Габриел върна неизпълнен мандата за съставяне на кабинет на Радев

Правителство ще има с втория мандат, тя и Денков ще са премиери
Обновена: 22 май 2023 15:45 | 22 май 2023 15:05, Камелия Цветанова
188

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като по-рано днес стана ясно, че е постигнато съгласие между първите две политически сили правителството да бъде сформирано с втория мандат, номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел върна на президента Румен Радев празна папка без проектосъстав на Министерски съвет.

„Папката, която днес връщам е празна, защото няма да допусна да има имена на хора, които не са в резултат, в следствие на открити разговори основани на принципи и отговорност, а са в резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала“, каза тя на Радев.

Още по темата

„Смятайки, че ситуацията е критична, хората имат нужда от институции, които да работят за тях и да им имат доверие“, коментира Габриел.

Тя добави, че различията на ГЕРБ с БСП са станали ясно на  ранен етап, но водейки разговори с останалите партии, е станало ясно, че могат да намерят обединени усилия, които да направят така че България да има работещо правителство,  което да постави в центъра на приоритетите си хората.

Според нея времето за преговори за осъществяване на първия мандат е било време за време за диалог, а не за задкулисни договорки.

„За мен е важно, че през последните 48 часа, след като стана ясно, че в основата си стабилно правителство може да  между първите и втори политически сили в НС, се проведоха разумни преговори с взаимни отстъпки в името на една цел -  България да има правителство с ясни отговорности и принципи“, посочи Габриел.

„С ПГ на ПП-ДБ ще търсим съгласие, защото имаме ясно виждане за това, че вторият мандат трябва да е национален. За мен приоритет остават българските граждани, авторитета на България и съм убедена, че съвсем скоро можем да покажем резултати“, каза още тя.

Радев й благодари за усилията.  

„Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по - тежки компромиси, пътят по които сте се насочили изисква интензивна работа и комуникация. В рамките на следващите дни ще връча мандата на ПП-ДБ, но искам да призова парламентарно представените политически сили да не бавят приемането на бюджета и на важните закони“, призова президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: ГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 11 месеца
Естествено! Какво може да изпълни една куха чиновническа пръчка ? Тая съществуваше само като бройка в ЕС и там са празнували, че са се отървали от нея !
117
1
 
4
 
! Отговори
бутафорни преди 11 месеца
лица са Денков и Габриел.Чрез тях у нас ще управляват Брюксел и Вашингтон.
116
0
 
6
 
! Отговори
Гроздан Винаров преди 11 месеца
Щъркелът е прелетна птица . Та кацнал щъркелът Габриел и в България..
115
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ГЕРБ приключиха. Въпрос на време е Борисов и Габриел да доубият партията. А след това избирателите на ГЕРБ официално ще подпишат смъртната присъда на следващите избори. Българинът е предател, но и не прощава на предатели!
114
6
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 11 месеца
До само Възраждане 99 По добра хамериканска подложка , от колкото руска.Много ли ти харесва това което напрани Путин ? Хайде бегай. Не ставаш.Възраждане никога няма да управлява.
113
5
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
До ***: прочети малко за Кремиковци, КТМ Русе и други подобни мастодонти за които нямаме природните ресурси и трябва да произвеждат с вносна суровина и са фалирали още докато ги чертаят.
112
5
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
До ***: ако можеше и да четеш нещо различно от комунистическо дело, можеше и да научиш истината. България е фалирала 2 пъти през управлението на Тошко африкански, заводи са работили на загуба, но за да може мързелите да са щастливи и да се изпълнява волята на поробителя България е теглила кредити за да издържа фалшива икономика и огромна армия. Затова когато комунизма фалира и в СССР и се срина по света прекрасните ви заводи фалираха с него. Правеха неконкурентна стока с огромни разходи!
111
6
 
5
 
! Отговори
Дидо преди 11 месеца
След думите на Габриел,Радев първо наведе глава..." А бе ние Ви разединяваме а Вие сте тръгнали да се обединявате". След това забели очи и погледна към тавана..." А какво ли ще каже другаря Путин??" .Тази фраза "В името на държавата" засега ме спира,ама ще Ви намеря цаката!!
110
1
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 месеца
Принос в световната политика. Такова чудо премиери на ротационен принцип няма никъде.Кой от двамата ще приеме отговорност за евентуален провал ?
109
5
 
12
 
! Отговори
само Възраждане преди 11 месеца
строяло се на кредит заводи- хаха какви са тия кредити с десетилетия? заводи си работеха до последно,та даже и след 89г.И след това почна да се фалира и после разпродава за 1 лев.След 89 само се руши - не е еко,не е био,не е с принципите на ЕС,не е политкоректно,не са ни нужни аец,тецове,защо трябва да изнасяме ток като можем да внасяме и да сринем сриналата се икономика?
108
10
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
До ***:знаеш ли защо ви липсва на вас цоцализма?3 причини:1. всеки мързел можеше да се издигне стига да е член на партията и да докладва на вождовете. 2. Защото по високо образованите бяха с по ниски заплати от мързела който вместо да учи е станал партиен член. 3. Защото мързеливия взимаше наравно с работливия и повече от учения.Ето това ли липсва! Да може да вегетирате и въпреки всичко да живеете добре.А всички умни и работливи мразят цоца до мозъка на костите си защото той е за мързелите
107
6
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
До ***: плюеш сегашните, но те са пак от вашите хора! Герб са младежкото БКП (пълни до пръсване с бивши БКП-ци), БСП пак вашите БКП, *** новото БКП, ДПС продукт на ДС, Болен Сидероглу пак БКП, всичките са бивши или настоящи слуги на Русия, но някои смениха стария господар с нов, но си остават същите предатели!
106
3
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
До ***: Америка има голяма армия ама Виетнам и Афганистан им наритаха канчетата! Трябват ни българи начело, а не руски, европейски или американски агенти начело на държавата!
105
5
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
До *** - когато местните проумеят, че политиците които избира трябва да са про български, а не про руски,европейски или американски може и да има държава и прогрес. *** са просто претоплена стара манджа с БКП-ски привкус! Голяма армия не означава силна! Арабите също имаха голяма армия ама Израел ги смаза в 6 дневната война! Броя може да е бил качество само по себе си през ВСВ, но не и днес! Русия има на хартия голяма армия ама 1 година буксува в Украйна!
104
4
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
До ***: строеше се на кредит заводи които фалираха още на чертежа, насърчаваше се мързела и слугинаж към партията. Южен поток не се направи защото пребоядисани комунисти служещи винаги на чужда държава взеха едни пари. Ако имахме българско правителство от българи,а не чуждопоклонници щяхме да правим каквото е добре за държавата, но ние от 1944 нямаме такова правителство, а само изпълнители на чужда воля, без значение дали руска или американска
103
1
 
7
 
! Отговори
Въпросчо преди 11 месеца
А пък Банкянският вече е зад граница - може би в къщата си в Барцелона или се е договорил с Черепа да се сменят в Дубай - Черепа се връща в България на бял кон , а Банкянския заема апартамента му в Дубай. Вече не останаха истински българи в родната България !!! Всички се грижат за народа като го крадат зверски и пълнят оффшорни сметки ! Ще им позволим ли да харчат откраднатото ???? А ????
102
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
тоя Габриел е изключително куха лейка,която може само да се усмихва и ръси банални клишета...Обърнахте ли внимание защо връща мандата?..-Ами ", защото няма да допусна да има имена на хора, които не са в резултат, в следствие на открити разговори основани на принципи и отговорност, а са в резултат на задкулисни договорки."...Това същество дали усеща,че така сваля маската на Тиквохунтата,разкривайки начина,по който Боко и Ко. действат ?
101
2
 
9
 
! Отговори
само Възраждане преди 11 месеца
Северен поток беше политкоректен за разлика от южния,значи за едни можеше за нас не може?Това ли ви е еуроатлантизма?-източна Европа втора категория хора?За това ли да се натискаме при "клуба на богатите" хахаха в тоя клуб България може да е единствено обслужващ персонал
100
3
 
8
 
! Отговори
само Възраждане преди 11 месеца
До Радослав , не е едно и също хамерикан подложка с руска копейка - когато бяхме с вторите се строеше - аец,имаше икономика,евтин ток,газ,3 пъти по голяма армия,истински самолети-не хартиени чертежи,ракети,танкове-които сега са на скрап -за да сме другаре със запада.Освен това за да сме в ЕС спряхме и половината блокове на аец,сега за да сме еко и био искат и половината тецове да се спрат-за да можем да внасяме и ток от запада,само консуматори и нищо не произвеждащи
99
2
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
До 99: дали ще е американски *** или руски копейки все едно и също за българина! Макар, че Копейката като нищо ще се върне както направи болен сидеров ако му замирише на достатъчно пари! С тази безпринципна коалиция и политическа проституция, избирателната активност на следващите избори ще е поне 50% надолу! Скоро само кандидат депутати и родата им само ще гласуват!