ГЕРБ и ПП-ДБ си стиснаха ръцете, премиери на ротация – Денков и Габриел

За по 9 месеца е запазено мястото за министър-председател
Обновена: 22 май 2023 14:36 | 22 май 2023 14:21, Камелия Цветанова
942

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха, че ще има правителство с втория мандат като премиерът ще е ротация за по 9 месеца. Първо мястото ще заеме Николай Денков, а вице и министър на външните работи ще е Мария Габриел.

След изтичане на срока Денков щеподаде оставка, която ще бъде гласувана от парламентарните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ и за премиер ще бъде избрана Габриел.

Денков призна, че ситуацията е много трудна, а Габриел уточни, че 48 часа лидерите на двете най-големи коалиции са водили преговори с разум, а не се емоции и са направили големи компромиси, за да се намери изход.

„Това, което предложихме на ГЕРБ е да използваме импулса и да стъпим на законодателната програма, на управленска програма, която изработихме и се предлага да имаме премиер на ротационен премиер. Мястото на Габриел в един такъв кабинет е ясно. Тя е човекът, който може да помогне много за реализиране на един от най-важните приоритетите – интегрирането в европейските структури, в Шенген и еврозоната“, посочи Денков.

Той добави, че новото мнозинство в НС трябва да реализира конституционна реформа с широка подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство в ЕС, да реализира цялостна съдебна реформа.

„Като гаранция то ще работи поне 18 месеца. Правителството с втория мандат се ангажира да внесе в срок бюджет с 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците, да промени изборния кодекс, така че да се върне машинното гласуване, да изработи механизъм за състав на регулаторите с изтекъл мандат. Ако по някакви причини изпълнението на програмата тръгне накриво, аз ще си подаде оставката и процесът ще стартира отново“, обясни Денков.  

Мария Габриел коментира, че докато е водила разговорите с останалите политически сили, се е видяло, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава основа.

„Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ през последните 48 часа заедно и с разум, а не с емоции, водихме преговори и направихме много отстъпки всички в името на това България да има редовно правителство“, каза тя.

Габриел прочете декларация за национално управление, около която са се обединили първите две сили в НС.

В нея се казва, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепя правителство, сформирано с втория мандат, а в края на всеки 9 месеца премиерът подава оставка, двете ПГ я гласуват и подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група.

„Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програма, ще се приемат промени в Конституцията за съдебна реформа,  ще се създаде механизъм  за номинациите на регулаторните органи, избирани от НС“, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


942
Още по темата: ГЕРБГабриелППДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
604
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пристанаха шарлатаните на бойко за да избегнат затвора! На следващите избори са история!
603
0
 
12
 
! Отговори
българин преди 11 месеца
Банкянския крадлив шебек се е парализирал от страх.От страх спомена пред верните си нискочели слуги,че е получил 2 призовки.Танцът сега започва крадлива о.т.р.е.п.к.о.Години наред съсипваше и държавата,и нас-хората.Дойде момента.Как отлично те извъртяха ПП-ДБ.О с какви ли не грозни и обидни думи ги наричаше.Искам да те видя скимтящ,ревящ и молещ за милост,е.р.о.д.е.За такива като теб, законът не предвижда снизхождение.Твоята присъда трябва да служи за урок на другите у.р.о.д.и.
602
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пълния Провал и Доносническа България продадоха слабоуумните си избиратели! Пада им се на глууппендерите!
601
1
 
10
 
! Отговори
Бай Танас преди 11 месеца
До ЩО БЕ ДЕЕБИЛИ?Щот не са много умни. И в Харвард са ходили на екскурзия, да се снимат
600
5
 
6
 
! Отговори
ПП-ДБ преди 11 месеца
Жалко за Корнелия. Милата очакваше пак да я сложат да продава патрони. Тъкмо. научи коловозите. От къде тръгват за Украйна, откъде за Русия. Еднакви - 7,62 мм
599
0
 
24
 
! Отговори
Истина ви казвам! преди 11 месеца
Спечелих бас с приятел! Още преди последните избори му казах че този път от козяк няма да ни разрешат да се праввим на 6 без десет и щем не щем пп и герб ша са гушнат!Няма време има много закони за изменяне за да ни въвлекат в конфликт с Русия!
598
2
 
25
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
ПП и ДБ предадоха избирателите си.
597
2
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
Вместо да изчегъртат ГЕРБ, ПП и ДБ заедно с ГЕРБ-СДС ще крадат милиарди. Явно на следващите избори ПП и ДБ ще отпаднат от парламента
596
0
 
18
 
! Отговори
Овчарче преди 11 месеца
И какво излезе, че в нашата държава нито вълците са ни башвълци, нито овцете баш овце, след като се прегърнаха за общото благо!?
595
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
За ППДБ знаех,че са космополити.Те за родно не милеят, но не вярвах че ГЕРБ ще извърши такова предателство към гласоподавателите си, които живеят в България и са предимно от средната класа,доколкото е останала.
594
16
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Хахахааа, честито копейки. ще хвърляте боя, а? СДВР ви издирва по видео записи и охранителни камери. Ще има бой в районното, съд, глоба и 15 дни кауш :))))))))))))))
593
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дотук добре,сега е време за натирването на ушатият фелдфебел,човекът който повече от две години работи против България и само и единствено за своите господари-червената олигархия!
592
2
 
11
 
! Отговори
аноним преди 11 месеца
От ясно по-ясно се очертава гоненето ни по улиците,за да ни навлекат униформата!Тия от ПП-ДБ не разбират ли,че вълкът козината си мени,но нравът -никога!С тая смирена главица-премисляла с дни и месеци как да отвърне на голямото унижение и омерзение,когато същите го вкараха зад решетките-нещо им се пише!Времето ще покаже!
591
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще свършат като онези след девети.
590
2
 
24
 
! Отговори
4 преди 11 месеца
Боката и посолството си свършиха добре работата!Жална ни майка-оръжия и войска срещу Русия,еврото,Шенген,без хартиени бюлетини.Изобщо майката ни е разкатана-нищо няма да остане от България ,ако това чудо ни Оправлява!?Под диктовката на Хамерика!
589
1
 
1
 
! Отговори
Цирк преди 11 месеца
Гaби, любoв моя, нeнагледна! Стрaнстваше в чyжбина той Дeнки, нaшият пaрламентажист - гeрой Имаше Кюpр пoкрит с нaвой. Мaжеше го с кисeло млякo, за да може да бpичи по-якo. В чyжбина опрaвяше жените нaвред, като тъпчeше в гъзa им слaдолет. Редовно правеше здрaви зaварки, на пaстирки ТеКеЗесaрки. На опaшка в парламента бе пъpви, дoкато му се нaдъpви. Имай на в предвид Гaби любимa, срeщнем ли някъде кoшaра, не пpопускай да и издoим овцeтe, за да има пoпaра за нас вълцитe в пaрламента!
588
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цирка е пълен, първата работа на ПП да подари на Украйна оръжия и нашите пари ,това ме трябва да става ,и всилчкиукраинжи да напуснат България
587
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Реформаторския блок воскресе. Да влезе Лукарски.
586
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Такова животно, като ротационен министър председател няма в конституцията ни. Жална ни майка понеже са със заявки да правят и промити в конституцията, като те даже не я познават. И между другото, все още не са си подари и камили на страницата на НС декларациите да имотно състояние и влогове, както го изисква закона.
585
3
 
22
 
! Отговори
Ужас преди 11 месеца
Честит Франкенщайн! Парите не миришат!