЗА ДА ОСТАНАТ В ВЛАСТТА.ВРЕМЕ Е ГЕШЕВ ДА СЕ НАМЕСИ
608
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Герб нали бяха мутри, мафия и корумпирани! Защо измамихте избирателите си? НИКОГА повече ппдб!
607
5
 
20
 
! Отговори
българин преди 11 месеца
ПРЕДАТЕЛИ!!!!-:(((( Следващата партия,за която Ще Гласувам,когато И да е,ЩЕ Е ВЪЗРАЖДАНЕ!!! И Никой друг!!!!
606
4
 
18
 
! Отговори
българин преди 11 месеца
досега гласувах за Бойко НО МЕ ИЗГУБИ Да живее ВЪЗРАЖДАНЕ С оня Василев дето ни кара да духаме супата неща да съм в едно
605
1
 
17
 
! Отговори
Пловдив преди 11 месеца
Бойко, ти загуби... С Асен и Кирил ти губиш хората.......