ГЕРБ и ПП-ДБ си стиснаха ръцете, премиери на ротация – Денков и Габриел

За по 9 месеца е запазено мястото за министър-председател
Обновена: 22 май 2023 14:36 | 22 май 2023 14:21, Камелия Цветанова
942

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха, че ще има правителство с втория мандат като премиерът ще е ротация за по 9 месеца. Първо мястото ще заеме Николай Денков, а вице и министър на външните работи ще е Мария Габриел.

След изтичане на срока Денков щеподаде оставка, която ще бъде гласувана от парламентарните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ и за премиер ще бъде избрана Габриел.

Денков призна, че ситуацията е много трудна, а Габриел уточни, че 48 часа лидерите на двете най-големи коалиции са водили преговори с разум, а не се емоции и са направили големи компромиси, за да се намери изход.

„Това, което предложихме на ГЕРБ е да използваме импулса и да стъпим на законодателната програма, на управленска програма, която изработихме и се предлага да имаме премиер на ротационен премиер. Мястото на Габриел в един такъв кабинет е ясно. Тя е човекът, който може да помогне много за реализиране на един от най-важните приоритетите – интегрирането в европейските структури, в Шенген и еврозоната“, посочи Денков.

Той добави, че новото мнозинство в НС трябва да реализира конституционна реформа с широка подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство в ЕС, да реализира цялостна съдебна реформа.

„Като гаранция то ще работи поне 18 месеца. Правителството с втория мандат се ангажира да внесе в срок бюджет с 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците, да промени изборния кодекс, така че да се върне машинното гласуване, да изработи механизъм за състав на регулаторите с изтекъл мандат. Ако по някакви причини изпълнението на програмата тръгне накриво, аз ще си подаде оставката и процесът ще стартира отново“, обясни Денков.  

Мария Габриел коментира, че докато е водила разговорите с останалите политически сили, се е видяло, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава основа.

„Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ през последните 48 часа заедно и с разум, а не с емоции, водихме преговори и направихме много отстъпки всички в името на това България да има редовно правителство“, каза тя.

Габриел прочете декларация за национално управление, около която са се обединили първите две сили в НС.

В нея се казва, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепя правителство, сформирано с втория мандат, а в края на всеки 9 месеца премиерът подава оставка, двете ПГ я гласуват и подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група.

„Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програма, ще се приемат промени в Конституцията за съдебна реформа,  ще се създаде механизъм  за номинациите на регулаторните органи, избирани от НС“, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


942
Още по темата: ГЕРБГабриелППДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
584
1
 
1
 
! Отговори
Цирк преди 11 месеца
Глoзгащи кoкал мисли се вътят в глaвата на дяснoто пoлукълбо на парламентажиста, в което се бе зaврял глaсът на звярa пoбедител. Лявoто пoлукълбо кpещеше за тишина. Настъпи рaздвоение в пaрламента! Гpъбначния му стълб се пoвдигна и гъpлото му се yригна. Съзнaнието му все още спеше по мечтите за Кoмуня в която пeщ си зaвиpаше бyбyня. Лявото око се нaпънa окъpвaвено от алкoхoлния бaнкет в парламента, избyта клeпачa, нaправи две снимки и пак се пpибрa. Та нищо не му остaна освен да пpъднe!
583
1
 
0
 
! Отговори
Скъпа преди 11 месеца
Имате в менюто - "***" ...5 лева..
582
1
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Ако се сформира правителство от ГЕРБ и ППДБ народа трябва да мине в опозиция. Търгашеството на тези които до вчера бяха върли врагове е очевидна. Разбрали са се заедно да оплюскат парите по плана. Няма какво дръго да ги събере.
581
1
 
27
 
! Отговори
баланс преди 11 месеца
щом има милиарди за усвояване,защо да не се прегърнат
580
2
 
3
 
! Отговори
Бай Танас преди 11 месеца
На 9 месеца ще раждат по нещо. Като ги гледам, май и двамата могат (или не могат) ...
579
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ротацията ще довърши нацията.Искрено ваш: Куролацията
578
12
 
9
 
! Отговори
Xa-xa преди 11 месеца
Най после се разбраха. Разделиха си властта. Време е за импийчмънт на Радев!
577
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами нека да честитим промяната(ротацията)на цялата жълто-паветна общност!
576
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 606 Типично робско мислене
575
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 605 "След 9 месеца правителството щяло..." Това си е чиста гавра с българският народ, с конституционализма, но това е нещо обичайно за мафията ГЕРБ и нещо обичайно за Киро канадеца, който беше с чуждо поданство без право да участва в управлението на България като министър, но беше министър! Само протести докато се насрочат нови избори е решението на това извращение дето си правят тези copocougHu reйoBe.
574
17
 
5
 
! Отговори
до 599 преди 11 месеца
Аз съм гласувал и не се чувствам предаден, защото стана точно това, което очаквах. А ти, как си? Продължай да не гласуваш и да злобееш. Ако нещо е писано да стане, то ще стане. Но много по-добре е да стане с нашата помощ, а не против нас.
573
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
След 9 месеца правителството щяло да си подаде оставка, т.е. да иска вот на доверие(не вот на недоверие). Тогава се иска 121 депутата да имат доверие на правителството, за да остане то на власт. Значи ПП/ДБ ще бъдат за, защото това е тяхно правителство, ако гласуват не, това ще е абсурд, да гласуват срещу собственото си правителство. Значи те са за и за майтап, ако ДПС и БСП гласуват за правителството остава на власт и ГЕРБ са с пръст в устата. Абсурд! Значи тогава ПП/ДБ трябва да гласуват против собственото си правителство и след 9 месеца пак да го издигнат!
572
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Полковника го каза още преди два месеца... Ще излизаме на улицата пак!
571
1
 
25
 
! Отговори
нали разбрахте преди 11 месеца
Ботцко е изпран и чисто нов, европейски политик!!! А онея двамата, завършилите ПУЦ-а на Харвавард за 9 месеца какво откраднат... откраднат, изчезват зад голямата локва! Българинът пак прецакан! А, и да вземат да си изберат и по един главен прокурор за по 9 месеца, кво да се мъчат...
570
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Какво нещо е живота. След като от 2020г. са против Борисов, сега ППДБ ще пазят Борисов от Гешев. Няма такава държава.
569
3
 
3
 
! Отговори
Име преди 11 месеца
До АнонименГласувалите напълниха партиите с пари и ето ви го резултата. И аз не участвах в това, защото отдавна го знам.
568
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
След няколко месеца служебния кабинет ще ви се стори като цветенце
567
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не гласувах. А вие гласувалите? Предадоха ли ви пак!?
566
2
 
21
 
! Отговори
Мадам преди 11 месеца
Нов баардак със стари куурви!
565
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Робиии подхлъзнаха ли ви за пореден път, аз като ви казвам, че в бг. опозиция няма вие не ми вярвате